LUBUSKIE VAJDASÁG

LUBUSKIE VAJDASÁG

Lengyelország leginkább erdővel borított vajdasága  gazdag természeti látványosságokban. Találunk itt  nemzeti parkot („Ujście Warty”),  műemlékeket (pl. a vár Łagówban ) és militáris látnivalókat (Międzyrzecki erődített régió); a régióban található egy, az UNESCO listájára felvett hely is – a  Mużakowski park; a vajdaságnak két központja van: Zielona Góra és Gorzów Wielkopolski …

Bunkerektől a Szerelem parkig

A bunkerektől a vízhez, a szőlőskertektől a geoparkba és a szerelmem parkjába, a świebodzini óriási Krisztus király szobortól a fatemplomokig és apátságokig – a turisták számára az egyetlen probléma csak az, hogy mit válasszanak. A Lubusi vajdaságnak két központja van – Zielona Góra és Gorzów Wielkopolski. A bogyós gyümölcsökben és gombákban bővelkedő erdőket több nagy folyó szeli át: Odra, Warta, Nysa, Bóbr és Obra, valamint számos kisebb, a kenusok és horgászok számára ideális folyó. Az 500 tó közül a legnagyobb (830 ha) a „Sziléziai tenger”, vagyis a Sławskie-tó – a neve egy lányról,  Witoslawáról kapta,, akit elrabolt egy vízinimfa.

.
Elég biciklire pattanni, és a kijelölt utakon végigszáguldani a Warta Mouth Nemzeti Park madárparadicsomáig, hogy megcsodálhassuk a Barlinek-Gorzowski Tájvédelmi Körzetben található Wilanów-rezervátumban  az akár 300 éves, terebélyes bükkfákat. Vagy felfedezni a Pszczewski Tájvédelmi Körzetben található szakrális  útvonalon az útszéli szentélyeket és templomokat és  ősi szentélyeket, román kori műemlékeket és a Johannita lovagrend emlékeit a Łagów-Sulęciński Tájvédelmi Körzetben.

Természeti és hadtörténeti látványosságok

A gyalogosokat és a kerékpárosokat egyaránt várja az UNESCO-listán szereplő Łęknicában és Bad Muskauban a Mużakowski park (a németországi részen: Muskaui park), amelynek területe meghaladja a 700 hektárt. További „sláger” a pniewói Erődítmények és Denevérek Múzeumának 30 km-es turistaútja, amely 58 páncélos ágyúval „van megtűzdelve” és 12 denevérfaj (télen 30 ezer) lakja. A Międzyrzeczi Erődvidék, egy 100 km-es erődítményrendszer része, amelyet a háború előtt építettek a németek az Odra és a Warta folyó kanyarulatában.

Szakrális „must see”

Kétségkívül a régió egyik legismertebb műemléke Krisztus, a Mindenség Királyának szobra Świebodzinben, annak szimbóluma, hogy ezt a várost Isten Fiára bízták.. A szobor stílusában utal a rio de janeirói Megváltó Krisztus szobrára. Annál azonban 6 méterrel magasabb, épp úgy, mint a bolíviai Cristo de la Concordia szobornál, mert a talapzattal együtt 52,5 méter. Az arany koronás fehér alak a városba vezető útról  már  messziről látható.

A „Mennyei zene” egy régizenei nyári fesztivál Gościków Paradyżban, a Ciszterci Apátságban. A kerttel körülvett ciszterci, barokk kolostor együttes a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele  és a Szent Márton templommal a 11 vajdaságon keresztül haladó Európai Ciszterci Útvonalon található.

Kecske Régió Fatemplomai 23 km-es Útvonalán három templom található. A kępszki templom gótikus-reneszánsz belső terét falfestmények, a XVII. század elejéről származó  utolsó ítélet, valamint az ó- és újszövetségi jelenetek  díszítik, valamint a triptichon formájú oltár, amely a belső tér legrégebbi eleme. Legmagasabb, „O” osztályú emlékmű a chlastawai templom, amely virágos polikrómjairól híres. A Kosieczynben található épület Európa legrégebbi fatemploma.


A vajdaságon halad át a Lubusi Szent Jakab Út. Ez egy közös lengyel-német projekt  része: „Szent Jakab  Utak az Oderától keletre és nyugatra”. Körülbelül 250 kilométer hosszú, és 12 szakaszból áll.

Egy lépés a szerelem

Żary történelmi helyszíneit bejárhatjuk  a Tkaczról, Bazyliszekről, a Gímszarvasról, Lófejről és a Fekete Grófról szóló szorb legendák nyomán . Azok a szerelmesek, akik be akarják bizonyítani forró érzelmeiket, biztosan rácsatolnak egy lakatot a Michalina Wisłocka Szerelem Parkban található hídra..Az első lengyel szexológiai útmutató, a „A szeretet művészete” szerzőjének emléket állító  zöld  oázis a   Lubiąż-tó melletit lubniewicei Régi Várnál, található. A fasorok mentén a százéves fák között egymást átölelő párok szobrait helyezték el.


Nemes szőlőfajtákból –  Pinot Noir,  Traminer,  Saint Laurent és  Regent  – készült borokat     kínálnak  az agroturisztikai gazdaságokat, múzeumokat, méhészeteket és szőlőültetvényeket összefogó Lubuskie Bor- és Méz Útvonalon. Előételként jól illenek a Budachowski pierogik – a Bytnica község háziasszonyai által készítet regionális termékek, amelyeket megkóstolhatunk   a Budachowski Orosz Pierogi Fesztiválon is. Érdemes ellátogatni a zbożei  Újbor Fesztiválra és a Borhétvégékre.


Nem  szabad kihagyni  Zielona Góra – Ochlában a Néprajzi Múzeumot, ahol a 13 hektáros szabadtéri múzeumban több mint 80 népi építészeti tárgyat gyűjtöttek össze.


Ha többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa lubuskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »