Makrigialos

Makrigialos

Makrigialos Észak-Görögországban a magyar utazók által jól ismert Olymposz Riviérán, Thesszalonikitől 50 km-re délre, Katerinitől 20 km-re északra helyezkedik el. Az ide utazókat tiszta levegő, festőien szép zöld természet, hosszú, lassan mélyülő, homokkal borított tengerpart várja, mely mentes az üdülőhelyek megszokott zsúfoltságától. Makrigialos partszakaszát tisztasága és kiváló vízminősége miatt nemzetközi „kék zászló” díjjal is kitüntették.

Az üdülőhely még őrzi igazi hamisítatlan halászfalu jellegét. Megközelítően kb. 2000 helyi lakosa van, így alkalom nyílik arra, hogy az odalátogatók jobban megismerhessék az ország hagyományait, kultúráját, a régió sajátosságait. Barátságok szövődhetnek az itt lakókkal, akik nyíltszívű, könnyen barátkozó emberek. Kedvességükkel, vendégszeretetükkel visszavonzzák azokat, akik már egyszer nyaraltak e bájos helyen.

A kis halászkikötőből már hajnalban kifutnak a bárkák az Égei-tengerre, hogy reggelre friss hallal lássák el a környező éttermeket. A korai kelők a visszatérő halászokat is megfigyelhetik, amint hálójukat javítgatják, teregetik bárkájuk mellett.

Érdekes színfolt a pénteki piac, mely nagyon kedvelt a turisták körében. A piacon az ismert növényeken, zöldségeken, olívabogyón kívül, különleges gyümölcsök és halak is kaphatók, pl. gránátalma, csicseriborsó, okra, kagylók, kefalopulo hal.

A tengerparton végigsétálva meglátogatható az ókori Pydna romja, mely híres Nagy Sándor hadjárataiból és fontos csata helyszín volt. A romok alatti tengerparton szintén kiváló strand van, de ez Makrigialos egész környékére igaz.

A tengerparton bármelyik irányba indulva gyönyörű tengeri öblök és strandok várják a nyaralókat: Afrodite Beach, Pydna Beach, Venus Beach, Robinson Beach, Pirgos Beach, Agiannis Beach a legközelebbiek. A tengerparti kávézók napernyői és nyugágyai alatt kellemesen telik az idő, enyhe szél fújdogál. A tengerparton nappal hangulatos tavernák, kávézók, éjszaka zenés szórakozóhelyek várják a vendégeket. A belépés ingyenes.

Akik az aktív pihenést kedvelik, azok számára is kiváló megoldást jelent Makrigialos, mert a településen tenisz-, foci-, kosár- és röplabda pálya is van, amelyet utasaink ingyenesen használhatnak! A sporteszközöket mindenképpen itthonról kell vinni, mert a helyszínen nem kölcsönözhetők. (A tenisz-, kosár- és focipálya a gimnázium udvarán, kosárpálya az általános iskola udvarán, strandröplabda pálya a Pydna Beachen található.)

Makrigialos közelében igazi turisztikai érdekességre bukkanunk, egy tengeri sólepárlóra. A hely kettős funkcióval bír, a hófehér domb látványa mellett a gyógyulni vágyók is megtalálják számításukat, hiszen az ottani iszap különösen ajánlott mozgásszervi betegségek kezelésére, regeneráló, vitalizáló hatása van. A tengerpart levegője, a sós tengervíz és a napfény kifejezetten erős gyógyító hatással bír légzőszervi-, és bőrbetegségek esetén is.

Telefon: 100 egységes telefonkártya kb. 5 Euro. Zöld szám (a telefonköltséget a hívott fél viseli): 008003611

Posta: A központban és a tengerpartra vivő úton (lásd térkép). A postaláda színe általában sárga, a Dias Aparthotel kávézójánál barna színű.

Bank: A legközelebbi Kateriniben és Thesszalonikiben van.

Bankautomata: a Polgármesteri Hivatal oldalában.

Orvos: Eginioban (14 km) rendel minden nap a kórházban. Egy vizit kb. 50 Euro, sürgős esetben házhoz jön, ilyenkor az alapdíjhoz hozzáadódik a kiszállási díj is. Készpénzben kell fizetni, és minden esetben számlát kell kérni, mert a biztosító csak a számlával igazolt összeget téríti meg. Kórház Kateriniben (20 km), röntgenfelvétel készítés legközelebb Thesszalonikiben (50 km) van.

www.utazas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »