WARMINSKO-MAZURSKIE VAJDASÁG

WARMINSKO-MAZURSKIE VAJDASÁG

Nagyon népszerű régió a turisták számára a Nagy Mazuri-tavak és a kiemelkedő műemlékek miatt; nyári üdülőhelyekben és gyógyüdülőhelyekben gazdag régió;  számos bájos kisvárost találunk itt a  gyönyörű erdők és víztározók között; a vajdaság központja Olsztyn…

Varmia-mazuriai vajdaság  – a gótika, a várak és tavak vidéke

A varmia név a  porosz  warm törzs nevéből származik, amely a  keresztesek előtt élt ezen a területen. A warmoktól származott  Mołwita,  Przemeknek, egy parancsnoknak a  kedves pártfogoltja. Przemek a szerelme elvesztése után kővé vált. Ez a szikla a legenda szerint a Varmia szívében található Lidzbark Warmiński – kastély egyik alapköve..

Varmia különleges helyei

A püspökök lakóhelye  évszázadokon keresztül a Lidzbark-kastély volt. Az erődítmény falai között dolgozta ki Nicolausz Kopernikusz a föld mozgásáról szóló  elméletének első tervezetét. A kastély  ma látogatható – a legutóbbi felújítás után a XIV. századi kerengőkben, világszínvonalú polikrómokat fedeztek fel, amelyek az épület patrónusát, Szent Katalint ábrázolják .

Lidzbark Warmiński másik névjegye a Termy Warmińskie   – az első termálfürdő Lengyelország északi részén, amelyben kizárólag természetes összetevőket (termálvizet, gyógyiszapot, áfonyát, fűszereket, gyógynövényeket) használnak.


Lidzbark Warmiński  a Green Velo Útvonal varmia-mazuriai szakaszán található,  ahol a  legszebb gótikus kastélyokat és középkori épületeket  láthatjuk Elblągtól FromborkonBraniewón, Pieniężnón, Lidzbark Warmińskin, Bartoszycén át   Sępopolig.

Különleges helyek Mazúriában

A legenda szerint Mazúria a tavakból, erdőkből és  mocsarakból álló változatos táját  Isten tévedésnek köszönheti.  Amikor megteremtette a világot, és meg akart pihenni, rájött, hogy a művében van egy hiány. Elhatározta,  hogy gyorsan kitölti azzal, amit a világ más részeiről össze lehet szedni. Így jött létre az Ezer Tó  Vidéke   a legnagyobb – Śniardwy és Mamry – tározókkal, egy fejlett turisztikai bázissal és számos „gyöngyszemmel”.

Jól el van rejtve a Kętrzyn melletti erdők között a gierłożi Wilczy Szaniec (Farkaslak), amelyet maga Hitler – akinek itt volt a szállása – nevezett így el. Bár a 80 épületből álló hatalmas komplexumot, köztük 50 betonbunkert a háború végén a németek felrobbantották, a kijelölt útvonalon láthatóak a Harmadik Birodalom fő „szereplőinek” bunkerei, a tanácskozásokra szolgáló kaszárnya  maradványai (a kaszárnya már nincs meg), ahol a Hitler elleni sikertelen merényletet követték el.


Kuc-tó partján lévő  legelőkön legelésző nemes és keleti szarvasok közötti  séta, valamint a dámszarvasok és muflonok meglátogatása a Kosewo Górnyban található  Lengyel Tudományos Akadémia Parazitológiai Intézetének kutatóállomásán egyedülálló élmény. Épp úgy, mint a kajakozás a Krutynia folyón, a kenusok „kultikus” folyóján, amely a Warpnińskie-tóból ered és a Bełdan-tóba ömlik. Ezt, az ország legfestőibbnek tartott vízi útját, amely áthalad a Piska-erdőn, Melchior Wańkowicz tette népszerűvé a Na tropach Smętka  (Smętek nyomában) című regényében.

A Green  Velo mazuriai szakasza  Észak-Mazúriában van, a kerékpárosok Mekkája pedig Węgorzewo, ahonnan az út a dimbes-dombos  Mazury Garbatyn vezet  található Banie Mazurskiéba és Gołdapba vezet. Ez a régió egyetlen gyógyüdülőhelye, egyúttal az ország legtisztább levegőjű városa, dinamikusan fejlődő turisztikai és szabadidő központ, valamint  a Cittaslow városok elit szövetségének tagja. A gyógyüdülő negyedben van Lengyelország negyedik legnagyobb sólepárlója, a nyüzsgő élettel teli Mazurskie Tężnie Solankowe.

Zdrój pihenésre invitál – egy modern ivócsarnok sóbarlanggal, és  egész évben működő  kis sólepárlókkal.  A Gyógyürdő-park mólója elvezet a tóhoz, amelyen keresztül húzódik  a lengyel-orosz határ. A Piękna Góra hegyen található síállomás 2 km sípályát biztosít, a drótkötélpálya és a székes felvonó pedig a csúcsra vezet, ahol egy a forgó kávézót találunk.

A 100 méteres szintkülönbségű 10 km-es szakaszon a világon egyedülálló rámpák találhatók, amelyeken a hajók speciális sínekre állított peronokon gurulnak. A Buczyniec – Elbląg szakaszon, ahol 5  rámpa van, a  Elblągi Hajótársaság kínál  sétahajózást.

Különleges helyek a régióban: a rapai piramis – a von Fahrenheid bárók  porosz családjának családi síremléke, a bunkerek Mamerkiben, a giżyckói Boyen-erőd, valamint a stańczyki hidak, amelyek Lengyelországban a legmagasabbak (36,5 m).

Piska-erdőben, a Nidzkie-tónál található a Pranie erdészház, ahol Konstanty Ildefons Gałczyński alkotott. Felkereshetjük, épp úgy, mint a költő kedvenc helyeit – az intézmény honlapja szerint  25 ilyen hely van.

Ha a régió központjában járunk, a számos esemény közül feltétlen meg kell nézni a következőket: Grunwald-napok a híres csata területein a grunwaldi csata rekonstrukciójával, Ostróda Reggae Fesztivál, Mazuria Airshow, „Kartaczewo” Regionális Határvidékek Fesztivál, Elblągi Kenyérfesztivál és Olsztyni Zöld Fesztivál.



Ha többet szeretnél tudni: 
regionalnego portalu turystycznego województwa warmińsko-mazurskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »