ŚWIĘTOKRZYSKIE VAJDASÁG

ŚWIĘTOKRZYSKIE VAJDASÁG

Szentkereszt vajdaság

Egy csupa báj vajdaság a Świętokrzyskie-hegységgel és a Świętokrzyski nemzeti parkkal. A vajdaság őrzi a remeték és  szerzetesek hagyományait, az ősi legendákat és a dinoszauruszokat, találunk itt  festői városokat, számos műemléket és egy híres gyógyfürdőt; a régió központja Kielce  … 

Szentkereszt vajdaság – Lengyelország szíve

Legendákkal, kísértetekkel és varázslatokkal teli vidék, amelyet erdők vesznek körül, bámulatos  műemlékekkel és egyéb látnivalókkal,  feltétlen  meg kell ismerni.

A Świętokrzyskie-hegység, bár nem túl magas, Lengyelország legrégebbi szikláiból épült fel, ám azokat  viszonylag „fiatal” geológiai folyamatok alakították ki.  Żeromski „Fenyőerdő” c.  versével híressé vált, erdővel borított hegyvidéki terület, amelynek  egy részét a Świętokrzyski Nemzeti Park foglalja el.

 A legmagasabb csúcsa a Łysica, amelyet érdemes megmászni, mivel a teljes Łysogóry-hegység lejtőit kőzet terület borítja. Ezek 500 millió éves, „erdő nélküli” kambriumi kvarcit homokkő  sziklatörmelékek. Łysa Górán, a  Świętokrzyskie-hegység második legnagyobb csúcsán, a pogány időkben  boszorkányok tartották a szombatjukat. Közismertebb nevén Święty Krzyż, itt található a Szent Keresztfa ereklyéjének legrégebbi lengyel szentélye. A hegység neve is innen ered.

Itt rendezik meg minden évben  a Świętokrzyski vásárt (Jarmark Świętokrzyski) .  A legrégebbi hagyománya a régióban  a Nowa Słupiában megrendezett   Świętokrzyskie Olvasztókemencéknek van, ez a  kis, füstös  kemencékben történő vasolvasztás ünnepe, felélesztve az ezeken a vidékeken évezredekkel ezelőtt alkalmazott hagyományos módszereket.

Barlangok és dinoszauruszok


Az egyik fő érdekesség a Raj-barlang túraútvonala, ahol a világon egyedülálló  sűrűségű cseppkövek vannak.

A Tokarniában található Kielce Falumúzeum – Néprajzi Parkban tett séta egyedülálló lehetőség kínál, hogy  megnézzük, milyenek voltak a a múltban a Kielce környéki falvak: házikók és egész parasztházak istállókkal, malmok és udvarházak. A létesítmény kézműves bemutatókat, játékokat, kalandjátékokat és  tematikus túrákat szervez a szabadtéri múzeumban (eltűnő szakmák, hétköznapi élet és ünnepek). Minden évben itt kerül megrendezésre a: „Świętokrzyski Ízek Fesztiválja”, „Świętokrzyski Agroturisztikai Vásár” és „Ólomöntés”

A régió igazi „slágere” a „Krzemionki” Régészeti Múzeum és Rezervátum, amely 2019-ben került az UNESCO világörökségi listájára. A 1,5 km hosszú ösvény, amelynek egy része a föld alatt található, megmutatja ezt az 5000 évvel ezelőtti egyedülálló ipari tájat bányatérséggel, meddőhányókkal és bányaaknákkal. Érdemes ellátogatni a porcelángyártásról híres közeli Ćmielówba, az Élő  Porcelán  Múzeumba.

Nemcsak a gyerekeket várja a  Bałtów Turisztikai Komplexum, Lengyelország első Jurrasic parkja. A séta az egy kilométeres tanösvényen 100 eredeti méretű dinoszaurusz modell között, a Jurassic Múzeum, az Őskori Ócenárium, állatkert,  tanya,  Sabathówka Boszorkányfalu – nem az összes  kínálata a kis Bałtównak, ahol évekkel ezelőtt fedezték fel a dinoszauruszok nyomait, most pedig virágzó falu, gazdag   szállás és gasztronómiai lehetőséggel.

Varázslatos várak

A Krzyżtopór-vár romjai Ujazdban nagy hatással vannak a látogatókra. Az egykori palota-erőd fehér falai az opatówi térség  dombjai között emelkednek. Krzysztof Ossoliński mágnás elképesztően gazdag, manierista rezidenciája, amelyet Wawrzyniec Senes olasz építész tervezett, 70  ezer m3 nagyságú volt.

A vár alakja a naptárra utalt: négy torony  az évszakoknak, 12 szoba a hónapoknak  felel meg, 52 szoba a hetek számához kapcsolódik és 365 ablak,  akár az év napjainak száma Az ebédlő fölött egy üvegmennyezeten át látni lehetett az akváriumban úszó halakat, az istállóban a lovak tükrökben  nézelődtek, és arany jászolból ettek. A programban szerepel szabadtéri lovagi piknik és éjszakai túra is.

Ugyanilyen érdekes a    Szydłówi vár. A várost kőfal veszi körül, ezért   hívják lengyel Carcassonne-nak. Minden évben megrendezik az országos „Nagy Kázmér király kardjáért zajló lovagi tornát” és a „Szilva ünnepét„.

Ponidzie – a Nida folyó vidéke

A vidék, amelyet a Nida folyó szel át, sztyeppére hasonlít. Itt vannak többek között a XVI. századi Lengyel Köztársaság egyik legnagyobb fellegvárának, a chęcinyi várnak a  romjai.

Ponidziéban van Wiślica is. Az első Piastok idején Krakkó és Sandomierz mellett ez volt Kis-Lengyelország  legfontosabb közigazgatási és politikai központja. Az itteni templom meglepetést tartogat: megtekinthetjük az Istenanya egyértelműen nevető alakját, valamint egy felbecsülhetetlen értékű műemléket – az alagsorban található  román padlózatot és az állítólagos keresztelőtálat, amely régebbi, mint  a lednicai, ahol Mieszko keresztelkedett.

Ponidziéban számos gyógyüdülő található: Solec-Zdrój és Busko Zdrój,  ahol évente megrendezik a  Krystyna Jamroz Nemzetközi Zenei Fesztivált”. Figyelmet érdemel a jędrzejówi „Nemzetközi Orgona- és Kamarazene Fesztivál” is.

Érdekes város Pińczów, a Lengyel Testvérek –  az ariánusok, a reformáció radikális ága  egykori tevékenységének központja.


Ha többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa świętokrzyskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »