Altenburg

Altenburg

WALDVIERTEL Tourismus
A-3910 Zwettl,

 Sparkassenplatz 4,

+43/2822/541 09

F: + 43/2822/541 09

info@waldviertel.at

www.waldviertel.at

Waldviertel barokk ékköve

A Wachautól északra, a buján zöldellő, erdős Waldviertel régió gyöngyszeme a Stift Altenburg, a barokk stílusú műemlékeiben amúgy sem szűkölködő Ausztria egyik ékszerdoboza. Az apátsági templom káprázatos falfestményei és a színpompás könyvtár mellett a groteszk freskókkal illusztrált kripta tartozik a fő látnivalók közé.

Az apátság története

Az osztrák barokk egyik legkiemelkedőbb műve az altenburgi bencés kolostor és templom mai alakját a XVII. és a XVIII. század folyamán kapta. Altenburgban 1144-ben alapították a bencés apátságot. St. Lambrechtből érkeztek ide barátok, az építkezés egészen 1265-ig tartott, ekkor készült el temploma. Nem kímélték a viharos évszázadok, a csehek, a protestánsok és a svédek is pusztították, a kolostor központi épülete a harmincéves háború pusztítása után barokk stílusban épült újjá. Josef Munggenast egy gigantikus, barokk komplexumot álmodott ide, lebontva a régi gótikus kolostort, egy ötudvaros kolostorépületet emelt, impozáns méretekben, rendkívül gazdagon díszítve. A gótikus csarnoktemplom pedig barokk köntöst kapott 1730-33 között, illeszkedve a kolostorépület stílusához.

Az apátság látogatása

Apátsági templom (Stiftskirche Sankt Lambrecht)

A főhomlokzat közepén emelkedő karcsú tornya, meredek tetőzete, érdekes oromzatú szentélye csodálatos építészeti remekművé emeli.  Érdekes módon, a kolostorépület hosszú keleti frontját mintegy megtörve, szentélyével kilép annak falsíkjából.

A harmonikus arányú templom legnevezetesebb látnivalói Paul Troger osztrák barokk festő káprázatos falfestményei a mennyezeten.  A kupolát borító, színpompás, tű éles részletezettségű apokaliptikus freskók Szent János látomását, a jó és a rossz örök ellentétét, harcát jelenítik meg. Figyeljük meg a gonosz erőit, melyet rendkívül csúnyának kinéző ördögök, egy hatalmas tűzokádó sárkány és egy sokfejű fenevad testesít meg. Szintén a nagyszerű Paul Troger festette ki a szentély boltozatait is, és a főoltár képe is az ő alkotása. A csodálatos stukkódíszek Franz Joseph Holzinger műhelyéből kerültek ki. Az elegáns, finoman aranyozott orgonaszekrény és orgona 1773-ból való.

Apátsági épületek (Stiftsgebäude)

Az öt udvart körülfogó monumentális kolostorépület keleti frontja 208 m hosszú! A ma is aktív kolostor látogatásának fénypontja a Paul Troger allegorikus freskóival illusztrált templomszerű könyvtárterem (Bibliotheksaal), mely páratlan művészi alkotások színtere. Az alkotó munkássága az egész épületegyüttes arculatát meghatározza, sajátos szín- és témavilágot kölcsönöz neki. A kétszintes 48 méter hosszú terem érdekes építészeti megoldásokkal különleges hangulatot teremt. A három kupolateret stukkódíszes dongák választják el egymástól, sarkaikban nagy márványoszlopok állnak.

Az alatta elhelyezkedő dongaboltozatos kripta meghökkentő képekkel és díszítő motívumokkal, emlékezetes élménnyel gazdagítja a látogatót. A hely nem sírkamra, inkább egy meditációs helység, melynek falait Paul Troger tanítványai festették ki a halál misztériumáról, mitológiai alakokkal és bibliai jelenetekkel ábrázolva, virágmotívumokkal tarkítva.

A barokk apátságban 15 esztendőnyi régészeti ásatás folyt, melyben feltárásra kerültek a korábbi kolostor (Alter Kloster) emlékei egészen a XIV. századig visszavezetve, láthatunk többek közt középkori freskómaradványokat és egy XVI. századból származó, bibliai jelenetekkel díszített csempékkel borított tűzhelyet is.

Az apátság nevezetes látnivalója még a császári szárny (Kaisertrakt), melynek néhány termében a kriptáéhoz hasonló groteszk ábrázolásokat láthatunk. A gyönyörű Császár-lépcső felett pedig Paul Troger nagyszerű, allegorikus freskója, a vallás és a tudomány harmóniáját jeleníti meg.

A földszinti Sala Terrena négy szobájának falfestményei a barokk extravagancia csúcspontjai, a vizet, az élet eredetét, a tisztaságot és a Távol-Kelet időtlen vízióját allegorizáló képek.

Az egykori kolostorparkban különleges kert együttest gondoznak az itt szolgálatot teljesítő szerzetesek. A „Vallások kertjének” nevezett park a kereszténység és a többi vallás együttélésének metaforája. Hasonlóan több ausztriai bencés kolostor rendjéhez, itt is részt lehet venni ideiglenesen a szerzetesi életben. A kolostor évente váltakozó kiállításokkal csábítja vissza látogatóit.

További információ: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »