Amalfi és Amalfi-part

Amalfi és Amalfi-part

Az Olaszország egyik leggyönyörűbb tengerparti részének számító, az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Amalfi-partnak, vagy olasz nevén Costiera Amalfitananak híres üdülőhelyei Sorrento, a hegyoldalra épült, az Amalfi-part legszebb, leghíresebb városának számító Positano, valamint a vidék „névadójának” Amalfi. Az Amalfi-part különleges, hangulatos, romantikus, kevés hellyel összehasonlítható vidék. És, a közeli Nápolytól eltérően, barátságos, biztonságos rész. Strandolásra ugyanakkor nem elsőrangú, bár mindenhol lehet fürdeni, és van néhány viszonylag jobb strand is.

Amalfi a partszakasz legnagyobb, és egyik legnépszerűbb városa. Ennek megfelelően viszonylag zsúfolt, és drága is. Amalfi hangulatát meghatározza csodálatos természeti környezete, a város szűk, kanyargós, meredek utcái, a sziklák és a fehér sziklafalak, valamint a buja déli növényzet. És az is, hogy az 1315 méter magas Monte Cerreto lábánál fekszik. A vidék szépsége számos művészt megihletett. Amalfiba ellátogatni szinte kötelező a környéken nyaralva, utazgatva. Mivel Amalfi a buszközlekedés központja az Amalfi-parton, ezért a partszakasz bejárásához kiváló bázisként szolgál.

A tengerpart és a csodás táj mellett, több építészeti látványosság is megtekinthető. Amalfi fő nevezetessége impozáns székesegyháza, a Szent András Katedrális. A Piazza Duomon, Amalfi szívében álló katedrális a 13. században épült, de 9. századi részeket is tartalmaz. A 13. század óta többször átépítették, felújították. A katedrális homlokzata a 19. században teljesen megújult. A székesegyház belső tere is rendkívül gazdag, igazán szép kincsek láthatók itt. A székesegyház épületegyütteséhez tartozik még egy 9. században épített templom, valamint kolostor, kripta, harangtorony és lépcsősor.

A tengerparti sétány, azaz a Corso Repubblica Marina mentén is több szép épület tekinthető meg: többek között a városháza (Palazzo del Municipio). A sétány végén a Piazza Flavio Giola tér, tőle nyugatra Európa egyik legrégebbi hajógyárának maradványai látszanak – mementó abból a korszakból, amikor Amalfi virágzó, független tengeri köztársaságnak számított. A várost egyébként 320-ban, Nagy Konstantin császár katonái alapították, az első írásos feljegyzés róla a 6. század végéről származik. Ezután Bizánchoz tartozott. Az Amalfi Köztársaság 850-től 1135-ig élt, bukása után Amalfi hanyatlásba kezdett. Az újabb fellendülést az eredményezte, hogy 1807-ben Napóleont annyira elvarázsolta szépsége, hogy út építését rendelte el Nápolyból. 1861-ben a város a Nápolyi Királysággal együtt az Olasz Királyság része lett, a 20. század eleje óta pedig kedvelt turistacélpont.

Amalfi önmagában is rengeteg szépséget kínál, de a környékbeli települések, szigetek, kirándulócélpontok is gyönyörűek: hónapokat lehetne errefelé eltölteni minden nap új szépségek felfedezésével.

Ennek kapcsán mindenképp szót kell ejtenünk az egyik legjobb programól, a Sentiero degli Dei (istenek útja) turistaút bejárásáról. Csodálatos kilátás nyílik az Amalfi-partra és Caprira. Tériszonyosoknak nem ajánlott.

Másik jó túrázási lehetőség a Valle delle Ferriere természeti rezervátum. A Chiarito patak szurdokvölgyében szép kirándulást tehetünk, láthatunk vízesést, szép természeti kincseket, hidakat, valamint középkori öntödék romjait is. Amalfiból gyalog indulva kb. 3-4 óra kirándulást számolhatunk.

Amalfihoz közel, tőle 7 km-re található Ravello. Busszal 25 perc alatt érhető el. Félreeső, romantikus hely. A Ravellóban lévő Villa Rufolo (belépőjegy 7 EUR, nyitva 9:00-19:00) és a Villa Cimbrone (belépőjegy 7 EUR, nyitva minden nap 9:00-től naplementéig) szép kertjéből gyönyörű a kilátás az Amalfi-partra. Ezek az Amalfi-part TOP-látnivalói közé tartoznak, érdemes őket felkeresni, ha a környéken vagyunk. Ha csak az egyikre van időnk, akkor a Villa Cimbrione kertjét, és panorámáját válasszuk, igaz, az messzebb van a központtól. Ravello további nevezetessége 11. századi dómja.

Mindenképp menjünk el a strandoknál már említett Positanóba is, ahova, szépsége miatt, hírességek is előszeretettel látogatnak. Felkapott, trendi hely, nagyon drága szállásokkal, és sok luxusszállással. Az Amalfi-part megtekintése nem lehet teljes, ha Positanót kihagyjuk, a legszebb hely ott.

Az Amalfi és Positano között található Praiano szintén nagyon szép. Kevésbé ismert, mint a leghíresebb helyek az Amalfi-parton, így itt viszonylag kevesebb a turista, csendesebb hely. Ha megnéztük Amalfit, Positanót, és Ravellót, és van időnk, látogassunk el ide is.

Érdemes megtekinteni a Nápolyból, Salernóból és Sorrentóból is komppal elérhető, festői Capri, Ischia és Procida szigeteket. Salerno is egy gyönyörű tengerparti város, érdemes megnézni, pláne ha eleve vonattal először oda érkezünk. Kevésbé turistás, zsúfolt is mint Amalfi.

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »