PODLASIEI VAJDASÁG

PODLASIEI VAJDASÁG

A különleges folyókkal és tavakkal teli,  festői  elhelyezkedésű régió Lengyelország legkevésbé urbanizált része; négy nemzeti park  (Białowieski, Biebrzański, Narwiański és Wigierski), idilli tájak, bájos települések és gyógyüdülők várják a turistákat. Itt van az UNESCO listájára felvett Puszcza Białowieska; a Podlasiei vajdaság (Województwo podlaskie)  többkultúrájú vidék, amelynek fővárosa  Białystok.

A vidéket több kultúra együttélése jellemzi, a Kelet kapuja. Az  érintetlen tájak és a tökéletes pihenést biztosító csönd lehetőséget ad, hogy átálljunk a slow life-ra.

Kulturális olvasztótégely


A Podlasiei vajdasággal való találkozást kezdhetjük egy misztikus helyen,  Grabarka Szent hegyén, ahol a lengyel ortodox kereszténység szíve dobog. A közel 10 ezer, évszázadok óta napjainkig   egy-egy konkrét  szándékkal állított kereszt borítja a fenyőerdővel körülvett hegyet. Folyamatosan zarándokolnak Grabarkára, ahol az Athos hegyi, ivironi csodatevő Istenanya ikont őrzik.

 Lengyelország legrégebbi, zöldre festett, fából épült tatár mecsetje  Kruszyniany névjegye a  sokólski megyében. III Sobieski János király adta a muzulmán tatároknak, akik a mai napig itt élnek a katolikusok és pravoszlávok mellett. A kruszyniani  Tatár  Jurta étterem többek között tatár ételkülönlegességeket,  pierogikat, húsos batyukat,  pierekaczewniket –  hússal, sajttal vagy almával töltött, feltekert lepényt árusít.

A  Białowieża felé vezető úton, a vajdaság déli részén  található  Nyitott Ablakok Vidékét  festői falvak: Trześcianka, Soce és Puchły alkotják a Narwa és mellékfolyója, a Rudna  völgyében. A  színesre festett zsalus, művészien díszített  házak egyedi ornamentikája az orosz népi építészetet idézi. Minden faluban találunk egy ortodox templomot.


A Białostocczynán  található Tykocinben élt a háború előtt az egyik legnagyobb zsidó  közösség, emléküket  a Lengyelországban a krakkói után  legnagyobb  barokk zsinagóga falai  őrzik.

A bájos, kisvárosi építészetű Tykocinban található a Podlasiei vajdaság egyetlen várának romja, amely Zsigmond Ágost idején a fő királyi arzenál volt. 

Az érintetlen természet

A vidék legismertebb része a Puszcza Białowieska a híres bölényekkel. Nem kevésbé érdekes a Biebrzański Nemzeti Park – az ország legnagyobb nemzeti parkja, amelynek elnevezését az itteni folyóról, egyúttal a litván  bobra (babras, bebrus) szóról kapta. A Biebrzański Nemzeti Parkban körülbelül 290 ezer madár él.

A legrégebbi nemzeti park Lengyelországban a Suwalki Természetvédelmi Park, ahol feltétlen meg kell nézni az ország legmélyebb tavát, a Hańcza tavat – a búvárok Mekkáját, a jégkorszak utáni sziklatömböket Bachanowo rezervátumában a Czarna Hańczán, fel kell mászni a suwałki Fudzsira, vagyis a Cisowa hegyre, meg kell látogatni az óhítűeket  Wodziłki faluban, és fürödni a fekete fürdőben.
Ott van még a  Biebrzański  és a Narwiański Nemzeti Park, amelyeket a legjobban úgy ismerhetünk meg, ha a folyón és mellékfolyóin haladunk.

Podlasiei vajdaság  – aktívan

A gyönyörű, gazdag természet komoly lehetőséget ad az aktív turizmus számára. Az olyan folyók, mint a Bug, Biebrza, Narew, Czarna Hańcza, valamint az olyan vízgyűjtők, mint a  Rajgrodzkie   és a  Siemianówka tó, remek körülményeket biztosítanak a vízi turizmus számára. Hozzáadva még a kajakozás lehetőségeit a XIX. századi Augustówi csatornán való átkeléssel,  igazán bőséges ajánlatot találunk a turisták számára.  
A kerékpározás szerelmesei olyan útvonalakat járhatnak be a podlasiei régióban, mint: Podlasiei Gólya Útvonal,  a Green Velo Keleti Útvonalának podlasiei szakasza, a  Határokon átívelő Białowieski Útvonal.

Feltétlen meg kell említenünk a  Narwiański Nemzeti Park, különlegességét, a  Śliwno-Waniewo gyaloghidat, vagyis a  Narew  folyón és nádasain átívelő fa hidat, valamint a folyón úszó, a turisták által hajtott platformot.

Podlasiei  Kulináris Útvonalon  érdemes megkóstolni a: „ser koryciński” sajtot, a tölcsérgomba levest, a szoljánkát,  a kartaczét, a  burgonya lepényt és a sękacz piskótát..

Aki szórakozásra vágyik, azt a következő rendezvények várják: „Halfway Festiwal”„Up To Date Festiwal”„Podlasie Slow Fest”„Suwałki Blues Festiwal”„Sabantuj”„Podlasiei Kenyér Ünnep”„500 kajak”, „Nemzetközi Zenei Fesztivál”, „Művészet és  Folklór” „Podlasiei Kuurális Oktáv”, „Különleges hajózás” „Lengyel Nordic Walking Kupa” és számos egyéb.

HA többet szeretnél megtudni: regionalny portal turystyczny województwa podlaskiego

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »