Eisenstadt-Kismarton

Eisenstadt-Kismarton

Neusiedler See Tourismus

Ober Hauptstrasse 24

A-7100 Neusiedl am See

+43 02167 8600

info@neusiedlersee.com

www.neusiedlersee.com

Eisenstadt (Kismarton) Ausztria dél-keleti részén fekszik, Burgenland tartomány székhelyeként. Német neve vasvárost jelent, ami utal a 14. századi virágzó vaskereskedelmére. Eisenstadt történelme szorosan összefügg az Esterházy családéval, hiszen több mint 300 évig a család birtokában volt a város. Erre több mai kulturális és történelmi emlékhely is utal. Legszebb ezek közül az 1600-as években épült Esterházy kastély. A ferences templomot gróf Esterházy Miklós építtette, és ennek a kolostorában található a családi sírbolt is. A Hegytemplom legrégibb kápolnarendszere Esterházy Pál megbízásából épült, amelynek mauzóleumában nyugszik Josef Haydn. További látnivalók: a barokk stílusú Szent Márton dóm, Irgalmas rendiek temploma, a Haydn ház valamint a neogótikus Szent Antal kápolna.

Burgenland tartomány fővárosa, Eisenstadt a Lajta hegység lábánál fekszik. Közel 14000 ezer lakosával Ausztria legkisebb tartományi fővárosa. Az Esterházy hercegek régi lakóhelye ma is sok mindent nyújt az ide látogatónak.

Érdemes megnézni az Esterházy-kastély mellett, a Hegyi templomot (Bergkirche), a Szt. Márton Dómot vagy a kastélyparkot – az egykori barokk kertet, amelyet az 1800-as évek elején építettek át angol tájparkká, a felújított üvegházaival. A Gloriette-től egy kicsit közelebb kerülünk az éghez, valamint festői kilátás nyílik a városra. Mivel hegy tetejére építették így van lehetőségünk lepillantani a burgenlandi lélek mélységeibe és halálosan beleszeretni a környékbe és annak szépségeibe. A Gloriette-t majd 200 évvel ezelőtt
építette vadászkúriának herceg Esterházy Miklós II. Felesége, Mária Hermenegilde tiszteletére görög templom stílusában, eredetileg Mária-templomnak hívták.
A szabad város Eisenstadt mozgalmas történetre tekint vissza, amely ma is lenyűgözi látogatóit. A szabad város kifejezés a magyar történelemből ismert szabad királyi város kifejezésre vezethető vissza. A bizonyos kevesebb mint 20000 lakosú történelmi városoknak biztosít különleges közigazgatási jogokat. Itt majd minden épületnek megvan a maga története, amelyet elmesélhetne. Csak időt kell rá szakítani és figyelmesen meghallgatni. Az Esterházy-kastélyban a vezetés során önkéntelenül is a régmúlt időkben érezhetjük magunkat.
Ha a műemlékvédelem alatt álló történelmi belvárosban sétál az ember, tulajdonképpen csak arra vár, hogy egyszer a híres zeneszerző Joseph Haydn jön vele szemben, aki a várost az egész világon ismertté tette.
Burgenland tartomány fővárosában, Eisenstadtban a történelem mellett a kultúrának van fontos szerepe. A Nemzetközi Haydn Fesztivál, amely évente szeptemberben kerül megrendezésre a várost a világ minden táján híressé tette. De a látnivalók is, mint az Esterházy-kastély vagy a Hegyi templom (Bergkirche) az egész világon egyedül álló Kálvária heggyel, amelyek a tartomány legjelentősebb kulturális műemlékei közé tartoznak, minden városvezetés csúcspontjainak tekinthetők.
A műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros a város szíve. Több ezer látogató érkezik naponta a sétáló utcába kirakatokat nézegetni, bevásárolni vagy egy jó kávé mellett kikapcsolódni. Hagyja magát elvarázsolni a Haydn-városban, Eisenstadtban!
A történelem és a kultúra mellett a tartományi főváros ugyanúgy megfelel a a modern város követelményeinek, mint ahogyan a látogatók elvárásainak is.
Számos kávéház, étterem, üzlet és szórakozóhely teszi Eisenstadtot a hozzátartozó St. Georgen-nal és Kleinhöflein-nal élménnyé.

Az Esterházy Múzeum visszarepít a múltba, és bemutatja, hogy milyen volt az élet a hercegi család idejében.Az Esterházy múzeum az Eisenstadt-i kastélyban bepillantást enged a tekintélyes és befolyásos Esterházy hercegi család történetébe, életébe.
Végigjárva a kastély termeit felfedezhetjük a kiállított tárgyak segítségével, hogy milyen lehetett a hajdani udvari élet. E falak között érezhetjük, hogy a hercegi család milyen befolyással bírt az akkori építészeti, politikai, zenei, diplomáciai életben.

A Burgenlandi Tartományi Múzeum (Landesmuseum Burgenland) gazdag gyűjteménnyel mutatja be Burgenland értékeit, jelenét, és múltját.

A Burgenlandi Tartományi Múzeum kiterjedt gyűjteményében számos kincs és érdekesség megtekinthető Burgenland történelméből és kultúrájából.
A kiállított tárgyak széles spektruma magába foglalja a tartomány természettudományi jellegzetességeit, valamint az emberi tevékenység emlékeit a régészettől a művészetig, a népművészettől a tudománytörténetig, mely végigvezeti a látogatót Burgenland és a Pannon vidék múltján napjainkig.
Az állandó gyűjtemény mellett időről időre időszakos kiállításokkal gazdagítják a múzeum kínálatát.

Szent Márton-dóm (Dom von Eisenstadt) Ahol 1200 körül már egy Mártonnak szentelt kápona állt, emelkedik most a Szent Márton emlékére az egyik legnagyobb késő gótikus dóm. Érdemes megtekinteni az 1500 körüli időkből származó az olajfák hegyét ábrázoló reliefet az északi előcsarnokban, és a gazdagon díszített barokk szószéket, valamint a rokokó díszítésű orgonát. Az északi tornyon látható négy kis tornyocska a lőrésekkel jól illusztrálja, hogy a templom egykor része volt a város védelmi rendszerének.

Első említése az itt álló kápolnának az 1264-es oklevélben „capella Sancti Martini”. A mai templom alapítójának és építtetőjének Hans Siebenhirtert tekintjük, aki 1463-tól volt Eisenstadt ura.
1495-ben készült el a főhajó. A négyemeletes, nyeregtetős északi torony saroktoronnyal 1520-ban, míg a déli torony sosem készült el.1589-ben a tűzvész pusztította el a főhajót, amelyet 1628-29-ben építette újjá. 1904-ben, amikor a templomot megint gótikus elemekkel látták el, felújították a kórus boltozatát, a köríves ablakokat csúcsívesre cserélték és üvegfestményekkel látták el.

A presbitérium alatti kripta 1716-ból származik, amikor Matthias Marckhl volt a plébános és egészen 1962-ig itt temették el a püspököket. A Családi kápolnában található az egykori mellékoltár kép, amelyet Michael Angelo Unterberger festett 1747-ben.

A templom mellett egykor temető állt. Az un. „csontházat” 1501-böl 1804-ben szüntették meg.

1952-ben újították fel a templomot. 2002-2003-ban megint felújították a templomot, a belső tereket pedig teljesen átalakították. A modern berendezés Brigitte Kowanz munkáját dicséri.

Haydn Mauzóleum (Haydn Mausoleum) A Kálváriahegyen található Haydn-templomban helyezték végső nyugalomra az Esterházyak udvari zeneszerzőjének, Haydn-nek a földi maradványait. A “Szűz Mária látogatása” zarándoktemplom 1715 és 1803 között épült I. Esterházy Pál herceg tervei alapján. A herceg sajnos az alapkőletételt sem érhette meg, mert 1713-ban pestisben meghalt. A világ egyik legnagyobb templomából így csak az oltár körüli rész – (presbitérium), ahol a papság a szentmisét bemutatja – épült meg.
Az oltárkép „Szűz Mária találkozása szent Erzsébettel” Stefan Dorfmeister 1797-ben készült festményének másolata. A mennyezeti freskó „Krisztus mennybemenetele”, két kismartoni festő, a Köpp fivérek Cristian és Wolfgang Köpp műve 1722-ből.
A templomban található a híres Haydn-orgona is 1797-ből. Haydn több miséjét mutatták először be itt.

Az északi torony alatt található a Joseph Haydn méltó és hangulatos nyughelye a Haydn-mauzóleum.
A mauzóleum számos zeneszerető célja a világ minden tájáról.
Joseph Haydn (1732-1809) több mint 40 évig volt az Esterházyak udvari muzsikusa. Halála után Bécsben temették el. Földi maradványait 1820-ban szállították Eisenstadtba. A díszes szarkofágban 1954 óta nyugszik. Az épületegyüttest 1953-54-ben, ill. 1973-74-ben újították fel.

Eisenstadtban sok emlék őrzi a zeneszerző, Haydn nyomát. Sok ereklyére bukkanhatunk hajdani lakóházában is. 1766-ban lett Joseph Haydn az udvari zenekar vezetője. Ugyanakkor vette a házat, amelyben feleségével Aloisia kellerrel együtt lakott 1778-ig.

Haydn neve elválaszthatatlan Eisenstadt nevétől. 1761-től több mint 40 évig volt az Esterházy udvari zenekar tagja, majd vezetője. Idejövetele után 5 évvel vette meg a barokk házat, a mai Haydngasse 21. szám alatt, ahol 12 évig lakott.  Számos tárgy és eredeti hangszer – mint például a kalapácsos zongora 1780-ból vagy az orgonaasztal a Hegyi templomból – teszik a gyűjteményt élménnyé.

Bormúzeum, és vinotéka (Weinmuseum und Vinothek Burgenland) az Esterházy kastély katakombáiban.

A Burgenlandi Bormúzeum az Esterházy kastély történelmi, boltíves “katakombái”-ban található – az Esterházy-borpincészet termeihez csatolva. Itt több mint 700 tárgy bemutatása közvetíti a burgenlandi bortermelés történelmi és kultúrtörténeti áttekintését. A kiállítás középpontjában az iváskultúra, a pincetechnika, a szőlőkert- és a borkereskedés áll.

Burgenland Tourismus

Johann Permayer Straße 13

A-7000 Eisenstadt

+43 2682 63384-0

Fax: +43 2682 63384-20

info@burgenland.info

www.burgenland.info/hu

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »