PODKARPACKIE VAJDASÁG

PODKARPACKIE VAJDASÁG

Nem kell átkelnie a tengeren, ha cowboynak szeretné magát érezni. Méghozzá egy erős, meredek lejtőktől vagy szakadékoktól sem rettegő hegyi ló, a hucul hátán. A lengyel Vadnyugat legendája épp itt keleten a Besszádokban született meg. A fennsíkok, az égerekkel benőtt egykori falvak mezői  között párszáz kilométernyi, jelzéssel ellátott lovas és gyalogos túraút vezet.

Csak itt, a  „Besszádok” Csillagoségbolt-Parkban nézhetjük meg májustól októberig a Tejút Bemutatót, bónusz fotóval,  csillagokkal és planétákkal a háttérben. A Besszádok vonulatával megismerkedhetünk úgy is, hogy az utasok testi erejével – pedállal – meghajtott hajtányokon suhanunk a sínpályán.

A Kárpátaljai vajdaság jóval több érdekességet tartogat, Íme néhány „must see”.

Ikonok és üveg

A „Besszádok Kapuja” Sanok. Óvárosa a San folyó felett magasodó szakadék felett épült ki. A Királyi várban található az ortodox keresztény művészet egyik legszebb lengyelországi gyűjteménye, amelyben több mint 1200 kiállítási tárgyat, többek között ikonokat csodálhatunk meg. Itt van a Zdzisław Beksiński Galéria,  ahol festő közel 600 munkája került kiállításra. . A 38 hektáron elterülő Sanoki Népi Építészeti Múzeum, Lengyelország első Néprajzi Parkja a régió háború előtti népcsoportjait bemutató objektumok gyűjteménye: külön részlege van a bojkóknak, a lemkóknak, a dolisnyánoknak, és a keleti, valamint a nyugati pogórzanoknak. Ez egy hatalmas szabadtéri  skanzen, amelyben világi és vallási épületek, egy galíciai piactér, valamint a Święcany településről való udvarház tekinthető meg.

A Besszádokba Krosnó városán keresztül is eljuthatunk. A műemlék kastélyokon és kőházakon kívül a város 500 éves üveggyártási hagyománnyal is büszkélkedhet, amiről az Üvegipari Hagyományőrző Központban tudhatunk meg számos részletet, és ez a témája az Üveg Fesztiválnak is.

A közeli  Bóbrkában  Ignacy Łukaszewicznek köszönhetően  indították be a világ első olajbányáját – ma az Olaj és Gázipari Múzeum annak az embernek a nevét viseli,  aki az olaj  ipari célokra való felhasználásának úttörője volt, és feltalálta a petróleumlámpát. Érdemes tudni, hogy a bányában jelenleg is folyik az olajkitermelés.

 Az Alacsony-Beszkidek és Roztocze

Korczyna/Odrzykoń településen álló kamienieci vár   falai előtt csodálatos panoráma nyílik a gyalogtúra-ösvényekkel behálózott Alacsony-Beszkidekre, valamint Prządki településen található kőzetparkjáról híres Dynówi-Strzyżówi  hegyvidékre. Gyalogút vezet ide a kamienieci várból. Lepusztult ciężkowicei homokkőből való maradványhegyek alkotják, amelyeket – az itt fellelt halomsírok alapján – a szlávok feltehetően kultikus tisztelettel öveztek.

A lengyel-ukrán határ által kettészelt Kelet-Roztocze tájegységet kerékpáron érdemes bejárni, mert az itt kijelölt útvonalakat úgy tervezték meg, hogy közelebbről megismerhető legyen a lengyel, ruszin (ukrán) és zsidó kultúra találkozása, valamint a faépítészeti műemlékek. A látnivalók széles palettáján találjuk a szovjet Molotov-vonal bunkereit, a régi kőfejtőket, az ukránok által elhagyott falvakat, az erdővel benőtt ortodox templomkerteket, a Dahany településen álló Ördögsziklát, a Nowiny Horynieckie melletti Napszentélyt, és végül a Kárpátaljai és a Lublini vajdaság határán fekvő a Dél-Roztoczei Tájvédelmi Parkot..

Túrára fel!

Az 1202 km hosszú Faépítészeti Túraút 9 útvonalon 127 objektumot érint. Vannak közöttük az UNESCO által jegyzett épületek is: a több mint 500 éves haczówi templom, a bliznei plébánia épületegyüttese, és benne az egyedülálló polikrómiával festett ún. parasztbiblia, valamint a smolniki, turzański, chotynieci és radrużi görög-katolikus templom.

Kárpátok Történelmi Kertjei és Házai túraútvonal pedig 34 objektumot érint, a négy égtájnak megfelelő négy útvonalon. A központi útvonalon – ahol a nyári palota és a Rzeszówi vár is található –, áll Lengyelország egyik legszebb főúri rezidenciája, a Łańcuti vár.

A várban, a kertekben, de Leżajskban  a Bernardinusok bazilikájában, a   łańcuti zsinagógában valamint a Kárpátaljai Filharmónia koncerttermében is zajlanak a Łańcuti Zenei Fesztivál  eseményei. A világszínvonalú rendezvényen kiváló művészek vesznek részt. A krasiczyni várból és a parkból álló idegenforgalmi objektum a keleti útvonal ékessége. Mindkét vár a történelem emléke.

Feltétlen kóstold meg: A Kárpátaljai Borút 40 termelőt tömörít. Közéjük tartozik a jasłói Golesz pincészet is. Tulajdonosa Roman Myśliwiec. Ő a Lengyel Dionüszosz, mivel szakszerű bortermelői tevékenysége révén elsőként támasztotta fel a lengyel borászatot. Az egész Kárpátaljai vajdaságban nem kevesebb, mint 160 pincészet működik. A nemes ital tökéletesen harmonizál a régió ételeivel, amelyeket a Kárpátalja Ízei Gasztroút vendéglátóhelyein kóstolhatunk meg. Biztosra vehetjük, hogy nem fog hiányozni az asztalunkról a „proziak”, ami egy lisztből és egy kevés „prozából”, azaz tisztított szódabikarbónából kikevert, és hagyományos, fatüzelésű, csempével díszített sparhelt vaslapján kisütött lepényke. Érdemes még utánajárni, hogy ízlenek és miből készülnek az olyan titokzatos nevű ételek, mint a „kartacze”, „krężałki”, „kugiel”,  „bulwiok”,  „hałuszki”,  „małdrzyk”, „szabanka”,  „bałabuchy” vagy éppen a „krupniak”.


A legérdekesebb rendezvények:  ESK – Európai Kultúra Stadionja Folkowisko – Határvidéki Kulturális Fesztivál,  Cieszanów Rock Fesztivál és a Határvidék Öröksége Fesztivál

        Ha többet szeretnél megtudniregionalny portal turystycznego województwa podkarpackiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »