FRUSKA GORA

FRUSKA GORA

Vagy más néven Tarcal-hegység, de a Vajdaság ékszerének is szokták hívni. A Fruska Gora remek kirándulóhely tiszta levegővel, csodás környezettel és rengeteg ortodox kolostorral, melyek közül a Krusedol-t és a Grgeteg-et emelnénk ki. A középhegység tökéletesen alkalmas a bortermelésre, így ne hogy elinduljunk innen, anélkül, hogy megkóstoltuk volna a borokat.

Tarcal-hegység (szerbül: Фрушка Гора / Fruška Gora, horvátul: Fruška GoralatinulMons Almus vagy Alma MonsnémetülFrankenwaldközéphegység a Szerémség északi részén, Szerbia és kis részben Horvátország területén. Szerbiai része a Vajdaságban található, horvátországi része Vukovár-Szerém megyében. A keskeny hegylánc szigethegységként emelkedik ki az Alföldből; északon és délen folyók – a Duna és a Száva – keretezik. A kelet–nyugati irányban húzódó hegység téríti el az addig dél felé folyó Dunát kelet felé.

A hegység 300 méter feletti részeit sűrű lombhullató erdők borítják, míg völgyeiben legelők, szántóföldek, szőlők és gyümölcsösök húzódnak. Állatvilága fajokban gazdag.1960 óta jelentős része Szerbia egyik és a Vajdaság egyetlen nemzeti parkjához, a Fruška Gora Nemzeti Parkhoz tartozik.

A hegység természeti környezete, táji értékei miatt pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. 16 ortodox kolostora építészeti értékeiről, kincs- és könyvtárairól, freskóiról nevezetes. A túrázásra számos, különböző nehézségű túraútvonal nyújt lehetőségeket a hegység erdeiben és rétjein.

A hegység természeti környezete, táji értékei miatt pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. 16 ortodox kolostora építészeti értékeiről, kincs- és könyvtárairól, freskóiról nevezetes, ezeken kívül számos régészeti lelőhelyet is rejt. A Fruška Gora Nemzeti Park látogatóközpontja az Ürögi-hágón található; a terület természeti és kulturális értékeinek bemutatása mellett ajándékbolttal is rendelkezik.

A túrázásra számos, különböző nehézségű túraútvonal nyújt lehetőséget a hegység erdeiben és rétjein. A hegység gerincén fehér körben piros szív alakú turistajelzés vezet végig. A turistaegyesületek által felfestett jelzéseken felül a nemzeti park is kijelölt és információs táblákkal látott el több kiránduló útvonalat. 30 éve minden év májusában megrendezik a Fruška Gora maratont, milyen több ezer teljesítménytúrázó, terepfutó és kerékpáros vesz részt. Számos helyen pihenő- és kilátóhelyeket alakítottak ki, például az Ürögi-hágón, Letenkán és a Partizánok útja mentén. Az Ürögi-hágótól látható fél Bácska, az Avala és a Cer hegység. A kerékpározás az International Mountain Bicycling Association szabályai szerint lehetséges.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »