Villánykövesd

Villánykövesd

A kis Árpád-kori falu Villánykövesd (Kövesd) nevét az oklevelek 1290-ben említették először Kuestd néven, 1291-ben Kuesd, 1352-ben Kwesdnéven írták nevét.
Baranya megyében, Villány nyugati szomszédságában fekvő, pincefalujáról híres település, amelyben ötvenhét, egymáshoz szorosan tapadó, védett népi műemlék pince és még további húsz igen vonzó épület áll.
A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, a látogatók megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a gazdák és a természet munkáját dicsérő bor zamatát.
A pincesorról letekintve tárul elénk a 2 hektárnyi nagyságú park, melyben a gyerekek örömét szolgáló játszótér található.
A pincefalu külön nevezetessége a Batthyány-féle pince, amely a barokk pincearchitektúrának köszönhetően olyan, mint egy föld alatti katedrális. Hatalmas fahordóival négyezer hektoliter bor tárolására alkalmas.Batthyány-pincében tartják minden év szeptemberének második felében az Európai Bordalfesztivál megnyitóját. A hatalmas földalatti borkatedrális látványa és akusztikája lenyűgözi a betérő látogatót.Ipartörténeti látványosság a Villánykövesd szélén álló téglagyár.
A római katolikus templom, késő barokk stílusban épült 1780-ban. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.
A közelben található Fekete-hegyi túra útvonal kedvelt a természetjárók körében.Villánykövesd megközelíthető Pécs felől az 57-es vagy 58-as számú úton indulva Villányon át. Vasúton a Pécs-Mohács vonalon fekszik.

További információk:

www.villanykovesd.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »