Chioggia, Sottomarina

Chioggia, Sottomarina

Az 54 ezer lakosú, 4 kis szigetre épült, festői Chioggiát „Velence kishúgaként” emlegetik. Ezt a jelzőt csatornáinak (a fő csatorna a Canale Vena), velencei építészeti jegyeinek, gondoláinak, kis hídjainak, és tipikus, szűk utcáinak köszönhetően érdemelte ki. Gyakorlatilag Velence „miniatűr verziójáról” van szó, és nem is olyan zsúfolt, mint „nagytestvére”: a velencei hangulata mellett egyedi bája is van. A Veneto régióban található város Velencétől 25 km-re (közúton 58 km-re), a velencei lagúna legdélebbi részén található.

Chioggia óvárosában több középkori templom is megtekinthető. Talán a legszebb a San Domenico. Az 1745-ben épült templom belső terében szép festmények csodálhatók meg, pl. Vittore Carpaccio utolsó mesterműve. Chioggia Piazzetta Vigon magasodó katedrálisából lélegzetelállító kilátás nyílik a lagúnára. A katedrális a 11. században épült, majd 1623-ban építették újra. A Szt. András templom 11-12. századi harangtornya a világ egyik legősibb harangtornyának számít. Az óvárosi csatorna, a Vena között lévő halpiac is remek látványosság.

A városközpontból egy 800 m-es hídon közelíthető meg Sottomarina, amely Chioggia üdülővárosa: a földnyelven számos szálloda, apartman, és üdülő található: új épületek végeláthatatlan sora, melyek érdekes kontrasztot alkotnak a „régi” Chioggiával. Szállások egész sora található itt a kempingtől a luxusszállodáig. Sottomarina finomhomokos, széles tengerpartja 6 km hosszú, a Brenta folyóig tart. A Brenta és az Adige folyók között egy másik széles strandon, az Isola Verdén lehet fürdeni a tengerben.

Az egyik legjobb kirándulási lehetőség a környéken maga Velence, a kikötőből a nyári időszakban rendszeres hajójáratok indulnak oda (retúrjegy 14 Euró). Egy városlátogatás másik úticélja lehet a Chioggiától 44 km-re, északnyugatra található Padova. A 213 ezres egyetemi város fő látványosságai a Palazzo della Ragione, a Basilica di Sant’Antonio, és a Capella degli Scrovegni. Szintén Padova szimbólumának számít a Prato della Valle, Európa egyik legnagyobb tere. Padovától már kicsit messzebb, de autóval még elérhető közelségben van a 128 km-re fekvő, romantikus Verona.

A természeti szépségek kedvelőinek a Pó-folyó torkolatvidéke ajánlható, az ide kirándulók szép lagúnatavakat, kormoránokat, és kócsagféléket, valamint a természet egyéb lenyűgöző alkotásait csodálhatják meg. A torkolat északi részén az Isola di Albarella sziget található, amely népszerű, újonnan épített üdülőövezet. A Lusenzo Laguna partja pedig remek sétákat, vagy biciklitúrákat ígér: hihetetlenül pihentető ezen a csendes vidéken sétálni, vagy kerékpározni. A bicikliút és a gyalogút Chioggia, és Sottomarina között húzódik, melyen a lagúnát teljesen körbe lehet járni.

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »