Artstetten

Artstetten

WALDVIERTEL Tourismus
A-3910 Zwettl,

 Sparkassenplatz 4,

+43/2822/541 09

F: + 43/2822/541 09

info@waldviertel.at

www.waldviertel.at

A meseszép, hatalmas park közepén álló kastély az Osztrák-Magyar Monarchia sorsfordítói éveinek állít méltó és örök mementót. A szarajevói merényletben elhunyt Ferenc Ferdinánd trónörökös herceg élete és munkássága elevenedik meg falai között. A dinasztia örököseinek magánkézben lévő épülete elsősorban múzeumként működik, az uralkodócsalád emlékét kívánja megőrizni érdekes állandó és időszaki kiállításokkal valamint a Hohenberg kegyeleti hely ápolásával. A kastély és kriptája, a mellette álló gyönyörű templom és a védett történelmi kastélypark kellemes kiránduló célpont.

A kastély története

A falu felett, az erdős hegyoldalon, egy nagy park közepén már a XIII. században állt egy erődített rezidencia, melyet az elmúlt évszázadokban többször is átalakítottak, kibővítettek. Jellegzetes reneszánsz külseje zömmel a XVI. század második felében alakult ki. 1823-ban került a Habsburg császári család birtokába, majd 1896-ban lett Ferenc Ferdinánd főhercegé, aki nagyszabású átalakítási munkálatokat végeztetett a kastélyon, ma is látható jellegzetes hagymakupolás sziluettje csak 1912 óta látható.  A főherceg a templomból múzeumot csináltatott, rengeteg barokk szobrot, oltárt hozatott ide, sőt egy isztriai templom egész kapuzatát is beépíttette.

A kastély elsősorban az 1914-es tragikus szarajevói merénylet áldozatai előtt tiszteleg, itt van eltemetve a trónörökös főherceg és neje, a merénylet után vonattal közvetlenül Artstettenbe szállították holttestüket,majd végső nyugalomba a kriptában helyezték el. A kripta 1917-ben szépen kibővítésre került, mivel csaknem búcsújáróhellyé vált a szomorú események következtében. A kastély ma is az egyik leszármazott, Anita von Hohenberg főhercegnő magántulajdona.

A kastély látogatása

A kétemeletes, négyszárnyas épület egy szinttel magasabb, kerek saroktornyait jellegzetes, formás hagymakupolák koronázzák. A kastélyhoz kapcsolódik a templomként szolgáló kastélykápolna, szentélyével és négyszögletes tornyával a falu felé fordulva. Ma az egész kastély múzeum, nem csak a halottak porhüvelyének állítva emléket, hanem tisztelegve a politikus, családszerető, gondolkodó és gyűjtő Ferdinánd előtt, bemutatva a katona és a politikus mindennapjait, munkásságát. A múzeum 1982-ben nyitott meg. A fedett belső udvarba lépve a Szarajevóban használt automobilok két hiteles másolata látható. Továbbhaladva a csarnokban velencei márványszobrok, Karolina Auguszta két korabeli hintója, XIX. századi festmények láthatók.

toronyszobák a dinasztia tagjainak tematikájára épülnek, így I. Ferenc és Rudolf személyes hagyatéka található az elsőben, folytatva utunkat a középső szobában Miksa főherceg, Mexikó császárának emlékszobájába jutunk, impozáns festményen szemlélhetjük meg a dél-amerikai államalapítást. Termek hosszú sora kalauzol e páratlan família tagjainak életébe, fő fókuszként persze Ferenc Ferdinándot bemutatva. Nem unalmas családi album ez kimerevített képekkel, az egyik terem például világkörüli útján szerzett trófeáinak gyűjteménye, külön termek a tengerészeti tapasztalatairól és az azzal kapcsolatos festményekkel foglalkoznak, a családszerető apa portréja is szépen körvonalazódik egy harmadikban. A kalandos életutat a gyerekkortól a merénylet utáni időszakig kronologikusan is elénk tárja a múzeumi gyűjtemény. Politikai térképek, katonai fényképek tucatjai a haditudományok iránt érdeklődőknek lehet elsősorban gazdag élményanyag.

A kastélyhoz tartozó plébániatemplom Ferdinándnak köszönhetően jelentős muzeális értékű műkinccsel rendelkezik. A templom szentélye alatti kriptában nyugszik az 1914. június 28-án Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd és felesége, a cseh származású Chotek Zsófia grófnő. A főherceget végrendelete szerint nem a bécsi kapucinus templomban temették le, mivel rangban alacsonyabb felesége nem kerülhetett volna mellé. Az esküvő után Zsófia és születendő utódai a Hohenberg hercegi címet kapták a császártól, innen a Hohenberg-kripta név.

A kastélyt körülölelő park Ausztria egyik legfontosabb történelmi kastélykertje, a védett parkban számos romantikus kis tavacskát, kutat, gyönyörű fasorokat találunk.

További információ: www.jirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »