Dürnstein

Dürnstein

Donau Niederösterreich

Tourismus GmbH
Schlossgasse 3
A-3620 Spitz/Donau

Fax +43(0)2713/300 60-30
urlaub@donau.com

www.donau.com

T: +43(0)2713/300 60-60

A fallal körülvett, pici Dürnstein városa bájos fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe, valószínűleg legtöbbet fotózott pontja. A főszezonban meglehetősen népszerű Dürnstein hírnevét, műemlékei és páratlan fekvése mellett elsősorban Oroszlánszívű Richárd angol királynak köszönheti, aki hónapokon át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét.

Az apátság története és látogatása

A parányi városka nyugalmát semmi sem zavarja meg, a meredek sziklák között meghúzódó település alatt építették meg a vonat és autóforgalom számára az alagutat – gyalogosan fedezhető csak fel az ódon hangulatú, festői, romantikus óváros.

 Az 1410-ben alapított Ágoston-rendi apátság jellegzetes, sokat fotózott kék-fehér templomtornya már messziről felismerhető. Ausztria egyik legszebb barokk kori épületegyüttesét a kor legnagyobb építészei, Jakob Prandtauer és Josef Munggenast 1710-1733 között, a rendkívül szűk helyet zseniálisan kihasználva alkották meg. A fő látványosság, az apátsági templom a Klosterplatz felől (itt van a pénztár is), az apátsági udvaron át érhető el. Az udvarra nyíló monumentális barokk portál alatt találjuk a kasszát.

A sárga és szürke homlokzatú udvar (Stiftshof) legszebb részlete a templom felé nyíló gyönyörű, mozgalmas barokk főportál, melynek szobrai, obeliszkjei remekül harmonizálnak a templomtoronnyal.

Mária Mennybemenetele plébániatemplom gyönyörű, egységesnek ható berendezése arany, barna és fehér színek ízléses elegye. A falak hófehérségét a szentélyben a márvány természetes színei ellenpontozzák. A szószék és ellenpólusa, a Nepomuki Szent János-szobor reliefjei és szobrai különösen szépek és plasztikusak. A szentély különösen gazdagon díszített, a főoltár részét képezi egy rendkívül érdekes forgatható tabernákulum, egy aranyozott glóbusz, melyet bibliai témájú reliefekborítanak.

Az oldalkápolnákban a híres Kremser Schmidt festményeit találjuk, de látható itt két felöltöztetett csontváz is üvegkoporsóban. Az apátsági épületben kisebb kiállítást rendeztek be az Ágoston rend történetéről. Ezen túljutva a főudvar nyugati szárnyából érünk ki a Dunára néző teraszra, ahonnan alaposabban is megszemlélhetjük a csodálatos templomtornyot és élvezhetjük a pompás kilátást a szőlőkkel borított hegyoldalakra, a Duna szalagjára.

A vezetett túra keretében a fentieken kívül még lejuthatunk az érdekes kriptába és végigkalauzolnak minket a templomból nyíló barokk kerengőn.

A városka egyéb látnivalói

Az óváros a máig is fennálló városfallal van körbekerítve. A falak meredeken húzódnak fel egészen a sziklákon épült várig. A két városkaput köti össze a középkori épületekkel zsúfolt Hauptstrasse, a főutca. A nyugati városkapu közelében az 1630 körül későreneszánsz stílusban épült kastély áll (Schloss Dürnstein), a több hajdani borász házból összeépített épületegyüttes az 1960-as évek óta az ország egyik legnépszerűbb kastélyszálllója legendás étteremmel és terasszal.

A főutcán érdemes még bepillantani a Városháza (Rathaus) gyönyörű árkádos udvarára, a reneszánsz sgrafittókkal díszített késő gótikus épületet 1547 óta használják tanácsházaként.

A Hauptstrasséről egy kis utca ágazik le a Duna felé, a végén látható a klarissza rend egykori kolostorának impozáns romjai. Az 1289-ben alapított apácakolostort a reformáció idején szüntették meg, majd később gabonaraktárként hasznosították a megmaradt épületeket. A romhoz a XX. században épült hozzá a város másik luxusszállodája, a Hotel Richard Löwenherz.

További információ: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »