Trosky vára

Trosky vára

A Prágától északkeletre fekvő Cseh Paradicsom ősi várairól, kastélyairól, mesebeli erdők fölé emelkedő, sziklavárosokat alkotó kolosszális homokkőtornyairól, elvarázsolt völgyeiről ismert. A népszerű turisztikai régió szimbóluma, a kettős bazalttornyon magasló Trosky várának romja. A látványos sziklák tetején álló Baba és Panna vártornyok közötti nyeregben volt hajdanán maga a vár épülete. Az egyik toronyba fel is lehet lépcsőzni, a káprázatos kilátás bőven megéri fáradságot.

A vár rövid története

A várat az 1380-as években építtette a Wartenberg család, 1396-ban szerepel először írásosos dokumentumokban, már akkor Trosky, azaz Romok néven ismert. A XV. század folyamán a huszita harcokban játszott szerepet, több tulajdonos váltás után végül 1618-ban a Wallenstein famíliáé lesz. A harmincéves háború során a svédek háromszor is elfoglalták, 1648-ban végül a császári csapatok végleg kiűzték az északiakat, és ami az ostrom alatt nem semmisült meg, azt az osztrákok rombolták le. Az azóta pusztuló erődítményt végül 1821-ben a Wallenstein család, a Hrubá Skála és a Valdstejn várral egyetemben eladta egy akkori újgazdag vállalkozónak, Jan Lexa von Aerenthalnak, aki gondját viselte a romoknak, állagmegóvást végeztetett és nem utolsó sorban a XIX. század második felében tomboló romanticizmus divatjának megfelelően turisztikailag is vonzóvá tette a különleges történelmi emléket. 1925 óta állami tulajdon, azóta szinte folyamatos a romok konzerválása, a régészeti feltárás. 2000-ben épült a Baba toronyba vezető monumentális lépcsősor.

A vár látogatása

Turnov és Jičín közt fekvő Trosky vár romjai két, egymás mellett magányosan álló bazalttornyon állnak, melyek egy több tízmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés mementói, a környék homokkőből álló kőzete az idők során elporladt, lesüllyedt, így emelkedtek ki a különös vulkáni kúpok. A természet adta stratégiai lehetőséget a középkor embere tökéletesen kihasználta, a két sziklára tornyot épített, a közte lévő nyeregbe pedig maga a vár épülete került. A környező sík területből markánsan kiemelkedő Trosky már messziről magára vonzza a figyelmet.

A parkoló alatti részen egy étterem is várja az éhes kirándulókat, sajnos elég rossz kritikákat kapott ez a hely, valószínűleg jobban járunk, ha a kissé feljebb található, egyszerűbb, de jóval olcsóbb turistaházban tankolunk fel. A parkolóból a Kék és Zöld turistaút jelzéseket követve kapaszkodunk fel a széles földúton a vár felé. A turistaház (Turistická chata) után nem sokkal meg is érkezünk a vár kapujához, a belépő megváltása után léphetünk be a két szikla közti területen lévő romos területhez. A kapu mögötti előteret egy ördög jól sikerült alakja őrzi, innen kissé feljebb érünk a tulajdonképpeni várudvarba, ahol a középkori játékokat is szokták tartani. Igazából különösebb látnivaló nincs is itt, a lényeg a két torony, a jobb oldali, azaz nyugati, alacsonyabb, 47 m magas Baba (Nagymama) toronyba fel is tudunk menni az impozáns lépcsősoron, míg a bal oldali, magasabb, 57 méteres Panna (Szűzlány) torony melletti bástya tetején létesített kilátópontig lehet felmenni. Természetesen mindkét helyről pompás panorámát élvezhetünk a másik toronyra, ill. a Cseh Paradicsom bukolikus tájaira.

További részletes információ. www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »