Dunaújváros

Dunaújváros

A városképre jellemzőek a virágos parkok, árnyas sétányok. Az egyes városrészeket és az iparterületet a várostól zöld sávok, illetve védőerdő választja el. Ezek a zöld sávok hálószerűen kapcsolódnak össze, és biztosítják, hogy ökológiailag egységes maradhasson a település, egyben tompítják az egyes túldimenzionált, monumentalitásra törekvő épületek hatását.
Dunaújvárosban rendkívül fontos a sport szerepe. A város 1998-ban elnyerte a Nemzeti Sportváros címet, mert számos nemzetközi verseny hagyományos színhelye lett.
Dunaújváros fokozatosan a Duna középső szakaszának regionális központjává fejlődik. A város regionális szerepkörének bővülését a tervezett Duna-híd megépülése fogja elősegíteni.

Az Intercisa Múzeum Dunaújváros és környékének régészeti, történeti és néprajzi emlékanyagát gyűjti, őrzi, s mutatja be állandó és időszaki kiállításain.

A Dunai Vasmű, valamint a köré épített város területén bronz- és római kori telep és temető volt. A múlt században, illetve a XX. század első felében itt napvilágra került értékes leletanyag a Magyar Nemzeti Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményeit gyarapította. A városépítéssel párhuzamosan folytatott régészeti leletmentések során felhalmozódott hatalmas ásatási anyag szükségessé tette a helyi múzeum létrehozását. Az 1951-től mostoha körülmények között működő intézmény 1970-ben foglalhatta el jelenlegi otthonát, a Weiner Tibor (1906-1965) által tervezett egykori pártházat, Dunaújváros szocreál városmagjának egyik legjelentősebb épületét.

1975-től viseli az intézmény Intercisa (az ókori településelőd) nevét, mely a római határvidék Magyarországon legjobban feltárt állomása.

Az intézmény az állandó kiállítások mellett időszaki bemutatókat, előadásokat és kulturális rendezvényeket is szervez, továbbá működteti a Római kori kőtárat és legújabb büszkeségét, a nemrégiben jelentős összefogással megmentett/átadott Római fürdőt.

Állandó kiállítások:

Dunaújváros története az őskortól 1970-es évek közepéig
Római Kori Fürdő
Római Kőtár és Romkert

Élményfürdő

Az élményfürdőt kedvelők új helyszíne: AQUANTIS Wellness- és Gyógyászati Központ Élményfürdőnben két szinten 9 kül- és beltéri medencével, változatos élményelemekkel, csúszdákkal, gyermekpancsolókkal várjuk kedves Vendégeinket. Medencéink hőfoka 26 – 36 °C hőmérséklet között váltakozik.

A fedett részben nagymedence, barlangmedence, pihenőmedencék és egy bármedence található, melyekben folyamatosan különböző kényeztető- és frissítő masszázselemek közül válogathatunk. Ugyancsak a beltéri részben három csúszda és egy gyermekpancsoló is csábítja a fiatalabbakat.

A belső nagymedencéből ki lehet úszni a külső medencerészbe, ahol szintén kellemes élmények: sodrófolyosó, pezsgőágyak, további hát- és vízsugármasszázs elemek várnak bennünket.

A szabadtéri részen egy gyermek-, és egy nagymedence kínálja magát.

Gyermekmedencénk speciális kialakítása, az itt kialakított vízmélységgel, és a korosztálynak megfelelő élményelemekkel kifejezetten a legkisebbeket, a totyogókat szolgálja. Két kis csúszdával, gombával és többféle vízi játékokkal szerettethetjük meg velük a pancsolás örömeit.

A nagymedencénk háromféle élménycsúszdával és két különböző magasságú trambulinnal teszi próbára a vendégeket.

A napozni vágyókat parkosított területekkel várjuk. A félárnyékos részek ideálisak a kisgyermekesek számára, pihentető, nyugodt helyet kínálva a „nagy játszások” közti pihenésre, vagy akár egy szundikálásra.

Fürdőkomplexumunk télen és nyáron is egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden korosztály számára.

Wellness

Harmóniában önmagunkkal!
Az AQUANTIS Wellness- és Gyógyászati Központ már a nevében is jelzi, hogy vendégeink részére nyújtott szolgáltatásaink részei az egészségtudatos életformának. Wellness szolgáltatásaink egy olyan komplex egészségmegőrző program részei, mellyel nemcsak egyszerűen kipihenjük magunkat, hanem megadjuk magunknak mindazt a törődést és kényeztetést, mely ahhoz szükséges, hogy ismét teljes energiával és lendülettel tudjunk koncentrálni a hétköznapok kihívásaira.

Egy egynapos wellness kúra folyamán akár tudatosan megtervezve, akár csak a testünk jelzéseire hagyatkozva egyénre szabottan választhatunk a különböző frissítő, relaxáló, méregtelenítő szolgáltatások közül.

Élményfürdőnk medencéi a test különböző pontjait átmozgató vízsugármasszázs elemekkel, pezsgőágyakkal lazítják fel testünk elfáradt izmait. A Római fürdő szaunavilága finn- és infra szaunákkal, gőz- és aromakabinokkal, merülőmedencével, jakuzzival és Kneipp taposóval segíti a méreganyagok távozását szervezetünkből. A különlegességet kedvelőknek pedig szaunamestereink változatos és hangulatos szauna ceremóniákkal kedveskednek.

Az M6-os és a  6-os főút érinti a települést, de ide vezet a 62-es út is. A Duna túloldaláról Budapesten vagy a dunaföldvári hídon érdemes átkelni, oda
az 51-es, 52-es, 53-as utakon is el lehet jutni. Vonaton a Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Paks és a Rétszilas-Mezőfalva-Dunaújváros  vonal vonataival érkezhetünk a városba.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:   www.dunaujvaros.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »