Protaras

Protaras

Kelet-Ciprus legismertebb nyaralóvárosa, ugyanis a sziget legjobb strandjai a közelben terülnek el. A Protarasra utazók a tengerpart felhőtlen élvezete mellett számos nívós étteremben, bárban, szórakozóhelyen is eltölthetik szabadidejüket, vagy könnyűszerrel felfedezhetik a közeli Greko-fokot, kirándulhatnak Ayia Napába, vagy akár Ciprus egyik legnagyobb városába, Larnakába is.

A több mint kétezer éves múlttal rendelkező településen több római korból származó maradványt találtak a régészek, melyek a múzeumokban tekinthetőek meg. Protaras az ősi időkben elsősorban védett természetes kikötői miatt volt fontos.

Az 1800-as évektől a környéken élők elkezdték kihasználni a helyi légmozgásokat, több tucat szélmalmot is felépítettek. A szél ereje segített megőrölni a gabonát, könnyebbé tette a megélhetést. Ezekből a régi szélmalmokból mára már sajnos csak mutatóban akad egy-egy, a legtöbbet már lebontották.

A klubélet nem olyan élénk, mint a közeli Ayia Napában, ám a nyári szezonban természetesen Protarasban is több diszkó és bár üzemel. A tavernák és éttermek kínálata legalább olyan széles, mint szórakozóhelyeké. A város strandjai változatosak, kivétel nélkül kiépítettek, vizük tiszta, azonban a legtöbb embert a Fügefa-öböl, vagyis a Fig Tree Bay csábítja: világos homokkal borított fövenye, és a türkizkék víz strandolásra hív.

A közelben fekszik Ciprus talán leghíresebb ‘szellemvárosa’, Varosha. A település ma az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén található, így másik országhoz tartozik, ám nem is ezért érdekes igazán.

Varosha Ciprus egyik legkedveltebb nyaralótelepülése volt az ország 1974-es kettészakadása előtt. Ötcsillagos szállodák, luxuséttermek, nívós apartmanok épültek a városban: a felső tízezer első számú nyaralótelepülése volt. A megszálláskor, a török katonák bevonulásakor Varoshát néhány nap alatt teljesen kiürítették, kordont vontak köré. A védőgyűrűt azóta sem oldották fel, így az épületek közé azóta nem léphetett a katonákon kívül senki.

Bár a házak lassan pusztulnak, és a természet lassan átveszik az uralmat, azonban a mai napig látni a napernyőket, napágyakat a homokban, a szebb időket látott város mindennapjainak befagyasztott képét.

Varosha jelenleg is lezárt övezet, a tenger felől azonban rendszeresen látogatják kirándulóhajók, melyek a déli országrészről hozzák ide a nem mindennapi érdekességekre fogékonyabb nyaralókat.

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »