Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók az egri történelmi borvidék része. 600 ha-on termelik itt az Egri bikavér alapanyagát adó kék szőlőket, amelyek mellett egyéb borfajták is honosak a területen.

Az okleveles emlékek a települést 1248-ban említik először. Az 1753-as községi pecséten három búzakalász, ekevas és kettős kereszt található.

A falu jellegzetességei a délen található riolittufába vágott barlanglakások, amelyeket azonban ma lakás céljára már nagyon kevesen használnak.

A falu határában és a településen folyik keresztül a Laskó patak, aminek köszönhetően a községnek a hévízforrással ellentétes oldalán, északi irányban egy 130 ha kiterjedésű mesterséges víztározó található. Eredeti rendeltetése szerint felszíni vízfolyások regulátoraként visszatartja a hirtelen lezúduló csapadékvizet, s öntözési lehetőséget kínál a tőle délre fekvő településeknek. Mindemellett vízi sportolásra is alkalmas, és a környék kedvelt horgászparadicsoma.

Egerszalók vonzerejét leginkább természeti adottságai jelentik. Legnagyobb nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás, amely csontsérülések utókezelésére, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. A hegyoldalból egyelőre hasznosítatlanul lefolyó vízből időközben egy kb. 400 nm-es mészkőlerakódás (sódomb) keletkezett, amely a fenyőfák övezte táj jellegzetességeként gyönyörű látványt nyújt, és az ország egész területéről, sőt külföldről is vonz látogatókat.

Az egerszalóki termálkút Heves megyében, a Déli-Bükk és a Mátra között, Egerszalók és Demjén közigazgatási határán húzódó Maklány-völgyben található.
Kőolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat 1961-ben. A keresett ásványok helyett termálvizet találtak, azóta folyik végig a 69°C-os, ásványi anyagokban igen gazdag hévíz a domboldalon. A lefolyó forró víz 900-1000 nm-nyi területen folyamatosan építi a csipkézett, fehér mésztufa képződményeket a belőle kiváló sókkal. Mára már olyan tájképet meghatározó elemmé vált a mésztufa domb, amely egyedülálló Közép-Európában.

  • július 13-án megnyílt és fogadja vendégeit az Európában páratlan természeti környezetben épülő Gyógy- és Wellnessfürdő Egerszalókon, Egertől mindössze 6 km-re. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épülő fürdő a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben.
    Az 1900m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kap helyet – gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, csúszda, gyerekmedencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt.
    A gyógyászati részlegen a kiváló minőségű kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos gyógyvíz és a jól képzett személyzet garantálja a kezelések eredményességét, míg a wellness központban exkluzív szauna világ, kényeztető kádfürdők, különleges masszázsok kínálnak tökéletes felfrissülést, regenerálódást vendégeinknek.
    Kardio és erősítőgépekkel felszerelt fitness terem, szépségszalon és vendéglátó egységek járulnak hozzá vendégeink egészségének, vitalitásnak megőrzéséhez.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:  www.eger.hu 

www.egerszalok.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »