Semmering

Semmering

Wiener Alpen in Niederösterreich

Schlossstraße 1
A-2801 Katzelsdorf

Tel.: + 43 (2622) 789 60

Fax: + 43 (2622) 789 60-50

office@wieneralpen.at

www.wieneralpen.at

Semmering Alsó-Ausztria Industrieviertel régiójában fekszik a Rax-Alpok és a Wechsel-hegység között, a Semmering-hágónál. A település alatt halad át az S6 Semmering Schnellstraße autóút alagútja.

Semmering fejlődése a semmeringi vasút 1854-es megnyitása után indult meg, amikor a bécsi nemesség és nagypolgárság felkapott nyaralóhelyévé vált, majd őket követve a középosztály is rendszeresen itt töltötte nyarait. Károly császár és fia, Ottó a közeli Villa Wartholzban pihente ki fáradalmait és Semmering rendszeres vendége volt Oskar KokoschkaAdolf LoosPeter AltenbergKarl Kraus és más hírességek. Ellátásukra szállodák épültek (mint a Südbahnhotel 1882-ben vagy a Hotel Panhans 1888-ben). A vendégek szórakoztatására számos kezdeményezés történt, mint pl. a semmeringi autóverseny 1899-1933 között, amelyen olyan versenyzők is indultak, mint Rudolf Caracciola vagy Hans Stuck. Az 1920-30-as években neves sakkbajnokságok színhelye volt a község, az 1930-as években pedig alpesi fürdője öregbítette hírnevét. Sípályái is ismertek, számos sívilágkupa-futamot rendeztek Semmeringben.

A náci hatalomátvétel és a bécsi zsidó nagypolgárság elűzése után a vendégek száma megcsappant, majd a második világháború végén súlyos harcok dúltak a közelben a hágó birtoklásáért. Ma a község ismét kedvelt idegenforgalmi célpont, évente 180 ezer vendégéjszakát realizál.

  • a semmeringi vasút 1998 óta a Világörökség része
  • Carl von Ghega-emlékmű
  • a Südbahnhotel
  • a Semmering-szanatórium
  • az 1895-ben épült Szent család-plébániatemplom

Semmering-hágó a nagy alpesi hágók közt a legkeletibb és legalacsonyabb (985 m), Ausztria keleti-középső részén, Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) szövetségi tartományok (Bundesland) határán, amely egyúttal a Mura (Mur) és a Lajta (Leitha) vízgyűjtő medencéjének vízválasztója is. A rajta futó út Bécset köti össze Stájerországon keresztül a BalkánnalKarintián keresztül Olaszországgal és a Felső-Enns-völgyön át Innsbruckkal. Minthogy az ősi útvonalak keletről megkerülték az Alpokat, a korábbi történeti időkben ennek a hágónak nem volt különösebb jelentősége Egészen 1160-ig, amikor Ausztria és Stájerország egyesült, és egy menedékház (Spital am Semmering) létesült itt.

A hágón közkedvelt gyógyüdülő- és télisport-központ épült ki. Fenyvesekkel borított hegyek veszik körül, északról a Rax (2007 m) és a Schneeberg hegycsúcs (2076 m) magasodik.

A semmeringi hágónál 985 – 1340 méter között fekszik a magyarok és bécsiek körében is rendkívül népszerű síterület. Előnye, hogy könnyen és gyorsan megközelíthető, hiszen közvetlenül az S6-os főútvonal mentén fekszik, hátránya, hogy adottságaihoz mérten viszonylag drága. Két lift visz fel a hegyre, egy nyolcszemélyes kabinos, egy négyüléses. Családosoknak, kezdőknek és sportos sízőknek egyaránt megfelelő szolgáltatást nyújt. A 14 km hosszú, gyönyörűen karbantartott, könnyű, középnehéz és nehéz lesiklópályák hóbefedettsége tökéletes a 25 hóágyúnak köszönhetően.

A Semmering – Hirschenkogel fő attrakciója az európai szinten is kivételes éjszakai megvilágítás, ezért is kapta a Zauberberg (Varázshegy) nevet. A hét pályából hatot, illetve a szánkópályát és a snowboardosok, valamint freestylerek körében kedvelt Split-Parkot este 18 óra után kivilágítják. A MEGA kivilágított lesiklópályával a Zauberberg Semmeringen éjszaka is nappali világosság támad. Hirschenkogel Ausztria legnagyobb esti-síterepe, de Európában is felzárkóztak a vezető skandináv síközpontok mellé.

Aki még nem próbálta itt az esti csúszkálást, annak bátran ajánljuk, hiszen szinte jobb fényviszonyok vannak, mint napközben! Ráadásul hazánkhoz közel csak ez a hely tud ilyen színvonalú esti sípályákat ilyen mennyiségben és hosszban nyújtani.

Azok számára akik hosszabb és több piros fokozatú pályára vágynak a közeli Stuhleck síterepet ajánljuk, melynek szintkülönbsége a Hirschenkogeli terület háromszorosa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »