Rust

Rust

Neusiedler See Tourismus

Ober Hauptstrasse 24

A-7100 Neusiedl am See

+43 02167 8600

info@neusiedlersee.com

www.neusiedlersee.com

A Fertő-tó partjának egyik legnagyobb települése Rust (Ruszt), a „gólyák és a nemes borok városának” is nevezik. Óvárosa 2001 óta része az UNESCO világörökségének, Szépen gondozott polgárházak, reneszánsz, és barokk árkádok fogadják az idelátogatókat.

Rust 15 km-re fekszik Eisenstadttól a Fertő-tó partján. A város 1700 lakosával Ausztria legkisebb járása.  Rust ma a „gólyák, és a borok városa” címet viseli.  A Fehér gólyák ezen a területen rendkívüli védelem alatt állnak. Rust címer állata is. 1980-ban egyesületet hoztak létre a madarak védelmére.
Első alkalommal 1317-ben említik okiratokban. Rust régi városrészének teljes területe, amely egyike a legfestőibb történelmi belvárosoknak, ma műemlékvédelem alatt áll. Számos régi polgárház barokk és reneszánsz stílusú homlokzattal rendelkezik, szép ablak- és kapukerettel, erkéllyel, címeres stukkódekorációval van díszítve.  2001-ben a rusti óváros a Fertő-tájjal együtt az UNESCO kulturális világörökség része lett. A házak még ma is megőrizték eredeti funkciójukat lakóhelyként és gazdálkodási helyként.
A városka nemcsak házairól, és kéményükön kelepelői gólyáiról, hanem szőlőműveléséről is híres. 1989 óta az első német nyelvű Bor Akadémia székhelye Ruston a 17. sz-ból származó Seehofban található.

Rust óvárosa a műemlékvédelem, és a hagyományok ápolása révén elnyerte a “Burgenland legszebb városa” címet. A várost a XVII. században falakkal és bástyákkal vették körül a török támadások kivédésére. E falak nagy része még ma is látható, csakúgy, mint a középkori eredetű várostorony. A Városháza több mint 400 éves.A belvárosban reneszánsz, barokk házak sorakoznak egymás mellett, címeres kapukkal: különösen bájos a plébánia templom közelében álló Haus zum Auge Gottes (Istenszeme-ház).

2001-ben Rust óvárosa a Fertő-tavi régióval együtt része lett az UNESCO világörökségének.

Rust három temploma közül a Fischerkirche, a Halásztemplom, a legérdekesebb.

A Fischerkirche némely része a XII. és a XVI. Sz.-ban épült román alapokon gótikus stílusban. Említésre méltó a XV.sz.-i Madonna-kép, egy szépen faragott, késő gótikus oltár, románkori freskósorozat s a régi orgona. Egyik kápolnáját Mária magyar királynő alapította. Nagy Lajos királynak a leánya; hálából azért, mert egy Fertő-tavi viharból ruszti halászok mentették ki.

Ma inkább kulturális események helyszíne.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »