BIALYSTOK

BIALYSTOK

A Podlasiei vajdaság fővárosa, amely ötvözi a művészet és a természet szépségét, Lengyelország északkeleti részének fontos kulturális, tudományos és turisztikai központja …

A Branicki család városa

A mágnás Branicki család a Griff címerrel az 1660-as évektől a XIX. század elejéig irányította a várost, de Białystok fejlődéséra a legnagyobb hatással egy pár volt. Jan Klemens Branicki, a korona nagyhetmanja és Stanisław August Poniatowski vetélytársa a lengyel trónért, valamint felesége, Izabella, aki egyébként „Staś király” húga volt. A Podlasiei vajdaság fővárosa nekik köszönheti a városközpontban a mai napig fennmaradt utcaszerkezet kialakítását és azokat a műemlékeket, amelyeket a Branicki család nyomában útvonalon tekinthetünk meg. Közülük a legfontosabb természetesen a lengyel Versailles, vagyis a Branicki barokk palota és kertkomplexum – akár egy királyi rezidencia. Bár most az Orvostudományi Egyetemhez tartozik, az ott található Orvostudományi és Gyógyszerészet Történeti Múzeum belépőjegyével a rokokó belső tér nagy részét idegenvezetővel is megnézhetjük. Az útvonalon található a késő barokk stílusú városháza is, amely soha nem volt az adminisztráció székhelye, a múltban kereskedelmi célra is használták. Ma a Podlasiei Múzeum fő székhelye és a Białystoki Zsidó Örökség útvonalának egyik létesítménye.
Jan Klemens Branicki szívét a késő reneszánsz Plébániatemplom őrzi – ez Białystok legrégebbi emlékműve, amely a Kisebb bazilikával együtt alkotja a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele-bazilika együttest.  Branicki hetman özvegyének, Izabellának a maradványait a templom alagsorában temették el. Az útvonal magában foglalja az egykori XVIII. századi Branicki rezidencia egyéb épületeit is:  Vendég Kastély,  Páli Szent  Vince Irgalmas Nővérek Kolostora, Cekhauz / Fegyverraktár, Régi Austeria / Vendégfogadó és a choroszczi Branicki palota.

Templomok útvonalán 2019 augusztusában a város kialakította  az új,  Ortodox Templomok Útvonalát, amely részben egybeesik a korábbi Białystoki Templomok útvonalával. Mindkettőnek része  a Szentlélek templom, Lengyelország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb ortodox temploma.A legmagasabb ikonosztázzal büszkélkedhet. 2000-ben a főtemplom egy világviszonylatban egyedülálló csillárral gazdagodott. Átmérője 6 méter, súlya pedig … 1200 kg. Minszkben készítették, alakja egy koronához hasonlít. A  szerkezet két részből áll, amelyek közül a magasabb magában a kupolában található, az alsó pedig 9 méterrel a padló felett. A csillárt 24 kötél tartja, amelyek a földre ereszkedő Szentlelket jelképezik. A gyertyák között téglalap alakú ólomüveg ablakok láthatók, rajtuk  apostolok és a szentek ábrázolása. Mindkét útvonalon érdemes megnézni az Isteni bölcsesség templomát, amelyet a konstantinápolyi Hagia Sophia templom mintájára építettek, a mecsetként működő Muszlim Imaházat és az egykori Cytron zsinagógát (jelenleg a Śledziński Galéria székhelye). Az útvonalakon kívül meg kell látogatni a Csodatévő Szent Miklós ortodox templomot, ahol az Októberi forradalom  idején Oroszországban elveszett, egy fotó alapján készített Istenanya ikon másolatát őrzik.. Hajnalcsillag

Feltétlen meg kell nézni a Szent Rókus Bazilikát az azonos nevű dombon. Ez a templom, amely egy Függetlenségi Emlékmű, amelynek tornyán nincs kereszt –  fontos eleme a  białystoki tájnak. A torony tetejét, amelyről tágas kilátás nyílik a városra,a 3 méter magas szobor ékesíti: Szűzanya, Lengyelország királynője, mint Hajnalcsillag, arany dicsfénnyel övezve. A Białystokba látogató turisták Az Eszperantó és a Sok Kultúra Útvonalán haladva megismerhetik Białystok leghíresebb lakosának, Ludwik Zamenhofnak az első éveit. Az alternatívák a következők: Faépítészeti Útvonal, a Białystoki Gyártulajdonosok útvonala és a tematikailag hozzá kapcsolódó Bojar-útvonal.

A város számos rendezvényt kínál: A „Podlasiei Kulturális Oktáv” Nemzetközi Zenei, Művészeti és Folklór  Fesztivál,  Up To Date Fesztivál,  Kotárs Művészeti NapokŐsz és Blues„Żubroffka” Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, „Bábuk Metamorfózisa” Nemzetközi Felnőtt Színházi Fesztivál, Halfway Festival.

Ha többet szeretnél megtudni:  portal turystyczny Białegostoku

A részletes leírás és további részleteke a www.lengyelorszag.travel.hu oldalon és a www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »