Grado

Grado

Grado Észak-Olaszország keleti csücskében, az Adriai lagúna közepén, több kisebb szigeten fekszik. A népszerű üdülőhelyen való nyaralás többet kínál, mint csupán fürdést, és napozást. Csodás, mediterrán hangulatú óvárosának varázsa lebilincselő: a festői, kanyargós utcákon, csodálatos, ódon épületek között megtett séták nagy élményt nyújtanak. A kis óváros számos varázslatos kis éttermekkel, és borozókkal is várja az utazókat, így varázslatos környezetben lehet ízletes olasz ételeket kóstolgatni, vagy zamatos borokat kortyolgatni.

Gradot gyakran nevezik „kis Velencének”, hiszen az óvárosban barangolva az embert hasonló hangulat fogja el, emellett hívják L’Isola del Sole-nak, azaz a napfényes szigetnek is. Szép kikötője ma is aktív halászkikötő. Lassan mélyülő, jól felszerelt, homokos strandjai miatt Grado népszerű családi nyaralóhely, de szórakoztató parkok, vidámparkok, akvárium, komolyabb aquapark, viszonylag közeli kirándulási lehetőségek, itt, több más Észak-adriai olasz nyaralóhelytől eltérően, nincsenek. Ugyanakkor viszonylag csendesebb, kevésbé zsúfolt, barátságos hely is Grado.

Grado főterén, a Piazza dei Partirarchin a korai kereszténység első emlékeit láthatjuk: a 6. századi Sant’Eufemia bazilikában eredeti, korabeli mozaikpadlókon lépkedhetünk. A mozaikpadlókat 1946-48 között restaurálták, a templom haragtornyát a 15. században építették. Szintén régi mozaikpadlók tekinthetők meg a tér másik templomában, a 4-5. században épített, 6. században restaurált, és a 17. század közepén barokk stílusban átépített Santa Maria delle Grazieban. Rendkívül érdekesek Grado kikötőcsatornájának régi halászházai is. Ha biciklit bérlünk, a kerékpárutakon eljuthatunk a sziget távolabbi helyeire is.

Érdemes kenut, vagy motorcsónakot bérelni, és a környék lagunavidékét felfedezni. A lagunák gyönyörű strandja a Banco d’Orio, és csodás az Isola di Porto Buso sziget is.

A történelem iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes kirándulni a 12 km-re lévő Aquileiába, amely a Római Birodalom jelentős, és gazdag városa volt. Ez Olaszország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye – a világörökség részének számító kora keresztény, 4. századi bazilikájában az eredeti falak, a főhajó, és a főhajó alatti kripta padlómozaikja még ma is eredeti állapotában, épségben megmaradt.

Nagyon érdekes, igazi különlegesség, a Gradótól 28 km-re, északra lévő Palmanova csillag alakú erődvárosa is.

Velence ugyan Gradótól messzebb található, mint az Észak-Adria más üdülőhelyeitől, mint. pl. Caorletól, vagy Jesolotól, ha a távolság, és a 2 órás út nem okoz problémát, kihagyhatatlan kirándulás. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »