Maribor

Maribor

Bár valóban az ország második legnagyobb települése, csak harmad annyian lakják, mint Ljubljanát. Maribor emiatt inkább vidékies jellegű, mintsem nagyvárosi hangulatú hely. Világhírű attrakciókat sem mondhat magáénak, viszont elbűvölő, köszönhetően Dráva parti óvárosának.

Sétálóutcájában egymást érik a kávézók, melyeknek törzsvendégei az 1975-ben alapított egyetem diákjai. Maribor Lent városrészében tartják a nagy nyári művészeti fesztivált, ami csak egy a város sokszínű kulturális programjából. Nem véletlen, hogy 2012-ben Maribor volt Európa Kulturális Fővárosa.

Környékének borai az ország határain túl is ismertek, a vidék büszkesége pedig, hogy itt találták meg a világ legöregebb, még ma is termő szőlőtőkéjét.

Maribor egyik legfőbb nevezetessége lett ez a szőlőtőke, ami még ma is 35-55 kg termést hoz évente, ebből kb. 25 liter bort állítanak elő. Több mint 400 éve ültették el, ma pedig egy képzett borász hozzáértésére van bízva.

A belőle készülő bársonyos vörösbor, a Zametna Crnina a neves szlovén művész, Oskar Kogoj által tervezett negyedliteres palackokban kerül a vásárlókhoz.

Maribor építészeti látnivalói közül mindenképp meg kell említeni a város központjában, forgalmas terekkel körülvett kastélyt. 1478-1483. között építtette II. Frigyes császár, az évszázadok során pedig szerepe sokszor változott, akárcsak stílusa.

A Slomskov téren található a Keresztelő Szent János székesegyház, mely a 13. században épült. Többféle stílusjegy megfigyelhető rajta, eredeti román megjelenése később gótikusba fordult át. Szentélye a 14. században, míg központi hajója a 15. században épült.

Másszunk fel a harangtornyába, hogy madártávlatból is ráláthassunk a városra és annak környékére. Az 57 m magas, klasszikus stílusú tornyot a 18. században építették a templomhoz egy korábbi, jóval magasabb, 76 m-es torony helyére, melyet még 1623-ban Pavel Porta épített és villámcsapás rombolt le.

A katedrális mennyezetéről lelógó csillár impozáns darab és különleges is. 1686-ban került ide, ágain különböző céhek címerei láthatók, pl. hentes, pék és ötvös céhek cégérei, akiknek az adományából a csillár elkészülhetett.

Maribor zsinagógájáról először 1429-ben tesznek említést, ám szinte biztos, hogy ennél már jóval korábban is állt. 1501-ben katolikus templomként szentelték fel, 1785-ben pedig átalakították és raktárként kezdték használni. Napjainkban különböző rendezvényeket tartanak benne, pl. irodalmi esteket, koncerteket.

Mellette található az egykori rabbi háza, a talmud iskola és feltehetően egy régi temető, valamint a Dráva felé a régi rituális fürdő. Ezek alkotják Maribor egykori zsidónegyedét a Galvin tér közelében.

A város főtere a Glavni Trg, ahol egyszerre van jelen a történelem és napjaink pezsgő társasági élete. Itt állnak a város legszebb régi épületei, a tér kellemes kávézóinak teraszáról zavartalanul csodálhatjuk meg őket, de kielégíthetjük vásárlási szenvedélyünket is.

A tér ad helyet a Városházának és az Aloysius templomnak, ám ezeknél is érdekesebb az az épület, melyben egykor Maribor első sörfőzdéje működött.

A tér keleti fele változott a legtöbbet az idők során. 1913-ban, mikor a híd megépült, sok régi házat leromboltak, így a tér építészeti harmóniája is megszűnt. A II. világháború során is a térnek ez a része károsodott leginkább, 1981-ben pedig akkoriban modernnek számító épületeket húztak fel ide.

A tér többi része azonban nagyrészt megőrizte eredeti megjelenését. 1315-től kezdve itt tartották a vásárokat egészen a II. világháborúig. A városvezetésnek ma is törekvése, hogy visszatérjenek a helyi termelők és a tér visszanyerje vásáros funkcióját.

A Slomskov Maribor egyik legszebb tere, az óváros nyugati részén található. Ékessége a székesegyház, mellette pedig Anton Martin Slomsek püspök szobra. Ez a két műemlék egy szökőkúttal együtt egy kis parkot alkot a téren, melyet a körülötte lévő hatalmas épületek tesznek még látványosabbá.

Itt áll a Nemzeti Színház, az egyetem rektorátusa és a Posta épülete is. A város temetője régen a templom körül terült el, Maribor legjelentősebb családjainak nyughelye ez. Sírköveik a templom külső falába lettek beépítve, megőrizve őket az utókornak.

Maribor több napos ott tartózkodáshoz is ideális város, hiszen a környékét is érdemes felfedezni. A Dráva völgye remek hely a túrázáshoz, Pohorje vidékét pedig a szőlőültetvények és az erdők zöldje teszi vonzóvá.

További információ: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »