Mátraszentistván

Mátraszentistván

A három szent falu közül Mátraszentistvánban véget ér az országút, innen már csak gyalogosan lehet folytatni a kirándulást. Hangulatos panziók, felújított üdülők, egyszerűbb szálloda is a vendégek rendelkezésére áll.
Mátraszentistvánban találjuk a Vidróczki csárdát, a jellegzetes porta már a múlt század közepén is csárdaként üzemelt. Az éttermi rész a kockás abrosszal, a kandalló melletti nyereggel, alacsony gerendázatával, apró ablakaival olyan, mintha egy történelmi film díszletébe csöppennénk. A csárda elülső része már inkább a mai kor szellemében fogant, falán időszaki kiállítás mutatja be a híres-hírhedt betyár életét.
A mátraszentistváni sípark kialakítását 2002 októberében kezdték meg.
Az év minden szakában már a panoráma kedvéért érdemes ellátogatni ide, hiszen Mátraszentimre, Bagolyirtás látképe mellett tiszta időben a Tátra csúcsai is jól látszanak. Érdekesség, hogy maga a sípark viszont Mátraszentistvánból, a Virág utca végéből nyújt szép látványt, háttérben a Három falu templomával.
Közigazgatásilag Mátraszentimre része.

A mátraszentistváni Sípark kialakítását 2002 októberében kezdte meg a Digitroll Kft., kilenc hektáros területen. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán elkészült hat sípálya 3520 méter hosszúságban, a hóágyúrendszer közel 2000 méter hosszú csővezetékkel, két víztározó tóval. A sípályák és a síliftek kereszteződésénél áthidaló hidakat emeltek, szibériai rönkfából építettek — a környezetbe szépen illeszkedő, a táj arculatát nem zavaró — hegyikunyhókat, rönkbüfét. A kezdőktől a haladókig mindenki megtalálhatja a számára ideális pályát. A kezdőket, újrakezdőket szakképzett síoktatók várják, síeszközök kölcsönzésére is van lehetőség.

Három falu – egy sízóna a Mátra szívében. A téli sport szerelmesei 9 változatos sípálya közül választhatnak. Izgalmas ívek a lendületes sízőknek, szelíd lankák a kényelmesebb síelőknek. A közel 4 km-es pályarendszeren, ratrakok és nagy teljesítményű hóágyúk dolgoznak folyamatosan a kiváló hóviszonyok és a hógarancia biztosításáért. A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el. Tervezésénél kiemelt szempont volt a pályák változatossága, különféle nehézségi foka, s a gyönyörű panorámát kiegészítő hangulati elemek, mint pl. hidak, rönkházak, tavak létesítése. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepévé vált.

Az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően vadonatúj és korszerű síliftek kerültek letelepítésre a Sípark területén az elmúlt 5 évben.

Jelenleg 6 db modern lift szolgálja ki a sípályákat: 2 db új csákányos sílift melyek a neves osztrák Doppelmayr cég gyártmányai és sokak által ismertek az Alpok lejtőiről. Nagy szállító kapacitás és kényelmes lágy indítás jellemzi ezeket a lifteket. További 2 db lift a szlovák Tatra-Poma cég konstrukciója: ebből az egyik lift egy teljesen felújított (új motor, hajtómű, frekvenciaváltó, vonszolók, stb.) POMA F-12-es típusú korongos lift, a másik a 2007-ben átadott PFP típusú korongos kislift. A korongos liftek is nagyon népszerűek a hazai sízők körében, egyszerű kezelhetőségük miatt. Mind a 4 liftre jellemző, hogy kényelmes fokozatmentes sebességszabályozóval rendelkeznek (un. frekvenciaváltóval), mellyel ideálisan beállítható a lift menetsebessége a sízők aktuális igényeihez!

A leghosszabb pályáktól ( 1-es, 2-es, 3-as és 4-es ) két lift (egy-egy korongos és csákányos sílift) párhuzamosan szállítja fel a sízőket a csúcsra, összesen 1930 Fő/óra teljesítménnyel. A síoktató teraszokat 2 db – szintén új- cseh gyártmányú “köteles” (kézzel megfogható) kislift szolgálja ki, amelyek a gyerekek és kezdők tanuló liftjei. Összességében a 6 db sílift szállító kapacitása 4630 fő/órát!

Az ÚJ SÍKÖLCSÖNZŐ a sípálya felső részénél, a síoktatópark mellett található!
Közvetlenül a parkolók és a Sípark pénztára mellett.

A csillapíthatatlan étvágyú, fáradhatatlan sportembereknek naplemente után sem kell csüggedniük, hiszen tovább róhatják az 1 km-en keresztül kivilágított sípályákat. Az idei szezon nagy újdonsága, a Snowtubing (Hócsúszda Park) is használható „éjszakai napsütéssel”. Ugorj be egy kis pihenőre a hüttébe vagy a rönkbárba, mert odabent gőzölgő frissítőkkel várjuk a fagyos éjszaka vándorait! Alkalomadtán egy hatalmas kunyhó bulival, azaz Hütte Party-val zárjuk az estét.

A Sípark területére azonban nemcsak télen érdemes ellátogatni, nyáron is pompás kilátást nyújt a szépen rendezett pálya, jó időben a Tátra csúcsai is látszanak, de a látkép a környékre — Mátraszentimre, a Három falu templom a felső tóval — is nagyon szép.

További információk:

www.matraszentistvan.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »