Aggstein

Aggstein

Donau Niederösterreich

Tourismus GmbH
Schlossgasse 3
A-3620 Spitz/Donau

Fax +43(0)2713/300 60-30
urlaub@donau.com

www.donau.com

T: +43(0)2713/300 60-60

A Künringek sasfészkeként a wachaui völgyszoros festői fekvésű területén három oldalról meredeken felnyúló sziklák nyergére emelték fel az aggsteini várat a XII. században. A melki apátsági központ és Krems között húzódó híres erőd a visegrádira pompás kilátásában is hasonlít, a Duna gyönyörű kanyarulata talán sehol nem bontakozik ki ennyire gyönyörűen minden irányból. A napjainkra megújult vár nem mindennapos élményekkel várja az ide utazókat.

A vár története

A családalapító Azzo a XI. században érkezett a területre, Wachaut ideálisnak találta a letelepedésre. A Kuenringek hírhedt rablófészkeként már 1200 körül írásos emlékek említik a szirtre emelt erősséget. A várból a Dunán áthaladó kereskedelmi hajók kárára számtalan rémtettről számol be a história. Úgy tartják, a várudvaron található rózsaligetben sínylődtek az ide felhurcolt rabok, akik vagy az éhhalált vagy a mélybe vetést választhatták sorsukul. Megelégelve a garázdálkodást először II. Frigyes (1231), majd 1295-ben Albert herceg romboltatja porig, újjá csak 1429-ben építteti a szintén nem túl makulátlan, kegyetlen ember hírében álló Georg Scheck von Wald. Száz esztendő múlva a török sereg Aggsteinnél akad meg Bécs ellen vonulva, de a vár nagyon komoly károkat szenved az intenzív ostrom alatt. 1606-ban Anna von Polheim-Parz tulajdona lett, aki ismét elkezdte fölépíteni a várat. Ekkoriban épülhetett a kápolna, melynek fazsindelyes tetőzete viszonylag épen máig fennmaradt. További tulajdonosai nem különösebben foglalkoztak a romlásnak induló várral, így romossá, düledezővé vált. A kedvelt kirándulóhely napjainkban új erőre kap, az elmúlt években komoly restaurálási munkákat végeztek rajta.

A vár látogatása

Egészen a vár bejáratáig fel lehet hajtani autóval. Az egykor legfontosabbnak számító ausztriai vár most már méltóbb környezetben fogadja az utókor közönségét. A vár fő látványossága a falakról nyíló fantasztikus panoráma a 300 méterrel lejjebb csillogó Dunára, a Wachaura. Viszonylagos épségben van jónéhány része, köztük a romantikus várkápolna és a tágas lovagterem. Két pincehelyiségben rendeztek be kiállításokat, a vártörténeti és a nagy népszerűségnek örvendő, a térségben 1200 körül keletkezett Nibelung-ének ihlette kiállítást. Az egykori hírhedt rózsakert, parádés kilátásával a Duna völgyére mára pedig alpesi kertté alakult át (Wachauer Alpengarten), ahol az őshonos virágfajták zömére csodálkozhatunk rá. A tavernában lovagi lakomán vehetünk részt, ha elfáradtunk a különböző időszaki kiállítások megtekintése során.

További információ: www.jirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »