ZACHODNIOPOMORSKIE

ZACHODNIOPOMORSKIE

ZACHODNIOPOMORSKIE : A SZENT HEGYEK ÚTVONALA

Nyugat-pomerániai vajdaság

A Nyugat-pomerániai vajdaság (Województwo zachodniopomorskie) Lengyelország észak-nyugati részén található, északról a Balti-tengerrel, nyugatról Németországgal, Lengyelországon belül pedig három vajdasággal: a Pomerániai, Nagy-lengyelországi és Lubusi vajdasággal határos. A vajdaság fővárosa  Szczecin,  területe 22 900 km².

Nyugat-Pomeránia  – tengernyi kaland

Ehető virágokat kóstolni, vikingnek érezni magunkat, megnézni a kő köröket, felmászni a Balti-tenger  legmagasabb tengeri világítótornyába, tankkal utazni – csak itt lehet!

A legendás viking települést alkották újra a Jomsborg-Vineta Wolin – Szlovák és Viking Skanzenben, ahol 27 középkori, palánkokkal körülvett lakóházat találunk. Az itt megrendezésre kerülő „Szlovák és Viking Fesztivál” valamint a „Viking Vásár” remek alkalom arra, hogy megismerkedjünk  a középkori mesterségekkel, a harcosok fegyvereivel,  megcsodáljuk a harcművészetet, megkóstoljuk a régi receptek alapján készült finomságokat.  Wolin felkeresése mintegy belépő a régió többi, kötelező látványosságának megismeréséhez.

A víz körül

Tengeri Világítótornyok Útvonalán a legérdekesebb a Balti-tenger legmagasabb, és a világon is az egyik legmagasabb tengeri világítótornya Świnoujściében. 64,5 m magas, fénye 46,4 km-re világít a tengerbe, és mint a többi: Kirkut, Niechorze, Kołobrzeg, Gąski, Darłowo és Jarosławiec  világítótornya, nyitott a turisták számára.

Megtekinthetünk  katonai műemlékeket is: itt található a  Gerhard erőd és a  Wolin Sziget Földalatti Városa, az Angyal erőd, a Nyugati erőd és az egykori  laktanya a Gyógyfürdő Park mellett. Különösen érdemes felkeresni a várost az évente megrendezésre kerülő „Erőd-napokon” , amelyet mindig valamelyik történelmi csata rekonstrukciója zár.

Wolin és Darłowo további kb. 40 településsel a Nyugat-pomerániai  Vitorlás Útvonal része. A modern infrastruktúrával ellátott sport kikötőhálózat a Berlintől  Szczecinen keresztül  Svédországba vezető fő víziúton halad.. A kajakosokat a Drawa, Płonia, Myśla, Parsęta, Ina, Rega folyók útvonalai várják.

A Pomerániai Bunkerek és  Védsáncok Útvonala  (Svédország – Golcowe Bagno – Zdbice – Svédország), amely a Pomerániai Védsáncok Útvonal része, lehetővé teszi, hogy megnézzük  a német erődítmények és bunkerek maradványait a II. világháború idejéből. Különleges természeti szépségek veszik körül, mint  a Zbiczno tó, vagy az egész kontinensen egyedülálló  virágos erőd rezervátum Golcowe Bagnóban. Tematikus kirándulás köti össze  a „Lánctalpasok és Lópatkók”  Katonai Járművek Találkozójával Borne Sulinowóban, ahol az esemény során az érdeklődők pl. tankkal is utazhatnak.


Műemlékek és természet

Siemczyn barokk palotájának pincéjében nemrégen megnyílt interaktív esemény részesei lehetünk. A levendulával,  rózsával, fuksziával és egyéb, a kertből származó díszekkel ékesített ételeket azoknak receptjeivel és nagy adag kulináris ismerettel együtt szolgálják fel az „Ehető Virágok Kulináris Fesztiválon„, amelyre évente kerül sor a Hortulus Tematikus Kertekben valamint a Hortulus Spectabilis Kertekben w Dobrzycában. A Balti-tengertől  2 km és 8 km távolság választja el, és negyed százada összeköti őket a kertek iránti szenvedély.

A bástyákkal, őrtornyokkal  és kapukkal tűzdelt fallal körülvett  Stargard Szczeciński a Pomerániai hercegség leghatalmasabb erődje volt. A város legértékesebb műemléke a gótikus Legszentebb Szűzanya, Világ Királynője templom – az országban a  19. legmagasabb (83,5 m.), és Pomerániában a legrégebbiek közé tartozik. A  legmagasabb templomtornya a Szent János templomnak  van, vízköpőkkel és a vajdaságban egyedülálló gyémánt boltozattal.

Feltétlen végig kell menni Pojezierza Zachodnie bicikliútjain (pl.  Trzcińsko Zdrój – Siekierki útvonalon), elmenni a  Wrzosowiska Cedyńskie rezervátumba

A régióban sok golfpálya  van: Binowo Park Golf ClubAmber Baltic Golf ClubModry Las Golf ClubKamień Country Golf Club.

Különleges helyek


A legérdekesebb köztük a Rokita erdőségben látható 10 ezer  tiszafa. Ebből a fából építették az udvarházakat, de készítettek belőlük bútorokat, koporsót vagy íjat is. A Koszalin melletti Grzybnica alatt áll két gót kő kör. „Óriások nyughelye”, vagyis egy 9 méteres alapzatú háromszög formájú kő sír az 5 ezer évvel ezelőtti harangedényes kultúrához tartozó nép nyughelye. Krępcewo  faluban Stargard mellett  Pyrzyc felé, Lengyelország legnagyobb természeti műemléke a Görbe erdő (Krzywy Las)  Gryfin közelében,  Szczecin környékén található, különleges fenyőerdővel. Az itt növő fenyők törzsének alsó része horog formájú, innen az erdő elnevezése.

Ha többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa zachodniopomorskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »