Belgium gasztronómiája

Belgium gasztronómiája

Mint az egész országra úgy a konyhájára is jellemző a kétarcúság, a francia ízvilágot jól egészíti ki a flamand specialitások. Jellemzően a halak és tengergyümölcsei, a zöldségek és gyümölcsök adják ételeik alapját, ezt kiváló csokoládékkal és sörökkel kísérve. Híres csokoládéjuk a praliné már a 19. században készült. A hagyományos belga sörök mintegy 400 fajtáját tartják számon.

Belgium az ínyencek országa: Brüsszel gasztronómiai központja a Rue des Bouchers, ezen az úton a turista ízletes rákokat, halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket kóstolhat meg.

Belgium „kétarcúsága”, a vallon és a flamand civilizáció találkozása, a konyhaművészetben is jelen van, és termékeny hatású az ország gasztronómiájára.

A vallonok franciás, de sajátos egyéni ízvilágát, kellemesen, változatosan egészítik ki a flamand, specialitások.

A húsok, a tenger gyümölcsei (halak, rákok, kagylók, homárok) és a zöldségek adják a hagyományos ételek alapanyagait. Az étkezéseket fejedelmi sörökkel és csokoládékkal koronázzák meg.

Édességeik közül a praliné a legismertebb, melyből az első csokitábla még a 19. században készült, kakaópor, tej, cukor és vaj hozzáadásával.

A sörökhöz visszatérve el kell mondanunk, hogy Belgiumban kb. 400 féle sört tartanak nyilván, 117 aktív sörfőzdéjük van, és több mint 25 000 söröző. Előfordul olyan hely, pl. Brugge-ben a Café Botteltje ilyen, ahol a sörlap olyan vastag, mint egy könyv, viszont itt csak 3 féle ételből választhatunk.

Belgium híres a röviditaláról, a jenever-jéről is, ami a gin elődje. A középkor óta ismert ital, eredetileg gabonapárlatból, füvekből és borókabogyóból készült. A boróka miatt tulajdonítottak neki gyógyító hatást.

További információk: www.belgium.lap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »