Klagenfurt

Klagenfurt

Klagenfurt Tourismus

Neuer Platz 1
9010 Klagenfurt am Wörthersee
Tel.: +43(0)463/537 2223
Fax: +43(0)463/537 6218

 tourismus@klagenfurt.at

www.klagenfurt-tourizmus.at

Klagenfurt Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a fővárosa. A város különös vonzereje, és szépsége sokszínűségéből fakad. Nem hiába nevezik a Wörthi tó reneszánsz ékszerének. Túlnyomórészt olasz építőmesterek keze nyomát őrzi a 800 éves óváros, a csodálatosan felújított épületeivel, belső udvaraival, tereivel. (Klagenfurt már háromszor érdemelte ki a műemlék helyreállítási munkálataiért az Europa-Nostra díjat.) Az óvárosi séta után olyan érdekességeket is érdemes felkeresni, mint Minimundus, a miniatűr épületeivel, a hüllőket bemutató Reptilienzoo, és a Planetarium.

Karintia tartomány fővárosa, amelyet a virágok városának is hívnak. Klagenfurt a róla elnevezett tágabb medencében, a Wörthi-tó keleti végében fekszik. A tópartig csak az utóbbi időkben nyújtózkodott ki. Északkeleti részét a Glan folyó szeli át. Fontos vasúti és közúti csomópont.
A város ismert jelképe egy hatalmas sárkány. A monda szerint a mai város helyén elterülő mocsárvidéken egy óriási sárkány lakott, mely emberekkel táplálkozott. A monda történelmi alapja, hogy a Glan mocsaras gázlója sok emberéletet követelt. A sárkány már a 13. században bekerült a város címerébe. A másik hagyomány, amely szerint Klagenfurt nevének első tagja a Klagen – panasz szóból ered, a panasz pedig a sárkány vérengzéséből ered.
Klagenfurtot a 12. században alapították, és a 14 században már városi jogokat kapott. Az évszázadok során többször leégett, de mindig korszerűen épült újjá, ezért ma is egy modern város benyomását kelti. Az ellenreformáció ideje alatt kapta barokk arculatát. A 18. században a gurki püspök ideköltözött és székhelye ma is itt található.
A két világháború szinte teljesen lerombolta a várost, viszont a háború végét követően szinte azonnal megkezdődtek az újjáépítési munkálatok. Ma már egy virágzó, lendületes és barátságos várossal találkozhatunk.
Klagenfurt leghíresebb látnivalója a Minimundus, “egy piciny világ a Wörthi ? tó partján”. A világ minden tájáról megtalálható itt egy- egy építmény kicsinyített mása. Látogasson el a Klagenfurt speciális állatkertjébe, ahol hüllők sokaságát tekintheti meg, a krokodiloktól a kígyókig. Ezen kívül számos kulturális helyszín várja önt: a városi galéria, a mozi, fesztiválok, múzeumok stb.

Városi Plébániatemplom és Kilátótorony (Stadtpfarrturm Klagenfurt), ahonnan gyönyörű a kilátás városra.A Stadtpfarrkirche, a városi plébániatemplom 91,7 m magas tornyának, kb 70 méteres magasságban kialakított kilátójából csodálatos kilátás nyílik Klagenfurt óvárosára, körpanoráma a Wörthi-tóra, a Karawankák, és a Koralpe csúcsaira. A 245 lépcsőfok ellenére érdemes felkapaszkodni a toronyba. A városi plébániatemplom a város második legöregebb épülete. Minden egész órában harangjáték várja a látogatókat.

Az „Új tér”, a Neue Platz közvetlenül a Városháza előtt terül el, a város tulajdonképpeni központja. A neue Platz 2008-ban a neves építész, Boris Podrecca tervei alapján került újjáépítésre, és vált egy modern városi köztérré. Közepén uralkodik a Lindwurm, a sárkány, a város jelképe. Az építész, Podrecca, a közterek nagy specialistája, terek Velencében, Piran-ban, viselik magunkon kézjegyét.

A régi városháza épületét 1600 körül egy spanyol építőmester építette. 1737-ig a Welzer család birtokában volt, ma Rosenberg palota. 1918-ig itt volt Klagenfurt városházája. Érdemes megtekinteni az árkádos belső udvart, és a Rosenberg család címerét a bejárat felett, és a Justitiát ábrázoló freskót (J.F.Fromiller) Karintia, és az ország címerével.

A Neuer Platz-on áll a Rosenberg grófi család 1650-ben épített reneszánsz palotája, mely 1918 óta ad otthont a városházának. Az épület klasszicista homlokzata, és érdekes lépcsőháza megtekintésre érdemes.

Lindwurm-kút (Lindwurmbrunnen), a sárkányos díszkút, mely a város jelképévé vált. A szobor együttes közepén áll a maga a sárkány, a Lindwurm (1590-ből), Klagenfurt címerállata, eredetileg egy kétlábú sárkány, ami a várostornya fölött röpködött, és emberekkel, állatokkal táplálkozott. A lény a városalapító monda szerint az ezen a helyen elterülő mocsárban élt, s utalhat a város neve is: Klagen-furt, a félelem gázlója. A Lindwurmbrunnen szökőkút együttese a szörnyeteggel, a Herkules alakkal, és a reneszánsz rácsozattal 1636-ra készült el.

Wörther-See-Mandl egy mondabeli manó szobra. Rengeteg legenda, monda kötődik a vidékhez. Egyike a Wörthi-tó keletkezéséről szól, hogyan büntette meg egy manó, a Wörther-See-Mandl, a kicsapongó, bűnös életet élő, helybélieket, s árasztotta el városukat, létrehozván a tavat. A manót ábrázolja Heinz Goll 1965-ből származó alkotása.

Minimundus a “Mini Világ”, ahol a világ látványosságainak 1:15-re kicsinyített másolatait mutatják be. Egy 26000 m²-es parkban kerül bemutatásra a világ 170 híres épülete, építménye, vonata, hajója. A makettek az eredeti objektumok 1:25 arányban kicsinyített valósághű másai. Ha a technikai kivitelezés megengedte, akkor a valóságnak megfelelő anyagokat is használták fel, úgy mint márványt, bazaltot …A belépőjegy tartalmazza a belépést a Planetáriumba, a játszótérre, és a természettudományos boltba is.

TV Karintia

Casinoplatz 1
9220 Velden
Tel. +43(0)463/3000

Fax: +43(0)4274/52100-50
info@kaernten.at
www.kaernten.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »