Brno

Brno

Informační centrum

Radnická 8
658 78 Brno

tel: +541 153 294
info2@ticbrno.cz

www.ticbrno.cz

Brno, Csehország második legnagyobb, 400 000 lakosú városa Európa szívében fekszik. 120-200 km távolságban Brno körül további jelentős európai városok találhatók: Prága, Bécs és Pozsony (Bratislava). A brnoi nemzetközi repülőtér rendszeres járatokat is fogad.
Brno sok műemlékkel büszkélkedhet, melyek a város eseményekben gazdag nyolc évszázados történelméről tanúskodnak. A város történelmi központja ma városi műemlék-rezervátum. Az európai történelemben a harmincéves háború alatt vált ismertté, amikor mint egyetlen város Közép-Európában ellenállt a svéd hadak ostromának. Ezt követően dinamikus fejlődésnek indult, melynek alapja a XVIII. és XIX. században a textil- és gépipar voltak. A modern nagyvárosi arculatát a funkcionalista építészetnek köszönheti. Ennek legjelentősebb példái az 1928-ban alapított brnoi kiállítási központ és az 1930-ban épített híres Tugendhat villa, mely az UNESCO világörökség listáján is szerepel.
Ma Brnoban vannak egyetemek, országos igazságügyi szervek és más jelentős intézmények, a város az üzlet, vállalkozás, kultúra, sport, tudomány, kutatás és innováció központja.
Brno morvaországi nagyváros, a dél-morvaországi régió természeti és kulturális szépségeit kedvelőinek turisztikai úticélja. Brnotól északra terül el a Morva karszt természetvédelmi területe, délre pedig szőlőkertek hangulatos borospincékkel. A várost gyönyörű elegyes erdők övezik, melyekben rengeteg lehetőség nyílik gyalogos és kerékpártúrákra. A városban minden évben sok fesztivált és más kulturális rendezvényt szerveznek (ilyen pl. a Brno – város Európa szívében fesztivál, melynek része az Ignis Brunensis nemzetközi tűzijáték-verseny), továbbá sok jelentős sporteseményt (pl. MotoGP gyorsasági motorverseny). Brnoban vannak modern bevásárló és szórakoztató központok

A Spilberk vár messziről látható az óváros felett. A Királyi vár a XIII. századból, melyet a XVII. és XVIII. században barokk erődítménnyé építettek át, a habsburgi monarchia egykor leghírhedtebb börtöne, melyet a “népek börtöne” néven emlegettek. Itt van a Brnoi Városi Múzeum, a vár és város történelmét bemutató állandó tárlatokkal. Meglátogathatók a kazematák, az erődítmény sötét termei, melyek eredetileg katonák menedékhelyei voltak, később lettek a legsúlyosabb bűnözők cellái. A várat nagy park övezi sok emlékszoborral és gyönyörű kilátással a városra. is.

Eredetileg román bazilika a Petrov dombon, melyet gótikus stílusban építettek át. Az neogótikus átalakításokat a XIX. végén és XX. század elején végezték. A templom barokk berendezése megtekinthető, akárcsak mindkét tornya és a kriptája is. A székesegyház a Špilberk várral együtt képezi a Brnora jellemző látképet. A Petrov dombról át lehet menni a Kapucinus kertek felső teraszára és a Denis parkba.

Kapucinus templom és kripta a belváros szívévben található. A barokk kripta a kapucinus rend kolostorának pincéjében van és látogatható. A XVII. század másik felétől a kriptába temették a kapucinus szerzetesrend tagjait, továbbá támogatóikat és más jelentős személyiségeket, mint például Trenck Ferenc bárót, a híres szabadcsapat-parancsnokot. A kripta különleges szellőzőrendszerének hatására a szabadon letett holtestek mumifikálódtak.

Az óbrnoi kolostor és a Mária mennybevitele templomot érdemes felkeresni. Eredetileg a cisztercita rendház kolostora volt, melyet 1323-ban Eliška Rejčka cseh királynő alapított. 1783-ban került az Ágoston rend tulajdonába. Ennek a rendek egyik apátja volt Johan Gregor Mendel, az örökléstan (genetika) atyja. A Mária mennybevitele rendkívüli gótikus templom 1987-ben II. János Pál pápától megkapta a “basilica minor” címet. Ez a templom Európa legdélibb téglából épült gótikus bazilikája.

Brno legrégibb világi épülete, melyben különböző építészeti stílusok ötvöződnek, A XIV. század kezdetétől 1935-ig a városi polgármesteri hivatal székhelye volt. A városháza tornyának kőkapuja a legendák övezte ferde tornyáról ismert, Anton Pilgram alkotása. A torony kapualjában van a híres brnoi sárkány és kerék. A városháza tornyának reneszánsz tornácáról csodálatos a kilátás a városra.


Az újvárosháza kiemelt épülete a szép városnak. A volt domonkos kolostort XIII. századi alapítása óta a nemesség használta, itt ülésezett a tartománygyűlés és a tartományi bíróság is. A XVIII. században barokkosították. Ma az Újvárosházban a polgármester és a városi önkormányzat székel. Érdemes megtekinteni a középkori keresztfolyosót, a történelmi díszkapukat és a reprezentációs termeket. Újabban látogatható a történelmi Pénzverő mesterek pincéje is.

A földalatti királyság Brno történelmi belvárosa alatt egyedülálló lehetőséget nyújt a titokzatos és szokatlan helyek megtekintésére, melyek a város évszázados és még mai is alig feltárt történelmét tükrözik. Ennek köszönhetően a történelem e különös helyein is él a genius loci – a hely szelleme.

Labirintus a Káposzta piac alatt

A Káposzta piac (Zelný trh) a város legrégibb történelmi tere. Itt ősidők óta piac volt, melyen főleg élelmiszereket árusítottak. Az értékesebb és romlandóbb élelmiszereket valahol tárolni kellett, ezért a meglévő pincéket fokozatosan bővítették. Ezekbe a belépés vagy közvetlenül az egyes házakból volt, ill. az utcákon vagy tereken külön erre a célra épített bejáratokon át. A földalatti rendszer fénykorát a barokk idejében élte. Idővel egy valódi labirintus jött létre rengeteg folyosóval és pincehelyiséggel.
A megtekinthető útvonal a tér alatt felfelé vezet a Malý Špalíček felé. A tér felszíne alatt 6-8 mélységben vezető útvonalon 212 lépcső van.
Az érdekes kiállítások mellett a látogatók megtekinthetnek néhány történelmi személyiséget is, akik ezen a környéken éltek.

Pénzverőmesterek pincéje a Dominikánské náměstí-n

A Dominikánské náměstí téren lévő Újvárosháza alatti pincéket nevezik Pénzverőmesterek pincéjének, mely valószínűleg Bruno pénzverő mester háza alatt húzódott.
A látogatható tárlat a ma már szinte feledésbe merülő pénzverő szakmának történetét mutatja be Brnoban és Morvaországban. Egyúttal képet ad ennek a városrésznek történelmi fejlődéséről a középkortól napjainkig. Látható itt a Halpiac (Rybný trh), a mai Dominikánské náměstí tér fejlődése, az eredeti gótikus Királyi kápolna építése és megszűnése, mely még a XX. század elején is a Dominikánské náměstí alsó részében állt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »