Hármas Kőrös

Hármas Kőrös

A Hármas-Körös Magyarország legtisztább vizü folyója. Gyomaendrődi szakaszán több szabad strandot is kialakítottak, ahol a vizi túrázók is megpihenhetnek. A folyó és hullámtere természetvédelmi terület, a Körös-Maros Nemzeti Park része. Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Körös árterében a folyó medrét követve 26 kilóméter hosszú túravonalat alakított ki, mely gyalogosan, kerékpárral
és lóháton is bejárható. A Hármas-Körös partján horgászhelyeket alakítottak ki. A szemlélődés és az élvezhető kilátás érdekében három, tájba illő magaslat lett felállítva.

Gyomaendrőd egyedülálló természeti értékei a holtágak. A település határában és belterületén 16 különböző méretű és állapotú holtág található, többségük kitűnő horgászterület. Vizükben megtalálhatók a Magyarországon honos halak. A Hármas-Körös folyó- és holtágaiban leggyakoribb a ponty, a kárász, a keszeg, a harcsa, a süllő, az angolna, a busa, a holtágakban a törpeharcsa is. A holtágak közül 3 állami, 13 önkormányzati tulajdonban van. A holtágak vízminőségét vízfrissítéssel, mederkotrással, növényevő halak telepítésével és növényritkítással javítják.
A 16 holtág közül legszebb a több mint 20 kilométer hosszú Peresi Holtág. Partját egyéni és közösségi nyaralók szegélyezik. Alsó szakaszának torkolati részén található a Peresi Múzeum.

A Pájer Kemping és a 46-os főút között, a Templom-zugi holtág partján került kialakításra a halászatot bemutató pihenő park. Bemutatásra kerül Gyoma és Endrőd történelmi múltja, a halászat eszközeinek és használatának képi, írott, valamint a vizes életmód gasztronómiájának bemutatása. A parkban elhelyezett sétány mentén padok, asztalok állnak rendelkezésre, hogy az érdeklődő vándor megpihenjen, és magába szívhassa e vízparti nádas jelenének és múltjának hangulatát.

További információk: www.gyula.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »