KIELCE

KIELCE

A Swietokrzyskie hegyek szívében fekvő Kielce a régió gazdasági és turisztikai központja.

A Kielce megalakulásáról szóló ismert legenda egy 900 évvel ezelőtti eseménnyel függ össze, mely Mieszkoval, merész Boleszláv fiával, esett meg. Mikor a sűrű erdőben elfáradva a vadászattól, és társai keresésétől, a herceg elaludt, azt álmodta, hogy útonállók mérget akarnak a szájába öntetni. Hirtelen Szt. Adalbert jelent meg, és a földre kacskaringós mintát rajzolt, az pedig vízsugárrá változott, mely emberfeletti erőt adott az álombéli áldozatnak.
Mieszko felébredt és észrevette, hogy egy forrásnál fekszik, mellette pedig hatalmas hófehér agyarak hevernek. Ezekről a titokzatos agyarakról (kły) kapta a város a nevét: Kielce. A forrás vize a valóságban is erőt adott Mieskonak (innen a neve: Silnica), és hamar megtalálta társait. Az esemény emlékére Mieszko várost alapított, és egy fatemplomot állíttatott Szt. Adalbertnek ajánlva. A mai napig szakrális együttes áll itt, mai formáját viszont a barokk korban kapta.

Kielcének különleges viszonya van a természettel. A város területén 5 természeti rezervátum található és közvetlen közelébe van a Swietokrzyski Nemzeti Park, mely védi a jegenyeerdőket és a kőpusztaságokat. A Swietokrzyskie hegység sokszínű geológiai szerkezetét a Geológiai Múzeum mutatja be. A városkörnyéki lejtőkre számos sífelvonót létesítettek.

Kielcében sok turista útvonal keresztezi egymást, melyek Lengyelország történelmének állomásait mutatják be. A legkorábbihoz tartozik a neolitikum kori kovakő bánya Krzemionki Opatowskie-ben. Nem lehet kihagyni a Łysicán álló kolostort, a Chęciny-ban található várat, valamint a Kielcei Falumúzeumot Tokarniaban. Érdemes meglátogatni a városban található múzeumokat is. A legnagyobb a Nemzeti Múzeum helyi részlege, a város központjában, a Krakkói Püspökök Palotájában. Mivel Kielce története szorosan összefügg a püspökség történetével, hogy teljes képet kapjunk az örökségről, érdemes meglátogatni az Egyházmegyei Múzeumot, ahol megtudjuk, hogyan élt a lengyel nemesség és a földbirtokosok. Érdemes megnézni a rendkívül romantikus, Laszczykowie család vörösfenyőből épült udvarházát. Éppen a Swietokrzyskie hegyekben nő ennek az évszázadok óta igen megbecsült fenyőfélének egy különleges fajtája. A Larix polonica-val (lengyel vörösfenyővel) az ország más területein is találkozhatunk, viszont itt írták le, mint külön fajt.

Világviszonylatban is egyedülálló gyűjteménye van a Játék és Szórakozás Múzeumának. Minden nap délben a volt áruház tornyából, ahol a múzeum található, közönséges kakukk helyett swietokrzyski boszorkány, a „Baba Jaga” ugrik elő. A gyerekeknek, és nem csak a gyerekeknek, különösen ajánljuk a Rusiecki házaspár békagyűjteményét, és az itteni játéksarkot. A múzeum folyamatosan megújuló műhely- és kézműves-foglalkozásokat ajánl gyerekeknek és szüleiknek. Érdemes időnként megnézni a weboldalát www.muzeumzabawek.eu , hogy értesüljünk az új lehetőségekről.

Egészen más a régi kielcei börtönben berendezett múzeum. A börtön volt a német GESTAPO, a szovjet KGB és a Lengyel Népköztársaság ÁVO-jának vezetése alatt. A Nemzeti Emlékezet Múzeuma a nehéz (1939-1956) évek lengyelüldözéseire emlékezik.

A fejlett iparnak, központi fekvésnek, valamit az egyetemi tradícióknak köszönhetően a város kedvelt üzleti találkozóhely, sok vásárral és kiállítással. A Kielcei Vásárterületen, ahol közel 30 szakmai rendezvényt szerveznek évente – melyekhez tudományos konferenciák és bemutatók társulnak -, remek alkalmat ad gazdasági kapcsolatok kialakításához.

A részletes leírás és további részleteke a www.lengyelorszag.travel.hu oldalon és a www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »