Capri

Capri

A csodálatos sziget, Capri vitathatatlanul Olaszország, sőt, Európa egyik leggyönyörűbb helye. A Tirrén-tenger 10,4 km2-es területű földi paradicsoma már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. Számos római kori villa romjaiban fedezhető fel emlékük. De Caprit már jóval a rómaiak előtt is lakták: Kr. e. 8. században görög telepesek költöztek ide. A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira. A sziget bájai számos irodalmárt és festőt is megihlettek. Ma is sok híresség, celeb látogatja, akiknek a szigeten luxusvilláik vannak, a Marine Grande kikötőben pedig luxusjachtjaik horgonyoznak. Az első szálloda Capri szigetén 1826-ban épült. Capri kifejezetten luxushelynek, viszonylag drágább szigetnek számít.

Caprin, természeti adottságait tekintve nem meglepő módon, nem homokos strandokat találunk: a strandok sziklásak-kavicsosak, de a homokos partok kedvelőit egészen biztosan kárpótolják a sziget csodái. Az egyik legnépszerűbb strand a Marina Piccola, Capri déli részén található. A fürdés mellett kiválóakat lehet a szigeten kirándulni: a kirándulások, hegymászások végpontjai, és a túrák önmagukban is fantasztikus látványt nyújtanak. A sziget körbehajózása (számos ilyen túra indul a kikötőből) szintén hatalmas élmény.

A szigeten két város található: Anacapri, ill. Capri. A nagyobb, és népesebb Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande (amely színes házaival külön látványosság) van. Szállodák, bevásárlóutcák, szórakozóhelyek várják itt a turistákat. Capri településen vannak a legjobb strandok is a szigeten, leginkább a Marina Piccola közelében.

Anacapri a sziget nyugati részén, magasabban található, kisebb, és teljesen más hangulatú, mint Capri. Annál csendesebb, autentikusabb, kevésbé zsúfolt. Itt strandok nincsenek, csak a sziklákon lévő beach clubok, egyébként Anacapri nagyon szép természeti környezetben helyezkedik el. 275 m magasan fekszik a tengerszint felett, a Kék Barlanghoz közel. Itt sokkal olcsóbbak a szálláshelyek, mint Capri városában. Anacapri nevezetessége számos villája, temploma, kolostora. Capritól mindössze 10 perc alatt érünk Anacapriba a negyed óránként közlekedő busszal.

Anacapri fő látnivalója a 2018-as árakon 8 Eurós belépődíjért látogatható Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. De talán a fő ok, amiért megéri a belépődíj, az a kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik!

Anacapritól 3 km-re délnyugatra a Punta Carena világítótorony tekinthető meg. A világítótornyot 1862-ben kezdték építeni, és 1867 óta működik – napjainkban is eredeti funkciójában.

Anacapriból, a Via Caposcuróból, a Piazza Vittoria közelébő linduló libegővel (Seggiovia) lehet eljutni a Monte Solaro tetejére. A síliftet 1952-ben építették, majd 1998-1999 között teljesen felújították. A látvány az 589 m magas hegy csúcsáról leírhatatlan. A libegő ezen a 15 perces út alatt csodás kertek, és gyümölcsösök felett halad el. A jegy ára 2018-ban: egy irányba 8 Euró, retúr: 11 Euró, 7 éven alul, a szülő ölében utazva ingyenes. A libegő minden nap közlekedik: november-február között 9:30-17:30, márciusban és áprilisban 9:30-16:00, míg május-október között 9:30-17:00 között működik. A csúcsra jól kiépített, különösebb nehézségek nélkül megtehető turistaút is vezet Anacapriból. Capri városából is el lehet jutni a Monte Solaro csúcsára, amely azonban inkább az edzettebbeknek ajánlható: hosszabb, és nehezebb túra.

Capri fő látványossága a Grotta Azzurra, avagy a Kék Barlang. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatt beszűrődik ide a napfény, így festői kék fény világítja meg a barlangot. Hogy mennyire híresen szép, az azt is bizonyítja, hogy a mélykék színre bizonyos nyelveken külön szót használnak, ami nem más, mint a Capri. A kis, 60 m magas, 25 m széles barlangba csak kis, néhány fős csónakok férnek be.

14 EUR-ért nézhető meg (18-25 év között 12 EUR, 18 éven alul 10 EUR a csónak+belépő ár, 6 év alatt ingyenes), ebben benne van hogy bevisznek csónakkal a barlangba, továbbá a barlangbelépő . A Marine Grandétól indulnak ide kirándulóhajók, melyekkel végignézhetők Capri szép helyei, és elmennek a kék barlang közelébe, ahol át kell szállni a kis csónakokra. A kirándulóhajók árát (14-17 EUR) a 14 EUR-n felül kell kifizetni, a barlangbelépő és a csónakázás majd a Kék barlangnál fizetendő külön. A kék barlang, a Marine Grandétól induló kirándulóhajókon kívül, Anacapriból busszal is megközelíthető, majd át kell szállni a kis csónakokra. A csónakok néhány percet töltenek a barlangban. A várakozás néha nagyra nyúlhat, hisz dagálykor, hullámok esetén nem lehetséges a bejutás. Este 6 után, amikor a csónakok már nem jönnek be ide, sok helyi beúszik a barlangba, ez azonban szigorúan tilos, és életveszélyes.

 korábbiakban bemutatott Villa San Michelen kívül egy másik látványos kert a szigeten a sziget délkeleti oldalán elhelyezkedő Giardini di Augusto, azaz Augustus kertjei. A 20. század elején alapított gyönyörű, békés, a tömegtől távol eső, tengerre néző botanikus kertből csodálatos a látvány, Capri 180 fokos panorámája élvezhető a Monte Solaróval, a Marina Piccolával, és a Faraglionival. És maga a kert is szépséges. A belépő mindössze 1 Euró.

A sziget egyik természeti különlegessége a Nápoly-öbölnél található három sziklája, amelyek a sziget szimbólumának számítanak (Faraglioni). A szikláknak külön nevük is van: Stella (amely a fő szigethez kapcsolódik), Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, amely 60 m hosszú – ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi. A sziklák hajóval nézhetők meg közelről, vagy pedig magasból láthatók: a Monte Solaro csúcsáról, vagy a Giardini di Augustótól.

Másik természeti csoda Capri szigetén az Arco Naturale, egy korábbi nagy barlang maradványa. A paleotikumban, a sziget megemelkedésének köszönhetően a szél, és a tenger hullámai kimosták a korábbi barlangot, és lenyűgöző formát hoztak létre. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »