Polgár

Polgár

A város három megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) határán, Hajdú-Bihar megye északnyugati peremén található.Közlekedés-földrajzi helyzete jó, hiszen a városon, a város mellett halad a 35-ös főút elkerülő szakasza, és ebből ágazik el a 36-os számú másodrendű főközlekedési útvonal. Az M3-as autópályára is fel lehet hajtani a város határában lévő csomóponton, melynek közvetlen közelében van a Polgári Régészeti Pihenő Park és az Ipari Park.
Polgár, az eddig feltárt és múzeumokban látható, gazdag régészeti leletek tanúbizonysága alapján, igen régi település, amely már az őskortól kezdve, folyamatosan lakott hely volt.
Polgár neve először 1229-ben fordul elő írásos formában a Váradi Regestrumban. Nevének eredetét, illetve jelentését máig is vitatják a nyelvészek, történészek. A tatárjárás idején Polgár területe teljesen elpusztult,elnéptelenedett. Hiteles források szerint az 1440-50-es években a Hunyadiak népesítették be újra.A kutatók által eddig feltárt és a “Polgár története”című, 1974-ben kiadott monográfiában megtalálható adatok szerint, Polgár már a tatárjárás után, a XV.-XVI. század fordulóján a mezővárosias fejlődés útjára lépett.
A XVI. század végén a török hódoltság, a tatár és a német pusztítások következtében mindkét település (Polgár és Szentmargita) majdnem teljes elnéptelenedése következett be. Ez az állapot 1559-től 1608-ig tartott, amikor a katonáskodó hajdúk letelepedésével, illetve 1614-ben történt beiktatásával Polgár is a hajdúvárosok sorába lépett.. A rendelkezésünkre álló hiteles adatok szerint Polgár 1613-tól 1692-ig volt önálló, különleges jogállással – “separata porta” – rendelkező hajdúváros.A hajdúkerület 1718. február 11-én hozott határozata alapján Polgár kivált a hajdúvárosok közösségéből.
Az 1718-tól 1848-ig terjedő új szakaszban Polgárnak az egri káptalan által más megyékből betelepített lakói teljesen jobbágyokká váltak.1848-tól jelentősen javult a volt polgári jobbágyok sorsa is, mert több földhöz jutottak, azonban a káptalani nagybirtok szorító közelsége nagymértékben akadályozta terjeszkedésüket, illetve gazdálkodásukat. Polgár további fejlődését az I. világháborúig terjedő korszakban a népesség számának nagyarányú növekedése jellemezte.
1947. január 1-jével önálló nagyközség alakult Újszentmargita és önálló kisközség Újtikos néven. Változott Polgárnak a megyén belüli hovatartozása is, ugyanis 1949. december 14-én, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának rendelete Polgárt Szabolcs vármegyétől Hajdú-Bihar megyéhez csatolta át. 1950-ben pedig Polgár község székhellyel új járást szerveztek, melyhez Egyek, Görbeháza, Polgár, Tiszacsege, Újszentmargita nagyközségek, valamint az újtikosi körjegyzőség községei tartoztak.A Magyar Népköztársaság Kormányának határozata Polgár községet nagyközséggé, nyilvánította 1970.január 1-én. A Magyar Köztársaság Elnöke Polgár nagyközségnek 1993. január 1-jei hatállyal városi címet adományozott.

M3 Archeopark:

Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja az M3 Archeopark, az M3-as autópálya polgári leágazásánál, Budapesttől 175 km-re, Miskolctól, Debrecentől és Nyíregyházától 50-50 km-re található.
A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban ízelítőt kaphatunk a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából. A temetkezési kunhalom, és a Csörsz-árok rekonstrukciós építményei mellett, az Európában is egyedülálló újkőkori házat, néprajzi házakat, jurtákat, illetve az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiállítás:
Tárlat a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából, az észak-alföldi régió természeti és kulturális örökségéből, az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolataiból.

Vendéglátás:
Az M3 Archeoparkban kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételeket, mangalica sülteket, kapros-tejfölös, libatepertővel és lilahagymával ízesített kenyérlángost, grillételeket, finom házi pálinkákat, borokat kóstolhatnak meg vendégeink. A különleges ételeket a park látványkonyhájában és kemencéjében készítjük el.

Szabadidő és sportolási lehetőségek:
A sportolni, kikapcsolódni vágyó vendégeinket, családokat, gyermekeket egy Európai Uniós normáknak megfelelő játszótér, állatsimogató, lovaglási lehetőség, egy halakban bővelkedő, közel egy hektáros látványtó, történelmi íjászpálya, foci- és kézilabdapálya, streetball pálya, lábtenisz, asztalitenisz, tollaslabda pálya, valamint különböző egyéni és társasjátékok várják.

Rendezvényszervezés:
Előzetes egyeztetés alapján vállaljuk konferenciák, szakmai képzések, partnertalálkozók, termékbemutatók, céges rendezvények, vállalati családi napok, osztálykirándulások szervezését és lebonyolítását. A rendezvényekhez 200 fő befogadására alkalmas klimatizált, kivetítővel és hangosítással felszerelt rendezvénytermet, illetve 40 fős előadótermet biztosítunk.

Egyéb szolgáltatások:
Csoportoknak előzetes bejelentkezés esetén:
– kézműves foglalkozások

– idegenvezetés magyar, angol, német nyelven,

– ajándéktárgyak értékesítése,

– információszolgáltatás Hajdú-Bihar megye turisztikai kínálatáról és vonzerőiről.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.polgar.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »