SZILÉZIAI VAJDASÁG

SZILÉZIAI VAJDASÁG

Sziléziai vajdaság – csupa meglepetés

Az országban és Európában is egyedülálló Sasfészkek Útvonal a Jura Krakowsko-Częstochowska területén a Krakkótól Częstochowáig végigfutó jelölt turista és bicikliútvonal (163 km).  A festői tájat meghatározzák a mészkő sziklák. A Sziléziai vajdaságban a Sasfészkek Útvonalon a legnépszerűbb  várak: Ogrodzieniec  Podzamczéban,   erődök Mirowban és Bobolicében, Bąkowiec vára  Morskóban, Pilcza vára  Smoleńben valamint  Olsztyn  Częstochowa mellett.

Különösen érdekes és festői hely  Złoty Potok, ami Jura kvintesszenciája (egy dombos terület bükk erdővel). A terület kialakítása kedvez az aktív pihenésnek:  a sétának, a gyalogos és bicikli túráknak, a lovaglásnak, télen pedig a sífutásnak és snowboardozásnak. A mészkő sziklák és barlangok kiváló lehetőséget nyújtanak a lengyel és külföldi sziklamászóknak és barlangászoknak.

 Itt minden turista talál magának valami kedvére valót: hegyek és hegyi gyógyüdülők, kiépített agglomeráció kulturális és szórakoztató központok, ipartörténeti érdekességek,   a szinte az egész régión végig vezető Technikai Műemlékek Útvonala,  az olaj, ezüst és cink bánya az UNESCO listára felvett Tarnowskie Góryban, ráadásul finom ételek és rengeteg zöld terület. A Sziléziai vajdaság (Województwo śląskie) turista látványosságokban gazdag régió, fővárosa  Katowice. 

Beszkidek

A sziléziai vajdaság déli részén található Beszkideket 3 hegycsoport alkotja: a Sziléziai Beszkidek, a Żywieci Beszkidek és a Kis-Beszkidek nyugati része. Magasságuk 933 – 1542 (az Öt Domb Hegye a  Pilska-hegyen  a Żywieci Beszkidekben) méter között van. A Beszkidekben sok szállást és éttermet, turistautat és síeléshez szükséges infrastruktúrát, valamint turisztikai látványosságot találunk,


A „Beszkidek gyöngyszeme” a lengyel folyók királynője, a Visztula  forrásánál található Wisła település. Nyáron összesen több mint 150 km hosszúságú, 19 hegyi turistaúton kirándulhatunk. Ezen kívül séta és tematikus utakat is  kialakítottak, mint például a Habsburgok útvonala, bicikli, MTB utak és   magashegyi utak a  Park Bike Stożekben.     Wisła télen a síelők paradicsoma  18 sífelvonóval és  Kubalonka sífutó útjaival..

A Sziléziai vajdaság téli fővárosa  Szczyrk. A síelőket várja a  Szczyrk Mountain Resort síközpont  több mint 20 sípályával, amelyek összes hossza csaknem  40 km (a 670 méterestől a 2810 méteresig) valamint a   Sport Központ és a  Beskid Sport Arena, amelyeket egy síbérlet köt össze.

Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia

Az ország egyik legfontosabb, nagyvárosokat tömörítő szervezeti egysége. Szilézia és Zagłębie 41 települése alkotja, ahol 1200 km2-en kétmillióan laknak. Az ország legjobb befektetési területein és remek munkaerőpiacán kívül a Metropoliát gazdag kulturális kínálat és különleges turisztikai lehetőségek jellemzik.  Első helyen a sziléziai főváros, a lengyel Chicagónak nevezett Katowice áll a város szimbólumával, a  „Spodek” Sport és Szórakoztató Központtal, a Kultúra Övezettel,  a Nikiszowiec és Giszowiec lakótelepekkel. Katowice az UNESCO Kreatív Város címével büszkélkedhet, mint a Zene Városa. A Metropolia egyéb különlegességei többek között a Sziléziai  Planetárium  és az Asztronómiai Obszervatórium Chorzówban, a Tűzoltóság Központi Múzeuma Mysłowicében, a Szénbányászati  Múzeum  Zabrzében, a Hagyományok Parkja  Siemianowice Śląskiéban vagy a Rádióállomás Gliwicében – az abban megrendezett német provokáció  volt az ürügy Lengyelország  1939-es megszállására.


 „Sziléziai Ízek” kulináris útvonal

Cseh, osztrák, német és zsidó hatások – mindegyike nyomot hagyott, és azt eredményezte, hogy Szilézia az egyik legizgalmasabb kulináris régió Lengyelországban. Az útvonal éttermei a sziléziai, jurai, zagłębiowski vagy beskidi ételeket kínálják. A tipikus sziléziai ételek közül feltétlen kóstoljuk meg a húsos roládot krumpli gombóccal és lilakáposztával, a hering salátát, a zagłębiowski konyha ételei közül pedig  a krumplis kolbászos levest (zalewajka) vagy a különleges sült krumplit.

 A jurai konyha asztalán fő ételek  a częstochowai borsóleves és a pisztráng. Minden évben megrendezik a régió legnagyobb kulináris fesztiválját  – a Sziléziai Ízek Fesztiválját. Ezen a profi szakácsok mellett amatőrök és a vendéglátó iskolák diákjai is részt vesznek, a fesztivált kulináris bemutatók és kóstolók  kísérik. 

Ha többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa śląskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »