Schneeberg

Schneeberg

Wiener Alpen in Niederösterreich

Schlossstraße 1
A-2801 Katzelsdorf

Tel.: + 43 (2622) 789 60

Fax: + 43 (2622) 789 60-50

office@wieneralpen.at

www.wieneralpen.at

Schneeberg (ejtsd: SnébergAlsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa az Alpok hegységben, egyben az Alpok fő vonulatának utolsó keleti tagja, amely magasságával meghaladja a 2000 métert. A hegység látképe Észak-BurgenlandbólBécsből és az Alpokalja tájegységről is könnyen megfigyelhető Kőszegtől Sopronig. Tiszta időben Magyarországról akár a Bakonyból vagy a Tapolcai-medence tanúhegyeiről is jól látható.

A Schneeberg a bécsiek egyik kedvelt hegye, és tiszta időben az osztrák fővárosból is jól látható (65 km távolságra). A hegyre 1897 óta fogaskerekű vasút vezet Puchberg am Schneeberg településről. A vasút végállomása 1796 m magasan épült. A két csúcs a hegyi állomásról egy-két órás túrával elérhető. 1927-ben felvonó is létesült. Nem messze a hegyi állomástól fekszik az Erzsébet-kápolna, ahol Ferenc József császár 1902-ben látogatást is tett és misét mondatott.

A Schneeberg Bécs egyik legfontosabb vízbázisa. A vízkészletek védelme érdekében 2003-ra a hegyi állomás vízellátását és szennyvízelvezetését is megoldották. Az elektromos és telefonos ellátás az 1970-es évektől kezdődően épült ki, a Fischerhütte (2049 m) esetében 1981-ben.

A hegyre tartó túraútvonalak közül a fogaskerekű vasút mentén, a déli oldalon húzódó útvonal a legismertebb. Losenheim Puchberg am Schneebergtől nyugatra fekszik, és az innen induló északi fekvésű Fadenwände mentén vezető út egyenesen a Kaisersteinhoz visz.[2] A vad Höllentaltól indulóan nyugaton halad egy via ferrata útvonal a Schneeberg felé (A-B nehézségi fokkal), vagy párhuzamosan a Ferdinand-Mayr-Weg útvonalon a Kuhschneebergen keresztül.

Az északkeleti hegyoldal – Nandlgrat, Novembergrat, Herminensteig, Schneider árok – hegymászói felkészültséget igényel, az úton a mászást segítő drótkötelek is vannak.

A fogaskerekű vasút 1897-ben tette meg első útját kedélyesen pöfékelve Alsó-Ausztria legmagasabb hegye, a Schneeberg csúcsára. A Schneebergre utazók kiindulópontja napjainkban a modern turisztikai központ – a Schneebergbahn kapuja.

Az út a korszerű szalamandra vonattal 40 percig tart az 1800 m tengerszint feletti magasságban található Hochschneeberg hegyi vasútállomásra. Az állomás akadálymentes, így kényelmesen be és ki lehet szállni bármilyen időjárás esetén. A nyári hónapokban vasár- és munkaszüneti napokon ezenkívül a nosztalgiagőzös is közlekedik. Az utóbbival ugyanúgy lehet feljutni a hegycsúcsra, mint már Ferenc József császár is tette, több mint 100 évvel ezelőtt.

Érdemes útközben egy kellemes pihenőt beiktatni a Baumgartner megállónál. Itt kapható az igazán ínycsiklandóan finom Scheeberg bukta. A csúcsra érkezvén paradicsomi látvány tárul elénk a környező hegyek minden szépségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »