Troodos hegység

Troodos hegység

A Ciprus „szívében” található, több ezer hektáros területen elterülő hegység nagy részét nemzeti parkká nyilvánították, így a természet a legtöbb helyen még igazán érintetlen. A sziget legmagasabb pontja is itt található: az Olympos csúcs 1952 méter magasra emelkedik.

Mivel a Troodos hegység domborzata igen változatos, sziklás hegycsúcsok éppúgy megtalálhatóak, mint a mediterrán fenyőerdőkkel borított hegyoldalak, a szűk hasadékok, és a gyorsan folyó, kristálytiszta vizű hegyi patakok. Az erdők belsejében több méretes vízesés is felfedezhető, a 8-10 méter magastól az akár 25 méter magasságot is elérő zuhatagig.

A hegységben több mint 750 fajta növény, és több száz fajta állat él, köztük például a Cipruson kívül már csak Szardínián és Korzikán élő, szigorúan védett muflonok.

Nyaranta jól esik a hegyekben uralkodó, hűvösebb levegőn felfrissülni, elcsábulni a szemrevaló apró falvak némelyikében. A téli sportok kedvelői Európa legdélebbi sípályáin próbálhatják ki magukat, bár síelésre leginkább a hűvösebb évszakokban nyílik lehetőség. Ha erre adjuk a fejünket, 4 sífelvonó is segíti a közlekedést a pályákon.

A békés, háborítatlanul nyugodt légkört gyalogtúrázók és kerékpárosok ezrei élvezik: több száz, táblákkal is jelzett ösvényen kívánkozik alkalom felfedezni a hegyvidéket. Az erdőkben több kempingező, piknikezőhelyet is kialakítottak, ahová előszeretettel járnak ki a ciprusi családok. Ezeken a helyeken a fából faragott székek, padok, főzőállások mellett játszótereket is építettek, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat. Évente a Troodos hegyeiben kerül megrendezésre a Ciprus rally is, ahol az autóversenyek szerelmesei gyűlnek össze.

A Troodos hegységben emelkednek a Világörökség részévé nyilvánított bizánci templomok is, közülük leghíresebb a 11. században alapított Kykkos kolostor. A templomokban különleges ikonosztázokat, díszes kegytárgyakat van lehetőség megtekinteni. A csipkéiről világszerte ismert Lefkara település szintén a hegység lankái között fekszik: sok ciprusi nyaraló összeköti a falu meglátogatását a hegyvidék megtekintésével.

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »