Nádudvar

Nádudvar

Nádudvar több mint 9000 lakosú kis város Hajdú-Bihar megye nyugati részén, a megyeszékhely Debrecentől 40 km-re, a fürdőváros Hajdúszoboszlótól 18 km-re található. Megközelíthető a 4-es számú főútvonalról Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló irányából. Budapestről az M3 -as autópályán közlekedők a 33. számú útról is eljuthatnak Nádudvarra.
Nádudvar ősi település, nevét az árterekben előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Első írásos említése 1212-ben a Váradi Regestrumban található. Mátyás király 1461-ben mezővárosi rangot adott Nádudvarnak, ettől kezdve Szabolcs vármegye egyik legnépesebb és legdinamikusabb városa lett. A XIX. század végén azonban a település veszített jelentőségéből, ugyanis a helyi földbirtokosok nem engedték földjeiken keresztül vezetni a vasúti és közúti főútvonalat, így a város kiesett a kereskedelmi vérkeringésből. Az 1960-as években beindult infrastrukturális fejlesztések nyomán 1989-ben Nádudvar ismét városi rangot kapott.
Nádudvar igen gazdag a régi paraszti kultúra emlékeiben a népi mesterségek, a pásztorművészet ápolásában. A magas színvonalú hagyomány ápolásra jellemző, hogy számos népművész dolgozik a településen. A fazekas-, a kulacsos-, a kosárfonó-, a hímző-, a szűrrátétes – mesterek munkáit messze földről érkező vendégek is megcsodálják. A nádudvari népművészet világhírét a – tűz és a föld művészete- , a fekete cserép készítése hozta meg. A XVIII. század végén kialakult mesterséget apáról fiúra örökítik a nemzedékek. A népi hagyományok ápolásában, a jövő nemzedékre való átörökítésben kiemelkedő szerepet játszik a népi kismesterségek szakiskolája, ahol iskolarendszerben oktatják a népi mesterségeket.
A nádudvari fürdő gyógyhatású termálvize nemcsak a mozgásszervi betegségben szenvedőket várja, hanem csendes, árnyas környezetével a pihenni, kikapcsolódni vágyókat is. Az aktív pihenést választókat a városban sétakocsikázási és lovaglási lehetőség, a város határában horgászparadicsom és vadászati lehetőség várja. Nádudvar városközpontja sok látnivalót tartogat az ide látogatóknak.Nádudvar, a fekete kerámia és a Fazekas család évszázadok alatt elválaszthatatlanul összeforrt egymással.

Magát a fazekasság kezdetét a neolitikumra, időszámításunk előtti 7. évezred közepére teszik, ezen belül is a fekete edény készítése kb. 6000 éves.
Egyszerre több kultúrában jelent meg egymástól függetlenül, és a döntő lökést a fazekaskorong feltalálása hozta a fejlődésben.Dél-Amerikától Európán át, Ázsiáig fellelhetők ennek a legősibb technikának az emlékei.
Magyarországon több mint száz fazekas központ működött, ezek közül kb. harmincban készítettek fekete cserepet is. Ma már csak Mohácson és Nádudvaron, de a díszítés módjuk jelentősen eltér egymástól. Egyedülálló technika a nádudvari: a kaviccsal való díszítés.A település határában található magas vastartalmú, jó minőségű agyag tette lehetővé,hogy a fekete cserép készítésének máig is meghatározó központjává váljon és maradjon Nádudvar. A szájhagyomány szerint már a török hódoltság alatt is virágzó mesterség.
A török szultán isztambuli háremétől egy fekete csalikorsó mentette meg a nádudvari főbíró szép lányát. Ugyanis csak olyan edényért engedte szabadon a váradi pasa, amelyikben borrá változik a víz is. Elkészítették a kétfenekű csalikorsót, amelyikben egyszerre lehet bort és vizet tartani, és ezt vitték el a pasának váltságdíjként – tartja a legenda.
Az 1852-es iparkamarai kimutatás szerint 48 fazekas élt a faluban, 1930-ban számuk nyolcra csökkent. A Fazekas és K. Nagy család tagjain kívül Kálmán Imrét említhetjük ebből az időből, megjegyezvén azt, hogy ekkor elsősorban színes kerámiát készítettek.

A megyei múzeum és kulturális vezetés ösztönzésére, és segítségével 1951-ben a Fazekas család ismét elkezdte a fekete edény készítését.
A Fazekas család az 1700-as évektől itt él, nevük valószínűleg ragadványnév és a foglalkozásukból ered. Gyakori a “korsós”, vagy “tálas” Fazekas elnevezés is, aszerint, hogy milyen típusú edényeket állítottak elő. A családban soha nem vált külön a szakma e két ága. A család mindig arra törekedett, hogy megőrizze és tovább fejlessze a magyar népi fazekasságnak ezt a speciális ágát.A régmúlt időkhöz hasonlóan az agyag bányászásától kezdve, az értékesítésig mindent önállóan végeznek ma is a család tagjai.

A település mezőgazdasági jellege meghatározója volt az itteni fazekasságnak. Használati-, elsősorban gabona és víztároló edényeket készítettek. Az apró fűszertartóktól a tálakon, szűrőkön keresztül vizeskorsókkal, tároló edényekkel a nádudvari fazekasok látták el a Tiszántúl jelentős részét.
A nádudvari cserepek állandó népszerűsége főleg a Fazekas család több mint 250 éves szívós, kitartó munkájának köszönhető. A titkuk, hogy a helyi tradíciók ápolásán túl, mindig tudtak valami újat, esetenként meglepőt nyújtani. Generációról generációra végig kísérletezték és tökéletesítették őseik formázási, díszítési, égetési technikáit, hozzátéve egy-egy önmagukra jellemző vonást.Az ősök tapasztalatait átörökítve, mind formában, mind díszítésben nagyon gazdag nádudvari hagyománykincs gyűlt össze, melyet felhasználva, egyéni ismertető jegyeiket hozzáadva dolgoznak ma is a család tagjai. A ma élő Fazekas fazekasok bíznak abban, hogy nekik is sikerült, sikerül valamit hozzátenni ehhez a szép családi hagyományhoz.
Műhelye bármikor, belépőjegy nélkül látogatható.

A város központjában csendes, kellemes zöldövezetben látogatható a nádudvari strandfürdő.

A közel negyven éve működő fürdő 2000 óta teljes felújítással, minősített gyógyvizével várja a pihenni, gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A több mint, egyhektáros területen egy úszó-, egy fürdő-, egy lazító-, és gyermekmedence várja a fürdőzőket.

A magas ásványi-anyag tartalmú 50 oC-os termálvíz elsősorban a mozgásszervi és a nőgyógyászati betegségeket gyógyítja. A medencék mellett egész évben egy 16 fő kapacitású szauna is üzemel. A vendégek kényelmét korszerű öltözőépületek biztosítják.

Reggel 6-9 óráig az úszóbérlettel rendelkezőket és az úszásoktatáson, vagy a csoportos gyógyúszáson résztvevőket fogadja a fürdő.

Medencék:
Úszómedence
Termál strandmedence
Termál ülőmedence
Gyermekmedence (jelenleg üzemen kívül)

Szolgáltatások:
ingyenes parkoló
kerékpár tároló
zárható szekrényes öltözők
feszített víztürkű, vízforgatásos úszómedence
szauna
frissítő masszázs
napozó padok
napozó terasz
büfé
játszótér
strand foci- és röplabda pálya

További információk:

www.nadudvar.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »