Hrubá Skála

Hrubá Skála

A várairól és sziklavárosairól híres Cseh Paradicsom egyik legérdekesebb területe, a Turnovtól délre elterülő Hrubá Skála homokkő birodalma, melynek sziklatornyai két várkastély között nyúlnak az égbe. A mesebeli erdőben a lombkorona fölé magasló bizarr sziklaalakzatok lábainál és tetején is sűrű, jól kiépített turistaút hálózaton fedezhetjük fel a mesevilágot. Az útvonal néhol szűk hasadékokon, szédítő mélységek felett, kalandos sziklalabirintusokban, lélegzetelállító kilátópontokon, puha talajú, idilli erdőkben kalauzolja végig a látogatókat a sziklaváros minden zegét-zugát megmutatva.

A túra hossza: 9 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 230 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Hrubá Skála, a kastély előtti parkoló. Megközelíthető a Turnov – Jičín közti 35-ös főútról, a táblával is jelzett Hrubá Skála felé térjünk le, áthajtunk az azonos nevű falun, majd jobbra tartva érünk a várkastély előtti parkolóba.

A túra jellege:

Közepesen nehéz családi jellegű kirándulás kitűnően jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken.  A nehézséget elsősorban a sok le-föl lépcsőzés jelenti. A sziklaszirteken kialakított kilátók korláttal védettek. Gyerekekkel is nyugodtan végigjárható kirándulás. Nagy hátizsákot ne vigyünk, a szűk hasadékokban körülményes úgy a közlekedés. Lehetőség szerint nyári hétvégeket kerüljük el, a rengeteg turista, a kritikusabb szakaszokon kialakuló torlódások miatt sokat veszít varázsából a hely. Nedves időben csúszósak lehetnek a homokkősziklák. A kijelölt útvonalakról ne térjünk le, egyrészt mert nem szabad, szigorúan védett területen járunk, másrészt nagy a balesetveszély, elsősorban a lezuhanás miatt. A sziklaváros területe szabadon látogatható!

A túra leírása

A sok millió évvel ezelőtt itt hömpölygött tenger visszahúzódása után maradt üledékes homokkő réteg víz és szél általi eróziója alakította ki a ma látható természeti képződményeket a Cseh Paradicsom (Český ráj) sziklavárosaiban. Már a XIX. század második felében megindult a terület turisztikai felfedezése, manapság Csehország egyik leglátogatottabb régiója a történelmi és természeti látnivalókban gazdag vidék. A csehül Hruboskalské skalní mĕsto nevű sziklaváros területét a hazánkban is ismerős, különböző színekkel jelölt turistautak hálózzák be, a kereszteződéseknél még útjelzőtáblák is segítenek.

Hrubá Skála várkastély története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, a hatalmas homokkősziklákra épült erődítményt a XVII. század első felében Csehország legbefolyásosabb nemesi családja, a Wallenstein szerezte meg. A harmincéves háború során többször is gazdát cserélt vár nagyon megszenvedte a harcokat, majd a tűzvészek sem kedveztek állagának. 1821-ben adták el Jan Lexa von Aerenthalnak az ingatlant, aki az akkor divatos historizmus jegyében neogótikus stílusban alakíttatta át a várkastélyt és tette kényelmesen lakhatóvá. A jelenleg szállodaként üzemelő kastély udvarára és a kilátótoronyba nem ott megszálló látogatók is bemehetnek belépő ellenében (40 Kč, gyerek: 20 Kč). Részletes infók itt.  Az épülettől balra egy kis templom látható, be is lehet menni megnézni egyszerű, neogótikus belső terét.

A parkoló északi szélén, a pavilonok közt, a Zöld sáv jelzésű turistaúton indulunk, mely hosszú lépcsősorokon hatol be a sziklák birodalmába. A függőleges sziklafalak egyre közelebb kerülnek egymáshoz, beérünk a találó nevű Egérlyuk szorosba (Myší díra), melynek legszűkebb része még az egy méter szélességet sem éri el. A félelmetes, sötét hasadékból egy kis térségre, a Vár-szakadékba (Zámecká rokle) érünk le, melyet amfiteátrumszerűen vesznek körbe a gigantikus homokkőtornyok, bástyák. Jobbra fordulunk a K és Z jelzésű útra, mely a sziklafalak keretezte, egyre táguló kanyonban vezet.

Rövidesen kiérünk egy forgalomtól elzárt aszfaltútra, melyen balra tartunk, a sziklamászók által is kedvelt, látványos Sárkány-sziklák közt kanyarog kényelmes utunk. Kiérve a méretes sziklatornyok közül, az Osudova elágazásnál, ahol a K jelzések élesen jobbra térnek le, mi balra, egy jelzetlen, de jól követhető ösvényre váltunk, mely hamarosan beletorkollik egy keresztben futó, szélesebb útba, melyen balra kanyarodva pár perc alatt elérjük a S jelű turistautat, jobbra a Cserkész (Skaut), balra pedig a Koponya (Lebka) nevű formációk között. Balra teszünk egy kitérőt a Mária-kilátó felé, gyökerekkel szabdalt ösvényen emelkedünk, majd egy fém névtáblákkal teli sziklafalhoz érünk. A világ legkülönbözőbb hegységeiben szerencsétlenül járt cseh hegymászók emléke előtt tiszteleg a szimbolikus temető.

A S jelű ösvény innentől meredekebbé váló lépcsősoron kapaszkodik fel a sziklaváros leghíresebb kilátóhelyéhez, a sziklák tetején kialakított Mária-kilátóhoz (Mariánská vyhlídka), ahonnan káprázatos panoráma nyílik a Hrubá Skála várkastélyra, a fák fölé magasló változatos formavilágú sziklaképződményekre és a távolban a Cseh Paradicsom szimbólumára, a kettős bazalttornyon álló Trosky romjaira. A kilátótól ugyanazon a S jelű úton ereszkedünk vissza az elágazáshoz, ahol balra fordulunk, továbbra is a S jeleket követve. Kellemes utunk hangulatos erdős részen át vezet, a Barbara-forrás mellett táblás elágazáshoz érünk. Még két forrást fogunk érinteni, de csak Barbarára számíthatunk, a következő két hely vízhozama a nullával egyenlő.

Balra kanyarodunk a S és a K jelzésű útra, elmegyünk az Antal– majd a József-forrás mellett és a következő elágazásnál balra tartunk a K jelzésű ösvényen, a Sárga jobbra megy az aszfaltútra, mely a Valdstejn várhoz vezet. A K jelű út egy vizenyős területen átvágva ér a Kapelník nevű körzet sziklaalakzataihoz. Egyre gigantikusabb sziklatornyok, bástyák közé jutunk, lépcsősorokon kapaszkodunk fel egy szűk hasadékhoz, melyen át újból lefelé megyünk. Le-föl hullámzik a sziklafalak közt kanyargó ösvényünk, később jobbra mászunk fel a János-kilátó (Janova vyhlídka) sziklatornyok tetején kiépített panoráma pontjára, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a sziklaváros tornyaira.

A kilátótól a Cestník (420 m) irtásos hegyoldalában haladunk tovább, míg be nem csatlakozunk a P jelzésű, Arany-útnak is nevezett, forgalomtól elzárt kocsiútba, mely a két várat köti össze. Jobbra fordulva pár perc alatt elsétálunk a Valdštejn vár előtti térre, ahol pihenőpadokat és egy büfét találunk. Jobbra, szentek homokkő szobraival díszített híd vezet a vár főkapujához. A Wallenstein család ősi vára, csehül Valdštejn, 1260 körül épült a sziklatornyok tetejére, hosszú ideig rablólovagvárként tartották számon, majd a már a XVI. században romossá vált sziklaerőd elé 1722-ben építettek egy zarándokhellyé váló kápolnát Nepomuki Szt. János tiszteletére. Ebből az időből származik a barokk stílusú híd is. A XIX. században a Hrubá Skála kastélyhoz hasonlóan ez a vár is az Aerenthal család tulajdonába került, akik neogótikus stílusban építtették újjá, a régi sziklaerődöt romjaiban meghagyva. A várban kis kiállítást láthatunk, a barokk kápolna után romantikus kis hidakon, lépcsőkön mehetünk ki a régi sziklaerőd romjaihoz, az út végén kilátóhelyről csodálhatjuk a Cseh Paradicsomra nyíló látképet. Nyitva áprilisban és októberben csak hétvégén 10-17, május: K-V: 9.30-17.00, Jún-aug: H-V 9.00-18.00, szept: H-V 9.30-17.00. Kasszazárás félórával korábban. Belépő: vezetéssel 90 Kč, anélkül 70 Kč, kedv.: 60/50 Kč, családi kedvezmény van. Részletes információ itt.

A kastélytól a P és Z jelű kocsiúton indulunk vissza, elérjük a K jelzést, maradunk a széles úton, később a K jelű út a Jižní sedlo elágazásnál (409 m) jobbra tér le, a Piros jelzések végig a kocsiutat követik a várkastélyig. Rövidesen a Z jelek is leválnak a jobbra térő ösvényre, innen már csak pár lépés a balra a P∆ jelzésű ösvény, melyen pár perc alatt kiérünk a fantasztikus panorámát nyújtó Oroszlán-kilátóhoz (Vyhlídka U Lvíčka). a sziklaváros központi részének szinte összes jelentősebb sziklaformációját látjuk a fal tetején kialakított, korlátokkal védett helyről. Visszamegyünk a széles útra és balra fordulva folytatjuk túránkat, rövidesen ismét balra teszünk egy kis kitérőt a Kapela-kilátó (Vyhlídka Na Kapelu) panorámájának kedvéért.

A következő elágazás után, jobbról csatlakozik hozzánk a K jelzés is, aszfaltossá válik az út. Rögtön utána a jelzések balra terelnek le a kocsiútról, átvágunk a Bukovina arborétum területén, melyet az 1860-as évek elején kastélyparknak hoztak létre, zömében Amerikából származó fafajtákkal. Visszatérve az aszfaltútra, balra fordulunk Hrubá Skála felé és kellemes sétával érjük el az újabb táblás kereszteződést. A S jelzés élesen balra kanyarodva a Mária-kilátóhoz megy, egyenesen tovább az úton a P és S jelzéseket követve pár lépés után az országútra jutunk, melyen balra tartva érünk vissza a Hrubá Skála parkolójába. Amennyiben van még kedvünk sziklákat nézegetni, érdemes balra, a K jelzésű, lépcsős utat választani, szűk hasadékokon, folyosókon ereszkedünk le a Vár-szakadékba, majd a már ismert elágazáshoz, ahol jobbra felfelé az Egérlyukon átpréselve érünk fel a parkolóba

További részletes információ: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »