Lednice

Lednice

Turistické informační centrum

Jižní Morava

Radnická 2
602 00 Brno
Tel.: +420 542 427 170

info@ccrjm.cz

www.ccrjm.cz

A romantikus Lednicei kastély a Dyje folyó partján található, varázslatos természeti környezetben. Eredetileg egy, a régi a forrásokban már 1222-ben említett gótikus vár állt itt, amelyet Přemysl őrgróf a Liechtensteineknek adományozott. Azok kis megszakítással egészen a második világháború végéig birtokolták a székhelyükként szolgáló várat. A 16. században reneszánsz kastéllyá alakították, amelyet a 17. században barokk stílusban épített át J. B. Fischer von Erlach bécsi építész. Jelenlegi formáját a kastély az 1846 és 1858 közötti, Jiří Wingelmüller nevéhez fűződő Tudor-stílusú neogótikus átalakítás révén nyerte el. A barokk falazat nagyrészt megmaradt, új külsőt kaptak azonban a homlokzatok, amelyeket egy sor toldalék és új elem – mint például bástyaoromzatok, erkélyek, kémények, tornyocskák és egyebek egészítettek ki. Romantikus neogótikus képet nyertek a gazdag fafaragásokkal büszkélkedő helyiségek is. A látogató figyelmét elsősorban az orsós könyvtári lépcső vonja magára, a hársfából készült kazettás mennyezet a kék teremben, az elefántcsontból lévő élet fája-dombormű vagy a márvány kandallók. A kastély kiállításán kívül az épületben mezőgazdasági múzeum található még egy páratlan mamutfejjel.

A barokk stílusú komplexumot a Lichtensteinek elképzelése alapján több neves építész tervezte és építette, olyanok mint, C.Tencalla, Domenico Martinelli, Johann Bernard Fischer von Erlach és Anton Johann Ospel. A kastély több mint 250 km2 –es területe Brnótól (Brünn) délkeletre fekszik Lednice és Valtice városkák között. Kontinensünk egyik legnagyobb egybefüggő kultúrtája, kastélyépületek, kerti-lakok és különböző stílusú dekoratív szobrok együttese alkotja. A táj színes arculatához hozzátartoznak az erdők és halastavak is. A valticei kastélyt csodálatos természeti park veszi körül romantikus építményekkel, különleges fafajtákkal és trópusi növényeknek otthont adó üvegházakkal.

A Valticei kastély a passaui püspök 12. századi várának helyén áll. 1395-ben ezt az uradalmat is megvásárolták a Liechtensteinek, a várat többször átépítették, a 16. században pedig reneszánsz stílusban manierista kastéllyá alakították. A harmincéves háború folyamán a kastélyt súlyosan megrongálták a svéd csapatok. Később a megviselt épületeket teljesen átépítették – a rezidencia így nyerte el mai, barokk alakját. Az átalakítások 1730-ig tartottak, és a kor elsőrangú művészei vettek benne részt, mint J. B. Fischer von Erlach, A. és J. K. Ern, D. Martinelli és mások.

A Liechtensteinek a két kastély környékéből az évszázadok során egységes táj-együttes kialakítására törekedtek. Ültettek egy fasort, amely összeköti a két Liechtenstein-székhelyet. A Lednicei kastély épületegyüttesét megtoldották a kora barokk lovarda, Josef Hardtmuth hercegi építész mór stílusú minaretje és a londoni télikert mintájára létesített üvegház pompás épületeivel. A Lednice-Valticei együttes a 19. században, a romantika időszakában kapta végső formáját. Az angolparkban egy sor romantikus építmény született, például az Apolló-templom, a három grácia empire stílusú temploma, és a határkastély az egykori morva-osztrák határon. 1996-ban a Lednice-Valticei együttes felkerült az UNESCO kulturális és természeti világörökségeinek listájára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »