Sorrento

Sorrento

Sorrento Nápolytól 50 km-re, a Nápolyi-öböl délkeleti részén fekvő híres tengerparti nyaralóhely. Állandó lakosainak száma 16500 fő. Számos lenyűgöző kilátóhelyéről Nápoly, Capri, és a Vezúv is jól látható. Nagyon egyedi hangulatú hely – gyönyörű természeti környezetben fekszik: dombok, hegyek és öblök határolják, mediterrán gyümölcsfák illata érezhető, légkörét a sziklára épített házak is meghatározzák. A hely szépségét sokan felfedezték, a tömegturizmus egyik központja, ezért sajnos számítani kell tömegre is. Csodás fekvése, és luxusszállodai olyan hírességeket is idecsábítottak, mint Luciano Pavarotti.

A fürdés és napozás után érdemes megkóstolni a remek helyi specialitásokat, híresen jó éttermek vannak errefelé. A helyi pizzák, tésztafélék, a pastiera-torta, vagy a babá Sorrento különlegességei közé tartoznak. A finom fogások mellé pedig nincs is jobb, mint kortyolgatni a helyi borokból, vagy a Limoncello és Nocino likőrspecialitásokból. Sorrento híres arról is, hogy innen származik a Limoncello, a frissítő olasz citromlikőr.

Sorrento strandjai változatosak: feketehomokos, sziklás, és kavicsos partokon is lehet itt nyaralva fürdeni. A sokféle tengerpartban közös, hogy a vize mindegyiknek kristálytiszta, gyönyörű a látvány, és hogy a partokat mediterrán fák veszik körül. Számos csodálatos strand található a félszigeten, néhány km-re Sorrentótól, tehát érdemes felfedezőútra indulni.

Sorrento városias részén bevásárlókörutat is lehet tartani, a bazársoron, rengeteg üzletben lehet nézelődni, és gyönyörű cipőket és ruhákat vásárolni.

Nápoly közelségének köszönhetően, több kirándulási lehetőség is adódik, amiket érdemes kihasználni – ritka az a hely, ahol ilyen kis területen ennyi csodálatos, önmagában is Európa legszebbjei közé tartozó látványosság: város, sziget, tengerpart, természeti csoda érhető el. Ilyen maga Nápoly, valamint a a paradicsomi Capri és Ischia szigetek, melyekről a linkekre kattintva további információk olvashatók, vagy az igazán festői Positano, Ravello és Amalfi kisvárosok.

Sorrento jó „alaptábor” Pompeji, Herculaneum és a Vezúv felfedezéséhez is. Sorrentóból Circumvesuviana vonattal közvetlenül el lehet jutni ezekre a helyekre: a vonatról Herculaneumhoz és a Vezúvhoz a Ercolano Scavi, míg Pompejihez a Pompei Scavi megállóhelyen kell leszállni. A Vezúvhoz az Ercolano Scavi vasútállomástól még busszal kell továbbmenni, majd a buszút után még 20 percet gyalogolni. Össze is lehet kötni Pompeji és a Vezúv megnézését: először Pompejibe menni, melynek vasútállomásáról szintén indulnak buszok a Vezúvra.

Nápoly, és a szigetek Sorrento kikötőjéből (Capri és Ischia Nápolyból is), hajóval, közvetlenül elérhetők, de vasúttal is el lehet jutni Sorrentóba Nápolyba, vagy Nápolyból Sorrentóba. A vonat Pompejt is érinti. Salerno is egy gyönyörű város, érdemes megnézni, pláne ha eleve vonattal először oda érkezünk. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »