Kutas-Hertelend

A község Kaposvártól keletre, a Budapest-Gyékényesi vasútvonal mentén fekszik.
A középkorban leginkább Kutas, Kutus alakban fordult elő. Birtokosai gyakran változtak. 1703-09 között kuruc és labanc hadak gyakran megfordultak a faluban, amely rövid ideig lakatlanná vált. A 19. században mezőváros volt, de 1871-ben elvesztette ezt a rangját. Az 1872-ben megépült vasút megkönnyítette az áruszállítást, az 1904-ben létrehozott hitelszövetkezet lehetővé tette a mezőgazdasági gépek vásárlását, így a mezőgazdaság korszerűsítését. A II. világháborúban a falu beleesett a frontvonalba, az 1902-ben épült református templomot felrobbantották, a házak 60 %-a megsérült, az egész terület aláaknázott volt.
A község védett építészeti emlékei a 18. században épült, frissen felújított katolikus templom, és a Szentháromság oszlop.Hertelendy-kastélyszálló A Kutast és Segesdet összekötő út mellett, Belső-Somogyban Kutas-Kozmapuszán található.
A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-as-1930-as évek között építtette a kastélyt és ekkor alakították ki a kastély díszparkját is.
A kastély homlokzata épület vadászati szempontból az ország talán legfrekventáltabb területén található; a kor kiemelkedő vadász szaktekintélyei, gróf Széchényi Zsigmonddal az élen, a Hertelendy kastély gyakori látogatói voltak. A házat a család a második világháborúig lakta, a leszármazottak az államosításig gondozták. A későbbi kezelő, a Kutasi Állami Gazdaság szerkezetileg megóvta a házat, így nem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára. A kastély 2000 óta felújítva, kastélyszállóként működik.

További információk: www.kutas-hertelend.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »