Hallen-Tannengau

Hallen-Tannengau

SalzburgerLand Tourismus GmbH
Wiener Bundesstrasse 23
A-5300 Hallwang
Tel.: +43 (0)662 6688-0

Fax: +43 (0)662 6688-66

www.salzburgarland.com

Salzwelten Hallein
Ramsaustraße 3
5422 Bad Dürrnberg

Tel. +436132 200 8511

E-mail

Hallein város AusztriábanSalzburg tartományban a Halleini járásban található, a járás székhelye. A település 447 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Salzburgtól délre, közvetlenül a német-osztrák határnál fekvő település. A Salzach partján, 450 méter tengerszint feletti magasságban fekvő település Salzburg tartomány második legnagyobb városa, határátkelőhely.

 • Hallen évszázadokon át fontos sókereskedelmi hely volt. A városi jogokat 1230-ban kapta meg. A város érdekes népszokása az évenként megismétlődő „kardtánc”, amelyet a Dürrnbergi bányászlegények járnak el.
 • Építészeti nevezetességei közül legjelentősebb a 15. századi Szt. Anton-templom. A templommal szemben pedig Franz Xaver Gruber (1787-1863) háza és egykori lakóháza előtti sírja található. Franz Xaver Gruber a „Stille Nacht, heilige Nacht” című karácsonyi ének zeneszerzője volt. A város lakói a sír mellett minden karácsony estén eléneklik a híres dalt.
 • A város nevezetességei közé tartoznak még a Helytörténeti, bányászati kiállításon és a két barokk díszkapun kívül a régi polgárházak, régi városfalainak maradványai, a Griestor nevű városkapu, valamint az 1654-ben épült sóhivatal, melynek hercegi szobáit 1757-ben a sóbányászat témájából vett faliképekkel díszítették.
 • A város környékén, tőle egy-egy órányi járásnyira két várromot és bizarr alakú sziklákat (Barmsteine) is láthatunk szép kilátópontokkal.
 • A Sóbánya fülkés felvonójával a 810 méter magas Dürrnbergre juthatunk fel, ahonnan ülőfelvonóval az 1322 méter magasságú Zinkenkogel is elérhető.
 • Szt. Anton templom
 • Helytörténeti, bányászati kiállítás
 • Kelta kiállítás
 • Barokk díszkutak
 • Városkapu
 • Sóhivatal épületei
 • A Kelta múzeum Európa legnagyobb kelta gyüjteménye. Itt őrzik a Dürrnbergnél 1949 után feltárt valamennyi ásatási leletet. A kiállítás fénypontját egy kelta törzsi vezető sírjából származó tárgyak jelentik, akit egy kétkerekű harci szekérre helyezett, fából készült koporsóban temettek el. Az érintetlen sír az i. e. V. század második feléből származik, és 1959-ben találtak rá a Moserstein fennsíkján.

A halleini sóbányában kaland, szórakozás és varázslatos pillanatok részese lehet. Számtalan érdekességet megtudhat a bányászok fáradságos munkájáról és követheti a kelták nyomait, akik itt már 400 évvel időszámításunk előtt sót termeltek ki.


Kincskeresés a salzburgi régióban

A hercegérsekek idején a sót „fehér aranyként” tartották számon. A Hallein melletti Dürrnberg gyomrában rejtőző, évmilliókkal ezelőtt keletkezett só lelőhely a salzburgi régió kincseskamrája. Az értékes ásványt már a kelták is bányászták kereken 2500 évvel ezelőtt a föld belsejéből.

Kalandozás a halleini sóbányában

Már az is hatalmas élmény, ahogy a bányavonattal elindulunk a hegy belseje felé. A tárnákba érve következik a két hosszú bányász csúszda, melyek a Salzach folyó által táplált földalatti tavacskához vezetnek. Ott varázslatos multimédia show fogad látványos fény- és hanghatásokkal, aztán jön a tutajozás a tavon. Az érdeklődő látogatók bepillantást nyerhetnek a bányászok rejtett világába, ahol fáradságos kézi munkával vájtak kilométeres tárnalabirintusokat a hegy gyomrába.

Jó tudni Lehet kánikula, vagy eső, a halleini sóbánya bármilyen időjárási körülmények között látogatható, izgalmas kirándulóhely. Gyermekek is jöhetnek, de csak 4 éves kortól. Fix, biztonságos cipő és meleg ruházat kötelező! A „Salzwelten” kombinált belépőjeggyel a bányán kívül a Salin nevű kelta sóbányászfalu és a halleini kelta múzeum is látogatható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »