Austerlitz

Austerlitz

Slavkov u Brna (történelmi nevén Austerlitz ) egy kisváros Brnótól keletre a Dél-morvaországi kerületben, a Cseh Köztársaság területén. Népessége 5900 fő. A város az austerlitzi csata helyszíneként ismert, amely ténylegesen néhány kilométerre a várostól nyugatra történt.

A 13. század elején a Német Lovagrend épített kolostorerődítményt, amelynek maradványai ma is láthatóak a kastély boltívei alatt. Az első írásos emlék a helyről 1237-ből származik. A cseh Slavkov nevet elsőként 1361-ben, a német Austerlitz nevet 1633-ban említik írásban. Az utóbbi állítólag a cseh Novosedlice (Novosedlicz, Nausedlicz) név csonka verziója, ami azt jelenti: „az új település”, bár ez nem tisztázható egyértelműen. Miután a rendet a grünwaldi csatában legyőzték, a város nemesi tulajdonba került, míg több tulajdonosváltás után 1509-ben a helyi Kaunitz nemesi család szerezte meg több mint 400 évre.

2015. január 29-én Ausztria szövetségi kancellárja, valamint Csehország és Szlovákia (az ún. „slavkovi hármak”) miniszterelnökei a slavkovi kastélyban írták alá a háromoldalú slavkovi nyilatkozatot.

 • A barokk kastély 115 szobával és lenyűgöző, francia stílusú kerttel. A kastélyt az olasz Domenico Martinelli tervezte. 1805. december 2-án a kastély szalonjában írták alá az Ausztria és Franciaország közti fegyverszünetet az austerlitzi csata után. 2015. január 29-én az osztrák kancellár, Csehország és Szlovákia miniszterelnökei itt írták alá a slavkovi nyilatkozatot.
 • A főtéren késő reneszánsz városháza és kastély. A régi városfal részei is láthatóak helyenként.
 • A Feltámadás templom a főtér déli oldalán. A klasszicista épület három szószékkel, amelyet 17861789 között tervezett a bécsi Johann Ferdinand von Hohenberg Hetzendorf építész.
 • Szent János-templom a temetőben. A templom alatti pincékben találhatóak a Kaunitz család sírjai.
 • Szent Orbán-kápolna az Orbán-dombon a várostól északra. A kápolna súlyosan megsérült az austerlitzi csatában, és 18581861 között újjá kellett építeni.
 • Zsidó Örökség. Csak az 1858-ban épült épült zsinagóga maradt meg a zsidó gettóból. Van egy zsidó temető is a várostól kicsit távolabb.

Az austerlitzi csata valójában a várostól néhány kilométerre nyugatra zajlott. A tömegközlekedés korlátozott, mivel a táj megőrizte falusias jellegét. Még mindig a mezőgazdaság uralja a környék dombjait, amely a falvak terjeszkedését leszámítva nem sokat változott. Az egykori csatateret jelenleg autópálya szeli át.

 • Régi Posta (Stará pošta) Kovalovicében egy 1785-ből származó eredeti történelmi épület, amely most szállodaként és étteremként szolgál. 1805. november 28-án Murat, a francia lovasság tábornoka itt állította fel főhadiszállását. A csata napján az orosz Bagration tábornok főhadiszállása volt. A csata után Napóleon aludt ebben a házban, és itt tartotta az előzetes tárgyalásokat a fegyverszünetről. Egy kis múzeum őrzi ezen események emlékét.
 • Santon dombon Tvarožnától keletre van egy kis fehér kápolna. Ezen a dombon francia hadállás volt, amely lehetővé tette, hogy a francia tüzérség uralja a csatatér északi részét.
 • Žuráň dombon volt Napóleon főhadiszállása.
 • Šlapanicében több tömegsír és egy emlékmű látható.
 • Béke Emlékmű a Prace dombon látható.
 • Křenovice közelében áll egy viharvert békekereszt.
 • Blažovice közelében a régi szőlők volt a francia és az orosz erők véres ütközetének helyszíne. Ma itt áll a három császár emlékműve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »