Saalachtal Települések

Saalachtal Települések

SalzburgerLand Tourismus GmbH
Wiener Bundesstrasse 23
A-5300 Hallwang
Tel.: +43 (0)662 6688-0

Fax: +43 (0)662 6688-66

www.salzburgarland.com

A Salzburgi Saalachtal völgy Salzburg tartomány Tirol és Bajorország határolta nyúlványában helyezkedik el. A völgy egyéni arculatú, festői üdülőhelyeit, Lofert, Unkent, St. Martint és Weißbach-ot összekötő sebes sodrású Saalach a vadvízi evezésre alkalmas európai folyók táji szempontból legszebbjei közé tartozik. Ezen a vidéken tobzódhatunk vadvízi látványosságokban és vadvízi élményekben.

Salzburgi Saalachtal régió és üdülőhelyei, UnkenLofer, St. Martin és Weißbach Salzburg tartomány pinzgaui  tájegységének északi részén terül el. A Salzburgi Saalachtal ideális úticél mindenkinek, aki szeret mozogni a szabadban. Túrázáshoz, e-bringázáshoz keresve sem lehetne jobb terepet találni. Kisebb-nagyobb gyerekekkel érkező családok is színes, izgalmas időtöltésre találnak. A régió meghatározó eleme a Saalach folyó, és a folyónál, patakoknál remek lehetőségek vannak vadvízi evezésre, kanyontúrázásra, fürdésre.

Szép túrákat tehetünk itt az alpesi legelőkre, és akinek gyakorlata és erőnléte engedi, megmászhatja  a Loferer és a Leoganger Steinberge sziklás hegyeit. A régióban lépten-nyomon vízre bukkanunk. Szurdokokban, szakadékokban, barlangban.

A Salzburgi Saalachtal legnépesebb települését, Lofert impozáns a Loferer és a Reiter Steinberge sziklás vonulatai veszik körül. Hegyi felvonó viszi a turistákat, bringásokat és a nyaraló családokat az Almenwelt Lofer túravidékére. A Saalach folyó kajak vb-s szakasza izgalmas terep. St. Martin bei Lofer 633 méteres magasságban fekszik. Itt is szép túrautak vezetnek, turisták, hegymászók, sziklamászók és hegyi bringások közkedvelt terepe a környék.

St. Martin bei Lofer fölött húzódó magas fekvésű völgyben, csodálatos hegyek közt, 900 méteres magasságban áll Maria Kirchental kegytemploma. Az itt vezető zarándokúton kívül körtúra útvonal visz a Franzenshöhe magaslatra és a loferi Kneipp kúra létesítményhez.

St. Martin közelében nyílik a világ legnagyobb átjárható vízvezető barlangja, a Lamprechtshöhle. A barlang kb. 700 méteres szakaszát be lehet járni. A 392 lépcsőfok 70 méteres szintkülönbséget hidal át. A lépcsőkön elért platformról lélegzetelállítóan izgalmas lenézni a barlang gyomrába.

Unkenbe és a festői Heutal völgybe szívesen jönnek nyaralni családok, túrázók és bringások. A Salzach folyón vadvízi evezésre és remek kanyontúrákra is van mód.

Weißbach hegymászófalu, természeti parkban terül el, 666 méteres magasságban. Innen is izgalmas túrákra indulhatunk. Alpinisták és via ferrata rajongók is szívesen járnak ide. A környék mászóparkjaiban különböző nehézségi fokú útvonalakon lehet gyakorolni, úgyhogy ide is érdemes családi kirándulást tervezni.

A 600 méter hosszú, 50 méter mély Seisenbergklamm szurdok bejárata nem esik messze Weißbach központjától. A szurdok helyenként egészen összeszűkül, van, ahol csak 80 centiméter szélesFavágók építették ki a szurdokon át vezető utat, a vízen szállították a farönköket a völgybe. A monda szerint időnként a szurdok szellemét is hallották lármázni.

A szurdok nyílásánál csodálatos túraparadicsom terül el. A festői Kallbrunnalm legelő és a Alpengasthof Hirschbichl hegyi étterem aránylag könnyen elérhető. A falu központjából túrabusz is indul a legelői túrák kiindulópontjához.

Dießbach patak vizének duzzasztásával új víztározó jött létre a hatvanas évek elején a Kallbrunnalm legelőn. A tavat energiatermelési és árvízvédelmi céllal alakították ki, szépsége miatt azonban turisták és bringások kedvelt úticéljává lett.

Érdemes hegyi bringával vágni neki a Salzburgi Saalachtal útjainak, és jó hír, hogy e-bringázáshoz is minden feltétel adott. A régióban nagy hangsúlyt helyeznek az elektromos rásegítésű bringák népszerűsítésére. Nem gond kölcsönzőt találni, és nem csak felnőtt, hanem gyerek e-bringát is lehet kölcsönözni. A régióban mindenütt vannak töltőállomásokbringabarát szállodák. Megoldott a bringaszállítás pl. az Almenwelt Lofer területére, és szervezett bringatúrák is indulnak a 480 kilométernyi jól kitáblázott bringaútvonalon.

Az útvonalak nehézségi szintje is roppant változatos, mindenki megtalálja, amit keres. Az e-bringának hála, jóval magasabbra fel lehet jutni, kisebb erőfeszítéssel. Az e-bringa kezelését sem árt kezdetben gyakorolni, ezért bringatáborokat is szerveznek a nyaralóknak. Ha már a család minden tagja biztosan kezeli az e-bringát, a túrák jó részét családi körben is meg lehet tenni, jöhetnek a gyerekek is.

A Saalach folyó helyenként vad sodrású, másutt nyugalmasabb zöld vize vadvízi evezéshezkajakozáshoz  is ideális. Mély tengerszemekre, érdekes, régi uszadékfogókra találni a vidéken. Utóbbiak a farönkök vízi szállítása miatt épültek, hosszú időn át a sebes folyók adták a megoldást a fa völgybe juttatásához.

SUP deszkán evezésre kétféle mód is van a Salzburgi Saalachtal-ban.  Profik a Saalach hullámaival is megbirkóznak. Gyakorolni  a  nyugodt vizeken, például a loferi magashegyi legelővidék, az Almenwelt Lofer tavánál lehet, oktatás is folyik, ami felkészíti a sportolókat a nagyobb sodrású vizekre.

Salzburgi Saalachtal vendégkártyájával, a Salzburger Saalachtal Card-dal ingyenes a belépés a Vorderkaserklamm és a Seisenbergklamm szurdokokba, emellett a szállóvendégeknek járó kártya kedvezményekre jogosít  a vadvízi sportok szolgáltatóinál is.

Egy nap a Vorderkaserklamm szurdokban és a nyílásánál elterülő természetes fürdőtónál remek családi szórakozás. Kb. 400 méteres út vezet az 1977-ben természeti emlékké nyilvánított szurdokban. Az 51 fapalló és a 35 lépcső végigjárása kb. egy órát vesz igénybe. Kellemes kirándulás, zöld lombok védenek a tűző naptól, és lentről, a víz felől kellemesen hűs levegő jön. Izgalmas lenézni az alattunk rohanó hegyi folyóra. A szurdokot kb. 12 – 14 ezer évvel ezelőtt vájta ki a víz ereje.

A szurdok mellett, a Vorderkaser vadvízi fürdőtavainál világoskék víz, zöld rét fogad. Jól esik itt fürdeni, pihenni és elgyönyörködni a hegyi panorámában. A terület fénypontja a kőkorszakot időző élménytúra-útvonal (Steinzeiterlebnisweg). A legkisebbek 6 különböző állomást járhatnak be, körülbelül 2 kilométeres szakaszon. Ez a kirándulás színtiszta kaland, hiszen a szorgalmas túrázó palántákat a kőkorszakot idéző meglepetések várják: a bejáratnál például a Jégkorszak egyik főhősével “találkozhatnak”.

www.austria-info.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »