Csokonyavisonta

Csokonyavisonta

A több mint hét kilométer hosszú település két falu, Somogyvisonta és Erdőcsokonya egybeépülésével jött létre.
Írásos dokumentumot Erdőcsokonyáról olvashatunk először egy 1269-ből keltezett oklevélben. A terület Mátyás király adományaként volt a Báthoryak tulajdona, majd a XVIII. század elejétől a Széchenyiek igyekeztek újranépesíteni a török hódoltság idején elpusztult települést. Törekvésük sikerrel járt, a XIX. század közepén Csokonya mezőváros lett.
Olajkutatók bukkantak 1942-ben egy 76 fokos vizet adó kútra, melyet aztán a háborús körülmények miatt hasznosítatlanul hagytak folydogálni. Az elcsordogáló természeti kincs csak az 1950-es évek közepén, a 60-as évek elején nyert hivatalos elismerést. Ettől kezdve látványos fejlődésen ment keresztül a termálfürdő. Mondhatni, hogy a településsel összefüggő, annak közvetlen szomszédságában, valóságos fürdőváros alakult ki.

Csokonyavisonta a különleges hangulatú Belső-Somogy települése. A táj szinte ellentéte korunk rohanó, zajos világának. Mindenfelé sok az erdő, védett területein pedig az őstölgyes és az ősborókás. A déli vidék patakjai – völgyeikben sok halastavat hátrahagyva – a kis Rinyába folynak, s vele együtt jutnak el a tekintélyes Drávába.

A Csokonyavisontai gyógyvíz története 1943-ban egy véletlennel kezdődött. A környéken folytatott olajkutatás során bukkant a felszínre a 75ºC-os hőfokú termálvíz. A vízről hamarosan bebizonyosodott, hogy gyógyhatású, alkálihidrogén-karbonátos hévíz, amely jodid-ion tartalma következtében a jódos gyógyvizek csoportjába tartozik. Elsősorban reumás jellegű mozgásszervi betegségek ellen bizonyult hasznosnak, de minősítése szerint alkalmas elfajulásos gerincbántalmak esetében is, és kedvező eredménnyel alkalmazzák idült nőgyógyászati bántalmak és gyulladásos betegségek gyógyításánál is.

A fürdőnek napozásra és játékra kiválóan alkalmas szabad terei vannak, lombos fái és virágai pedig árnyat és kellemes környezetet adnak. A gyógyfürdőzés céljából jelenleg két fedett illetve nyitott gyógyvizes medence áll a vendégek rendelkezésére, melyek hőfoka 35-37ºC-os.

A sportolni vágyók számára egy 33 méteres 24-26ºC-os úszómedencét építettek, míg a gyerekeket két gyermekmedence várja. A két gyermekmedence vízhőfoka 26-32 C, vízmélységük 30-100 cm. Ezeken kívül egyedi kialakítású élménymedence is található a fürdő területén, melyben víz alatti vízsugármasszázs, pezsgőfürdő, és vízgomba található. A fürdőzés élményét fokozandó, egy ingyenesen használható óriáscsúszda is igénybe vehető.

A gyógyvíz mellett különféle gyógyterápiás kezelések is rendelkezésre állnak. A fürdőben reumatológiai szakrendelés működik, ezen kívül gyógymasszázs, vízsugármasszázs, szénsavas fürdő, vérnyomásmérés is igényelhető.

További információk:

www.csokonyavisonta.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »