Siena

Siena

A toszkánai Siena San Gimignanótól mindössze 42 km-re északnyugatra, Firenzétől 63 km-re, Bolognától 166 km-re délre, míg Pisától 105 km-re délkeletre helyezkedik el. Lakossága 53 ezer fő. A gótikus város óvárosa a világörökség része, ma is a középkori városmagvat és épületeket láthatjuk. Itt szinte mintha visszamennék a középkorba, és egy középkori városban sétálgatnánk, így a szűk utcákon sétálva elképzelhetjük milyen volt az élet évszázadokkal ezelőtt. Igaz, akkor még nem járták ennyien az utcákat, mint manapság a rengeteg turista. A középkori virágzás után Siena elszegényedett, elnéptelenedett, ez az oka, hogy a középkori épületek megmaradtak, nem kerültek a helyükre modernek. Ezt ma is igyekeznek fenntartani, a turizmus virágzásának köszönhetően előírják, hogy az óváros új épületeinek is meg kell tartaniuk a városképet. A középkori hagyományok is tetten érhetők, például a Palio lovas versenyben, melyet minden évben kétszer, július 2.-án, és augusztus 16.-án tartanak. A három dombra épült óvárosba autók (és taxik) nem hajthatnak be, tehát a városnézés egyesek számára nem is annyira könnyű. Mindezek mellett, remek gasztronómia, finom falatok, és felkapott üzletek is várják a látogatókat.

Duomo

Rengeteg olasz városhoz hasonlóan itt is a Duomo az egyik fő látnivaló. A sienai 1196-1348 között épült. Elképesztően gyönyörű, és emellett egészen egyedi és különleges, kívül-belül egyaránt. Olaszország, sőt, a világ legszebb templomai közé sorolják. 14-16. századi mozaikpadlója Olaszországban az egyik legszebb. A dóm másik ékessége Donatello 60×60 centiméteres bronzszobra, a Heródes lakomája, valamint Bernini és Michelangelo szobrai.

A Duomo egyik oldalszobájában elhelyezkedő Piccolomini könyvtárat is kötelező megnézni, melyet Pinturicchio freskói ékesítenek.

A dóm földalatti kriptáját (a templomon kívülről, annak hátsó részétől elérhető) 2001-es ásatások folyamán tárták fel, fő attrakciói régi freskói. A kripta hűvöse is nagyon kellemes meleg nyári napokon.

A dóm múzeuma, a Museo dell’Opera Metropolitana egy egyházi, vallásos múzeum, hívőknek (is) ajánlott. A dóm eredeti rózsaablakait, régi oltárát, szobrokat, és festményeket tartalmaz. A múzeumból, múzeumbelépővel érhető el a Facciatone, Sienára irányuló csodálatos kilátással.

A dóm San Giovanni keresztelőkápolnája a dóm hátsó részéről érhető el, nem külön épület. 1316-1325 között épült. Gazdagon díszített, reneszánsz művészeti alkotások, mint Donatello bronzszobra, valamint Pinturichio freskói csodálhatók a keresztelőkápolnában, de kevésbé díszített mint maga a dóm.

Piazza del Campo

A Piazza del Campo a városközpont kagylóformájú főtere, Európa egyik legszebb középkori tere. Jelenlegi formáját a 13-14. században nyerte el. Piacként is működött, emellett Siena központi tereként kivégzések, bikaviadalok színhelye volt. Itt áll a lejjebb külön bemutatott Torre del Mangia, és Palazzo Pubblico, és itt tartják a lejjebb szintén külön leírásra kerülő Paliót. A tér északnyugati részén elhelyezkedő szökőkút, a Fonte Gaia 1419-es, a Michelangelo előfutárának tartott Jacopo della Quercia tervezte.

A tér szépségeinek megtekintése után, a Piazza del Campo kávézóiban, fagyizóiban, éttermeiben, pizzériáiban figyelhetjük a helyiek, és a turisták sürgését-forgását. Bár ezek drágábbak, mint a környező utcákban lévők, csupán azért mert a téren vannak. A térről kiinduló utcákon is érdemes sétálgatni.

Torre del Mangia

A Piazza del Campón magasodó torony 88 méteres. A mellette álló városháza harangtornya. 1338-1348 között épült. Megépítése idején Olaszország egyik legmagasabb, nem egyházi tornya volt. Ugyanolyan magasra építették, mint a Duomot, hogy ezzel is jelezzék, hogy az egyház és az állam egyenlő. A 393 meredek és szűk lépcsőn (kisgyerekkel nem ajánlott) történő mászás után csodálatos panorámakilátásban gyönyörködhetünk. A torony tetején maximum 15 percet engedélyezett eltölteni.

Palazzo Pubblico

Ez a Torre del Mangia mellett elhelyezkedő palota. Építése 1297-ben kezdődött, a sienai kormányzat: a Podestá és a Kilencek Tanácsa működött benne, és ma is a sienai városházának ad otthont. A palazzoban híres freskók láthatók Ambrogio Lorenzettitől, Simone Martinitől, és Duccoóból. A palotában működik a Museo Civico, a város kincseivel, ékszerekkel, koronával.

Santa Maria della Scala

A korábbi szegények kórháza, ahol árvákat, szegényeket, zarándokokat láttak-, és szállásoltak el, ma múzeumként működik. Európa egyik legrégebbi kórháza, valószínűleg már a 12. században működött. A dómmal szemben áll. A komplexum számos múzeumból és szép emlékmű részekből áll. A látogatás során megtekinthetők a freskók, az oltárképek, a kápolnák, és a sekrestyés. Régészeti, gyerekművészeti múzeum, kortárs művészeti központ, és könyvtár is működik itt.

Egy érdekes, kissé kaotikus, és jó értelemben vett furcsa élmény is megnézni – olyan érzésünk lehet, hogy csak itt ne felejtsenek minket éjszakára. Ebben a múzeumban nincs tömeg. 12 ezer km2-nyi terület járható be, 4 szinten, melyek közül 2 föld alatti.

Palio

A Piazza del Campón megtartott Palión Siena városnegyedei (contrada) versenyeznek egymással lovasverseny keretében. De ez nem egy akármilyen lovasverseny: a lovasok nyereg nélkül ülnek a lóra, a verseny rendkívül izgalmas, gyors, veszélyes és erőszakos, a fizikai kontaktus is engedélyezett. A 17 városnegyedből 10 versenyezhet, melyet sorsolással döntenek el, de az előző év azonos időszakában kimaradt 7 automatikusan részt vesz, így csak további hármat sorsolnak. Minden évben kétszer, július 2.-án és augusztus 16.-án, este tartják meg, mely előtt díszmenet keretében a térre vonulnak a lovasok. De mindig az előtte való nap gyakorlás van, amikor kisebb a tömeg, és az előző napok is már a Palio szellemében telnek, maga a verseny mindössze 90 mp.

A Palio nem egy turistalátványosság. Olyan formában semmiképp sem, mint a mai lovagi tornák, vagy autentikusnak mondott, de csak a turisták számára megrendezett különböző előadások. A Palio Siena életének része, a máig a helyiekkel élő tradíció, hagyományok és történelem megtestesülése, mely a 12.századig nyúlik vissza. Amit akkor is megtartanának, ha egyetlen turista sem látogatna rá. Sőt, nem is kifejezetten örülnek a sienaiak a pont a Palio idején érkező látogatóknak. Érdemes a paliót megtekintve elvegyülni, nem feltűnősködni, nem állandóan fotózni, és tisztelni a helyiek hagyományát. A palio idején egyébként Siena különösen pezsgő, és élettel teli. A verseny fontosságát mutatja, hogy július 2., és augusztus 16., a palio napjai munkaszüneti napok Sienában. További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »