Szolnok

A Tisza- és a Zagyva folyók torkolatánál fekvő város több mint 900 éve fontos tiszai átkelőhely, Indóháza a legöregebb vasútállomás az országban. A mai Vasúti Pályaudvar Közép-Európa egyik legmodernebbike, épülettömbje 11 méterre süllyesztett, 1100 cölöpön nyugszik.
A város jellegzetes műemlék-épületei: a Városháza (Kossuth tér) az Evangélikus Templom (Kellner Gyula u.) az eklektikát képviselik , míg a Szigligeti Színház (Tisza park 1.) érdekes kísérlet a szecesszió és a modern stíluselemek ötvözésére.
Sajátos hangulatú a Tisza Szálló és Gyógyfürdő kupolás neobarokk épülete (reumatikus-, nőgyógyászati panaszok-, mozgásszervi sérülések kezelése, gyomorpanaszokra ivókúra), kellemes a hozzá vezető séta a Tisza-parti sétányon , ahol a Református Templom neogót épülete és vörösfenyő szószéke érdemel figyelmet.

A víz és a gyógyvíz mindig is meghatározta a város életét a történelem során.
A Tisza-parti sétány és a versaillesi stílusban épült Verseghy-park szobraival, csobogóival, színes virágaival rendkívül kedvelt sétáló-és szórakozóhely. A Tiszaligeti üdülő- és pihenőterület igazi menedéket kínál árnyas fáival, gazdag növényzetével a meleg nyári hónapokban. A természeti szépségek mellett sokoldalú kulturális programokból válogathatnak az idelátogató vendégek.

A török hangulatú gyógyfürdő három fedett medencével rendelkezik.

Szolgáltatásai: balneoterápia, gőzfürdő, víz alatti masszázs, súlyfürdő, iszappakolás, fizikoterápia (rövidhullám, ultrahang, galvanizáció, mikrohullám), gyógymasszázs, gyógytorna, fogászat, pedikűr, gyógy-talpmasszázs, szauna. A fürdő egész évben várja vendégeit.

A 948 méter mélységből feltörő 54°C-os hévíz alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, számottevő kálcium, magnézium, flour, metakovasav tartalommal. Különösen jó hatású a reumatikus és mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati problémák gyógyítására. Ivókúraként gyomorsav túltengés enyhítésére javasolt.

A medencék (feszített) emelt víztükrűek, vasbeton szerkezettel épültek és belső felületükön mázas kerámia burkolattal ellátott építmények.

Medencék:
strandmedence (élménymedence)
úszómedence
gyermekmedence
termálmedence 3db
tanmedence
33*33 m sport medence

Szolgáltatások:

fitnessterem
masszázsok
szauna részleg

A település Budapest és Debrecen felől a 4-es főúton közelíthető meg, északról a 32-es, délről a martfűi 442-es a legfontosabb út. Vasúton: a
Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Hatvan-Szolnok, a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok, Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest, a Curtici-Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok-Budapest, a Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok, a Kiskunfélegyháza-Szolnok vonalon.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.szolnok.hu

: www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »