Caorle

Caorle

Caorle Bibone és Eraclea Mare között, a Livenza és Lemene folyók tölcsértorkolatánál elhelyezkedő, 12 ezer lakosú észak-olaszországi, festői üdülőtelepülés. Talán a környék legszebb városa. Kr. u. 1. században a rómaiak alapították.

Bibionétől eltérően nem tipikusan üdülőhelynek épült: olaszosabb, romantikus óvárosában történelmi emlékek, szűk sikátorok, színes házak, kis terecskék között lehet sétálgatni. Caorle az egyik a kevés olaszországi nyaralóhely közül, mely máig olaszos, autentikus tudott maradni. Caorlét, csakúgy mint Gradot, “kis Velencének” is nevezik.

A város kisgyermekes családok számára ideális. Mediterrán hangulatú, hangulatos, atmoszferikus, családi nyaralóhely.

Az üdülőhely strandjai finomhomokosak, a tengervíz sekély. Caorle strandjai (Spiaggia di Levante, Spiagga di Ponente, Duna Verde, és Porto Santa Margarita) rendkívül szélesek, és tiszták, minden nap takarítják, és átgereblyézik őket. A strandok 15 km hosszan nyúlnak el.

Caorle fő nevezetessége az 1038-ban épített Santo Stefano dóm. A katedrális 48 méter magas, messziről látható. A templom Caorle jelképének számító román stílusú harangtornya 1048-ban épült.

Egy másik templom, a Madonna dell’Angelo, a tengerpart egyik hegyfokán található. Mai formáját a 18. században érte el. A tengerparti sétány végén lévő templomhoz nagyon-nagyon hangulatos elsétálni, pláne esténként. Igazán romantikus, békés hely.

Különleges látnivalók a Casoni, azaz az ősi halászházak a caorlei laguna mentén. A karakteres házakat halászok és vadászok használták az elmúlt évszázadok folyamán. Ezek a caorlei lagúna egyetlen épületei, melyek emberi tevékenységre utalnak. A kikötőből induló hajókirándulások keretében, vagy akár biciklivel is megnézhetők a halászházak.

A régi kikötő, és halászflotta, a halpiac, és a kirakodóvásár is igazi látványosságnak számít.

Caorléban nyaralva mindenképp érdemes megtekinteni a 60 km-re található Velence városát is. A legszebb, és a legnagyobb kikapcsolódást nyújtó eljutás a vízi út: Caorle régi kikötőjéből minden nap indulnak hajójáratok Velencébe. A természet kedvelőinek a Laguna di Caorléba való kirándulás is ajánlható – a táj Ernest Hemingwayt is elvarázsolta – a Folyón át a fák közé c. regényében ír róla. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »