Krka N. P.

Krka N. P.

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy népszerű és igen látványos természetvédelmi területe (sokan csak Krka vízesésként ismerik). Elsősorban akkor kerül elő, ha a Sibenik vagy a Trogir régióban nyaralunk. Ezekben a városokban sokat hirdetik, sok-sok plakátot látunk róla. A Krka Nemzeti Park nagyjából olyan, mint Magyarországon a Szalajka völgy, csak sokkal nagyobban. Ha a környéken járunk, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a csodálatos vízesést. Nyáron is jó úticél, hiszen a nagy vízesés medencéjében, fürödni is lehet. Gyere és tarts velünk, megmutatjuk, mit, hol találsz, s ha Horvátországban jársz, a Krka vízesést vedd fel a megnézendő listádra!

A Krka Nemzeti Park (hivatalos nevén: Nacionalni park Krka, magyarosan: Krka vízesés) a Sibenik régió egyik kiemelt turisztikai látványossága. Évente több ezer magyar turista érkezik ide, így mi is kiemelten kezeljük a Krka Nemzeti Park látnivalóit, vízeséseit. Ez egy olyan úticél Horvátországban, melyet mi magunk is könnyen felfedezhetünk.

A Krka folyó

A Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A Krka folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz, mely egyben a Krka Nemzeti Park része. A 109 km2 területet felölelő Krka Nemzeti Parkot 1985-ben minősítették nemzeti parkká.

Megközelítés, parkolás

A Krka Nemzeti Park bejárata Lozovac településnél található (GPS: 43.795742, 15.967909). Itt egy hatalmas parkolót találunk ahol, biztonságosan meg tudunk állni. Innen egy rövid erdei sétával érjük el a park nevezetességeit. Hajós Krka Nemzeti Park kirándulások közül is válogathatunk. Sibenikből, illetve Skadrinból indulnak szerezett túrák. Ha hajós kirándulással érkezünk, a hajó közvetlenül felvisz a Nagy vízeséshez, ha gyalogosan megyünk, egy kicsit sétálnunk kell.

A Krka Nemzeti Park látnivalói

A Krka Nemzeti Park fő látványossága egy hatalmas és hosszú vízesésrendszer. A Krka vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A szintkülönbség 48 méter. Egy gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesésrendszert. A nyári nagy hőségben kimondottan jól esik, az alig egy órányi erdei séta. Eltévedni nem fogunk, hiszen az útvonal jól ki van táblázva és a Krka Nemzeti Park térképe rá van nyomtatva a belépőjegy hátuljára.

Skradinski buk

A Nagy vízesés (Skradinski buk) a fő attrakció. A teljes vízesésrendszerből a Nagy vízesés 100 méteres szakaszt fed le. 17 vízesés alkotja. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, míg 18 m3 nyáron. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

A Krka vízeséstől egy kis fahídon haladunk tovább, ahol egy kis faluhoz érkezünk. Itt minden természetes alapanyagból épült fel. Néprajzi kiállítást, szuvenír boltot, sőt még egy működő vízimalmot találunk ahol kukoricát őrölnek. Így próbálják meg bemutatni a természet erejét és az egykori népi mesterségeket.

Roski vízesés

A néprajzi kiállítást elhagyván ismét egy nyílt területre érkezünk ahol a vízesésrendszer felső vízesését csodálhatjuk meg. Ez a Roski vízesés (Roski slap). Ez egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkőkitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

A Visovaci ferences kolostor

Ha túlsétálunk a Roski vízesésen egy hajókikötőhöz érkezünk ahonnan – további jegy megváltása esetén – elvisznek a Visovac szigetre. Visovac szigetecske Horvátország egyik legértékesebb kulturális emléke. 1445-óta itt helyezkedik el egy ferences kolostor továbbá a Szűz Mária templom. Értékes történelmi emlékeket őriz a kolostor. Régi könyveket, kéziratokat, ősnyomatokat nézhetünk meg a helyi múzeumban. A sziget további érdekessége hogy az állatok – nyuszik, pávák – szabadon mászkálnak. A helyi látnivalók felfedezésére mindössze fél óra áll rendelkezésre, s visszaindul a kiránduló hajó a kikötőbe.

Skadrin

A Krka Nemzeti Park lábainál fekszik Skradin falucska. Ez egy nagyon aranyos, olyan igazi alpesies kinézetű hegyvidéki városka. Sokszor amikor az autópályán utazunk, megragad a szemünk az ilyen kis ékszerdobozokon. Innen Skradinból – is – indulnak kiránduló hajók a Krka vízeséshez. Itt igazából nincs más dolgunk, mint reggel meginni a napindító pálinkákat, jól megreggelizni és beülni a kiránduló hajónkba

Skradin azért jó választás még, mert ide nemcsak nyáron érdemes eljönni, ha kényelmesen – akár nyaralásból hazafelé – szeretnénk megnézni a Krka vízesést, hanem ősszel, tavasszal is kiváló úticél. Ahogy említettük, nagyon szép alpesies megjelenése van a falunak, viszont itt nincs hideg mint az Alpokban. Egyik nap megnézhetjük a vízeséseket, másnap pedig elmehetünk Sibenikbe, vagy a tengerparton is sétálhatunk egyet. Ősszel és tavasszal is tökéletes úticél a Krka Nemzeti Park, hiszen ilyenkor nemcsak a szállásdíjak olcsóbbak, a nemzeti park belépői is.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »