Nyíregyháza

Nyíregyháza

Nyíregyháza a Magyarország északkeleti részén elterülő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, népességét tekintve az ország hetedik legnagyobb városa egy félmilliós régió központja. A szakemberek szerint jelentősége egyre nő, hiszen a három országgal – Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával határos terület gazdaságilag felértékelődött. Itt halad át az Ukrajna felé tartó vasút és a 4-es számú főút, innen érhető el a legkönnyebben közúton Románia északi része, de könnyen megközelíthető Szlovákia is.

A város jeles írója, Krúdy Gyula által is megörökített egykori girbegurba utcákat és a földre rogyó kis házakat ma már hiába keresnénk. A történelmi belváros mellett lakótelepek és kertvárosi részek épültek. Nyíregyháza ma sugaras, gyűrűs rendszerű nagyváros. Számtalan kisebb-nagyobb út ágazik ki belőle, így a 38-as főközlekedési út, amely Tokajt köti össze Debrecennel. Két gyűrűje közül a város peremén fut a nagykörút; a kiskörút pedig a város eklektikus magját fogja körül.
A városhoz tartozó Sóstófürdő népszerű kirándulóhely, sokan keresik fel az itteni állatparkot, a falumúzeumot, a strandot, a csónakázótavat.

Nyugodt, kellemes sétákat ígérő, barátságos város, virágos terekkel, gondozott parkokkal, fejlett zenekultúrával, pezsgő kulturális élettel.
A város központjában a barokk, evangélikus templom (Luther tér) – homlokzatán harangjátékkal – tervezője olasz építőművész volt, míg a város arculatát meghatározó legfontosabb épületeket: Városháza (Kossuth tér) a patinás Korona Szálló és Casino (Dózsa György u.) Megyeháza (Hősök tere) a magyar eklektika nagymestere, Alpár Ignác tervezte.
A belvárosi Zrínyi Ilona utca intim hangulatát a szecessziós, csodálatos mozaikokkal díszített épületek adják. A szecesszió szép példája a Nyírvíz-Palota (Széchenyi u. 1.), emeletén a Kállay-gyűjtemény gazdag rendjel-, és kitüntetés-kollekciója. A Görög Katolikus Püspöki Palota és Hittudományi Akadémia (Bercsényi u. 5.) udvarán Bizánci Kápolna és Egyházművészeti Gyűjtemény.

A város legértékesebb műemléke a barokk evangélikus templom, mely Nyíregyháza zenei életének fontos színhelye. Zenekari, énekkari, orgonakoncertek váltják egymást egész évben.
Az épület több puszta építészeti alkotásnál, egy darabja a város történetének. Létezését II. József türelmi rendeletének köszönheti, melyet a hátsó, keleti oldalon, a sekrestye kapuja fölötti latin felirat örökít meg.
A templom eredeti homlokzata, külseje az akkori helytartótanács kikötésének megfelelően dísztelen volt. A sivár és szegényes külsőt végül az 1885-86-os külső tatarozással sikerült tagoltabbá tenni. Az oldalfalakat erőteljes falpillérekkel ritmizálták, az ablakokat neoreneszánsz és neobarokk díszítésekkel látták el.
Az evangélikus templom belső tere impozáns. A falakat copf stílusú, stukkóutánzatú mintákkal festették ki. A főoltár a máriapócsi görög katolikus templomból származik. A rokokóba hajló barokk oltárépítmény gazdagon faragott.

A Bethlen Gábor utca elején emelkedik a kettőstornyú, kevert bizánci stílusban épült görög katolikus templom. A templom tervezésére Vojtovits Bertalant kérték fel, az építést Vojtovits Bertalanra és Barczó Mihályra bízták.
A templom alapkövét 1895-ben helyezték el, majd rövidesen elkezdődött az építkezés, mely anyagi nehézségek miatt 1897 nyarára fejeződött be, s még ebben az évben megtörtént a felszentelés is.
1945-ben bombatalálat érte a templomot. A károkat állami segítséggel sikerült helyreállítani. A templom belsejében ékes ikonosztázion található, védőszentje Szent Miklós.

A Benczúr téren emelkedő neoklasszicista stílust idéző monumentális épület a Jósa András Múzeum, mely nevét a híres tudósról és polihisztorról kapta.
Nyíregyháza és a megye emlékeinek gazdag tárházát találjuk itt. Állandó kiállításai között megtekinthető a Jósa András és Benczúr Gyula (festő, Nyíregyháza szülötte) emlékkiállítás, Krúdy Gyula (a város híres írója) élete és kora, valamint a nyíregyházi huszárokat bemutató tárlat. Figyelemre méltó a bronz-, vas- és honfoglalás-kori illetve numizmatikai gyűjteménye.

Nyíregyháza-Sóstófürdő: a várostól 4 km-re található, -kisvasúttal is megközelíthető- gyógyhely 46 hektáros tölgyerdőben, sziksós tava miatt 300 éve kedvelt fürdő-, és üdülőhely: fürdésre és csónakázásra egyaránt lehetőséget nyújt.
Parkfürdő (Berenát u. 1-3.) közel 1000 méterről feltörő 50 fokos vize mozgásszervi-, nőgyógyászati-, és ízületi betegségeket gyógyít. Mellette a XIX.sz. közepén épült Svájci Lak és a Krúdy Szálló hangulatos épülete, a Víztorony ipari műemlék.
Az országban a második legnagyobb a Nyíregyházi Állatpark: 5 kontinens 150 állatfaját közel 1000, természetes környezetben élő állat képviseli.

A gyógyvizéről híres hangulatos fürdőhelyen, Sóstófürdőn találjuk az 1979-ben megnyílt Múzeumfalut. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népi építészetének legszebb darabjait csodálhatjuk meg itt, s képet kapunk az egyes tájegységekről: Nyírség, Szatmár és Bereg, Rétköz, Nyíri Mezőség. Ezek közül legnagyobb a homokdombokkal tarkított Nyírség, melynek építkezése az alföldi típushoz köthető.
A Múzeumfaluban betekinthetünk egy iskolába, szatócsboltba, kocsmába és tűzoltószertárba is. Nyaranta sokszínű program csalogatja a látogatókat. A kisdobroni templomban május végétől augusztus végéig hangversenyeket rendeznek, vasárnap délelőttönként pedig református istentiszteletet tartanak.

A fürdőkultúra az 1950-es évek végén már olyan szintű volt, hogy a szikes vizű tó már nem elégítette ki a lakosság igényeit. Felfedezték, hogy a föld alatt hévíz rejlik. Ekkor Pávai-Vajna Ferenc geológus tanácsára 1957-ben megkezdték a fúrást, és 49-50 Celsius-fokos, jódos-brómos víz tört fel. A következő tíz évben még három kutat fúrtak.

A parkosított, kellemes hangulatú fürdőben ma a látogatókat 5 különböző medence várja, a gyermekek pedig egy medencében lubickolhatnak. Mindemellett a kicsik és a nagyobbak sokféle szórakozási lehetőség közül válogathatnak. A Parkfürdőben megtalálható az óriáscsúszda, a vízifoci pálya, felfújható gumijátékok, gyermekjátszótér, strand röplabda- és strandfocipálya. A női napozóban lehetőség van nudista napfürdőzésre is. A fürdő területén számos büfé várja kedves vendégeit.

2010-ben az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében került felújításra a Parkfürdő.

Medencék:
50 m-es versenyuszoda (26-27 C)
termálvizes élménymedence (32-34 C)
gyermekmedence (32-34 C)
gyógyvizes medence (36-38 C)
hideg vizes olasz medence (26-28 C)
termálvizes tanmedence (32 C)
jakuzzi
sodrófolyosó

A Parkfürdő területén belül 1,7 hektáros telken a Széchenyi terv turizmusfejlesztési programja keretében épült meg az új fürdőkomplexum. A fejlesztés központjában a jelenlegi szabadtéri Parkfürdő továbbfejlesztése egy új, fedett, egész évben üzemelő élményfürdő létesítésével, mely:

– a jelenlegi szolgáltatásokat kiegészítve egész évben biztosítja a termálvízre és természetes gyógymódokra alapozott prevenciós, egészségmegőrzési-, wellness szolgáltatásokat,
– magas attraktivitású szabadidős-, és élményelemekkel egyedi, nagy vonzerejű kínálat valósul meg,
– a multifunkciós fürdő kínálata a térség fürdőkultúrájával összhangban van, családi programok alkalmas helyszínéül szolgál, kialakításával és szolgáltatásaival több generáció együttes pihenését, kikapcsolódását biztosítja.

A létesítmény a Fürdőház Panzió és a Svájci lak mellett, mintegy 20-30 m-re található. A háromgenerációs fürdőben minden korosztály megtalálja a számára vonzó kikapcsolódási, szórakozási programot.
Termálvilág
A felnőttek és az idősebbek a termálvilág szolgáltatásait igénybe véve pihenhetnek, regenerálódhatnak. Itt beltéri és kültéri termálvizes medencéket találunk nyakzuhannyal, pezsgőággyal, hátmasszírozóval. Ezen kívül szaunavilág, kneipp medence, pezsgofürdő szolgálja a regenerálódást.

fedett termál medence aláfúvásos fekpad, 6 db nyakzuhany, 34-36C
fedett pezsgőfürdő levegő – befúvásos ülőfürdő; 34-36C
Kneipp medence:
– hideg vizes medence: 16-20C
– meleg vizes medence: 38-40C

Relaxációs kezelések fürdővendégek számára:
pezsgőfürdő, sportmasszázs, frissítőmasszázs, talpreflex masszázs, arcmasszázs, csokoládémasszázs, infraszauna, szolárium

Élményvilág
A fiatalok részére élményvilág épült, ahol hullámmedence, vízfüggönnyel, barlanggal készült vadvízi sodrófolyosó, különböző óriáscsúszdák várják a legbátrabbakat.

Hullámmedence 28-30C
Kamikaze csúszda
Családi csúszda
Óriás csúszda
Black hole csúszda
Vadvízi sodrófolyosó vízbefúvásokkal, vízfüggönnyel, barlanggal 28-30Co

Csúszdákhoz tartózó medencék:
– csúszdák fogadó medencéje: ( 27-29C)
– csúszdatorony fogadó medencéje: ( 27-29C)

Gyermekvilág
A legkisebbeket medencével, csúszdákkal, mesevárral, pihenőszobával és egyéb élményelemekkel felszerelt mesés gyermekvilág várja.

gyermekmedence 3 féle vízmélységgel 30-32C
játszóvár mászókákkal,
íves csúszda, verseny csúszda, elefánt csúszda
spriccelők
trópusi pihenőszoba

A fürdő funkcionális felépítése, szolgáltatásai

Bejárati tér
Az épület főbejárata a tavak mellett elhaladó sétányról nyílik parkosított, díszkő burkolattal és esztétikus növényzettel kialakítva. A bejárati térben a fogadótér, az információt, értékmegőrzőt és pénztárt magában foglaló recepció beléptető rendszerrel, valamint a fürdőshop található. A fogadótérből nyílnak az öltözők.

A fürdő épületében a medenceterek felett kialakított galériák Sóstóra és a tavak szép természeti környezetére biztosítanak kilátást. A vendégek kényelmét szolgálják az önkiszolgáló étterem, valamint a trópusi bár.
Nyári időszakban az élményfürdő vendégei számára lehetőség nyílik a parkfürdő szolgáltatásainak igénybevételére is.

 TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:   www.nyiregyhaza.hu

www.sostofurdo.hu

A település megközelíthető közúton: a Budapest-Debrecen-Záhony közötti 4. számú főúton, Tiszafüred felől a 33. számú úton, Polgár (az M3-asautópálya) felől a 35-ös, Berettyóúfalu irányából a 47-es, Vámospércs felől a 48-as számú főúton; vagy vasúton: a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon, illetve érkeznek ide vonatok Miskolc, Nyíradony, Mátészalka, Vásárosnamány, Ohat-Pusztakócs felől is.

További információk: www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »